14 iunie 2016

Pe picior de plecare,
Consilierii locali suceveni au respins proiectul de 28 de milioane de lei, de modernizare a contorizării scărilor de bloc
Investiţia presupune montarea de aparate de măsură de generaţie nouă, care permit citirea de la distanţă, prin unde radio.
Consiliul Local Suceava, întrunit în şedinţă extraordinară, ultima din acest mandat, a respins proiectul de hotărâre privind   contorizarea branşamentelor de încălzire şi apă caldă de la nivelul scărilor blocurilor de locuinţe din municipiul Suceava.
Ion Lungu, autorul iniţiativei legislative, edil-şef în funcţie, şi viitorul primar al Sucevei, şi-a arătat dezamăgirea faţă de poziţia nejustificată a unora dintre aleşii municipali, în condiţiile în care campania electorală  a trecut, iar modernizarea sistemului de măsurare a consumului de agent termic este una absolut necesară.  În sală au fost prezenţi 18 din totalul de 23 de membri ai deliberativului, iar proiectul a obţinut 13 voturi, faţă de necesarul de 16 opţiuni, 5 aleşi abţinându-se.   „Îmi pare rău că, din nou, nu a trecut acest proiect privind contorizarea. Campania electorală a trecut şi consider că pot să arăt lucrurile aşa cum sunt ele. Este obligaţia autorităţilor locale să facă această contorizare la scară de bloc, în contractul de concesionare către Thermonet precizându-se că Primăria este aceea care trebuie să asigure fondurile de investiţii, la fel cum a făcut-o şi în urmă cu 10 ani, cu bani aduşi de la Guvern. În primul rând, vrem să ne asigurăm că cetăţenii plătesc ceea ce consumă”, a punctat Ion Lungu, reliefând că va face lobby în rândul grupurilor de consilieri, astfel încât proiectul să fie aprobat în prima şedinţă a noului Consiliul Local.  Este cea de a doua încercare de aprobare a proiectului, pe 27 mai, în şedinţă ordinară, primarul Ion Lungu retrăgându-l de pe ordinea de zi, deoarece comisia interministerială de profil nu stabilise „cota de participare a municipiului Suceava şi eşalonarea anuală a investiţiei”.   

Demersurile de contorizare a branşamentelor de încălzire şi apă caldă de la nivelul scărilor blocurilor de locuinţe din municipiul Suceava sunt aproximate la peste 28 de milioane de lei. Investiţiile vor fi eşalonate pe durata a 3 ani, înlocuite urmând a fi 1.700 de gigacalorimetre şi 1.695 de contoare de măsurare a consumului de apă caldă menajeră, ambele categorii dotate cu debitmetre ultrasonice. Contoarele aflate încă în uz au fost montate în cursul anului 2006, durata lor de funcţionare fiind de aproximativ 10 ani. Ion Lungu preciza că investiţia presupune montarea de aparate de măsură de generaţie nouă, care permit citirea de la distanţă, prin unde radio sau prin reţea M-BUS.