05 iunie 2016

Peste 660 de pensionari suceveni dispar în fiecare an 
În ciuda faptului că în mod curent se înregistrează noi pensionări, ultimii 4 ani numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat s-a diminuat cu  2.644 de persoane.
Persoanele de vârsta a treia primesc şi una dintre cele mai mici pensii medii din ţară, judeţul Suceava fiind între ultimii 10 clasaţi, din acest punct de vedere.  
Judeţul Suceava are din ce în ce mai puţini pensionari, relevă datele făcute publice de Direcţia Judeţeană de Statistică. Astfel, la începutul anului 2016, numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat a fost de 137.742 de persoane, în scădere cu 908 de persoane, raportat la debutul anului precedent. Trendul este unul de scădere continuă, dacă se ia în calcul  că, în urmă cu 2 ani, adică la început de 2014, statisticile evidenţiau existenţa unui număr mediu de 139.297 de pensionari de asigurări sociale de stat, faţă de acel moment diminuarea fiind 1.555 de vârstnici. Situaţia pare a fi de-a dreptul dramatică, întrucât la debut de 2013, faţă de începutul lui 2012, numărul  mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat din judeţul judeţ se diminuase 1.089 cu persoane, ceea ce face ca bilanţul din ultimii 4 ani să fie de 2.644 de „dispăruţi”, cu o medie de 660 anual.

Conform informării DJS, persoanele de vârsta a treia din judeţul Suceava au parte şi de una dintre cele mai proaste compensaţii financiare pentru munca de o viaţă. Astfel, la sfârşitul trimestrului al patrulea al anului 2015, pensia medie de asigurări sociale de stat din judeţul Suceava a fost de 776 de lei, cu 34 de lei mai mare faţă de pensia medie din trimestrul omolog al anului  precedent. Chiar şi aşa, la sfârşitul anului trecut, pensia suceveană medie de asigurări sociale de stat era cu 12,4% sub media înregistrată la nivel naţional, cea de 866 lei. Potrivit sursei citate, gradul de dependenţă economică, calculat ca raport între numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat şi numărul mediu al salariaţilor, a fost, în ultimul trimestrul al anului trecut  de 1,39. În cadrul Regiunii de Dezvoltare Nord-Est, judeţul Suceava se află pe locul 4 din punct de vedere al mărimii pensiei medii lunare de asigurări sociale de stat, pensii mai mari fiind înregistrate în judeţele Bacău(879 de lei), Iaşi(868 de lei) şi Neamţ(837 de lei), pensii mai mici având pensionarii din Vaslui(741 de lei) şi Botoşani(715 lei). Pensionarii de asigurări sociale de stat existenţi în judeţul Suceava în trimestrul al patrulea al anului 2015 reprezentau 19,6% din numărul mediu al pensionarilor din Regiunii de Dezvoltare Nord-Est şi 3,9% din media naţională. Judeţul Suceava este plasat pe locul 12 pe ţară, în ordine descrescătoare, din punctul de vedere al numărului mediu de pensionari de asigurări sociale şi pe poziţia a 32-a, în aceeaşi ordine, din perspectiva mărimii pensiei medii de asigurări sociale de stat.