24 iunie 2016

Măsuri de protejare a salariaţilor împotriva caniculei 
·        Angajatorii sunt obligaţi să asigure câte 2-4 litri de apă minerală de persoană şi schimb, reducerea intensităţii si ritmului activităţilor fizice, cât şi acces la duşuri.
·        ITM va efectua controale, în care va urmări punerea în aplicare a acestor măsuri, amenzile ajungând şi până la 2.500 de lei. 
Având în vedere temperaturile ridicate din ultima perioadă şi prognoza meteo privind atingerea de temperaturi pozitive extreme în majoritatea regiunilor ţării, Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava atenţionează angajatorii din judeţul Suceava că sunt obligaţi să ia măsuri de protejare persoanelor încadrate în muncă. Aplicarea acestor prevederi este obligatorie în cazul în care temperatura  exterioară  a aerului depăşeşte 37 de grade Celsius sau, corelată cu condiţii de umiditate sporită, aceasta echivalează cu respectivul parametru termic. Printr-un comunicat de presă, ITM Suceava pune în vedere că în intervalele cu temperaturi pozitive extreme, operatorii economici trebuie să asigure reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice; ventilaţie la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static; intercalarea reprizelor de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite, în care există curenţi de aer. De asemenea, agenţii economici vor pune la dispoziţie câte 2-4 litri de apă minerală de persoană şi schimb; echipament specific individual de protecţie şi vor face posibil accesul la duşuri. Firmele care nu pot oferi cele amintite, vor reduce duratei zilei de lucru; o vor eşalona pe două perioade: până la ora 11.00 şi, rspectiv, după ora 17; vor întrerupe colectiv  lucrul, cu asigurarea continuităţii activităţii doar acolo unde aceasta nu poate fi sistată şi, de asemenea, vor trece, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau vor reduce programul de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind efortul la temperaturi înalte. Încălcarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor determinate de muncă în condiţii de temperaturi pozitive deosebit de ridicate constituie contravenţie, iar amenzile sunt cuprinse între 1.500 si 2.500 lei. Inspectoratul Teritorial de Muncă va efectua controale, în care va urmări punerea în aplicare a acestor măsuri.