16 iunie 2016

Planul Urbanistic General la Sucevei este blocat din cauza spaţiilor verzi insuficiente
Din cauză că este văduvită de Parcul Şipote, municipiul reşedinţă nu asigură 26 de metri pătaţi de suprafeţe înverzite pe cap de locuitor, iar APM nu eliberează avizul de mediu necesar aprobării documentaţie în Consiliul Local.
De 7 ani, Suceava  funcţionează fără PUG reactualizat, instrument de lucru în baza căruia administraţia locală eliberează certificatele de urbanism şi  autorizaţiile de construire.

Municipiul Suceava nu va avea prea curând Plan Urbanistic General funcţional, documentaţia neputând fi supusă aprobării Consiliului Local, pe motiv că nu are avizul Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Primarul Ion Lungu a declarat că instituţia de mediu refuză să avizeze PUG, cauza constând în neîndeplinirea cerinţelor legale potrivit cărora fiecărui locuitor al reşedinţei de judeţ trebuie să i se asigure 26 de metri pătraţi de spaţii verzi. Şeful administraţiei sucevene precizează că în vechiul Plan Urbanistic General, Suceava inventariase aproape 33 de metri pătraţi pe cap de locuitor, însă, în conformitate cu unele reglementări, Parcul Şipote nu mai face parte din suprafaţa înverzită a Sucevei, figurând la Direcţia Silvică Suceava, respectiv Ocolul Silvic Pătrăuţi. „PUG nu poate fi avizat pentru că nu putem îndeplini cei 26 de metri pătraţi de spaţii verzi pe cap de locuitor. În vechiul PUG, parcul Şipote era în intravilanul municipiului Suceava, iar la momentul respectiv, când am făcut calculele, aveam mai mult, respectiv, 32,95 de metru pătraţi de spaţii verzi pe locuitor”, a evidenţiat ieri, într-o conferinţă de presă edilul-şef sucevean. Ion Lungu a precizat că va cere sprijinul preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, pentru a face demersuri pe lângă Romsliva, în vederea transferării, într-o primă fază,  a Parcului Şipote în administrarea, iar mai apoi în proprietatea municipiului Suceava. Potrivit legii, autorităţile administraţiei publice locale aveau obligaţia de a asigura din terenul intravilan o suprafaţă de spaţiu verde de minim 20 de metri pătraţi pe locuitor până în 2001 şi de 26 de metri pătraţi pe locuitor până în 2013. Precizăm şi faptul că, de 7 ani, Suceava funcţionează fără Plan Urbanistic General, documentaţia specifică ieşind din termenul de valabilitate încă din 2009. Conducerea Primăriei anunţa că PUG va fi recepţionat la finele lui 2015, o dezbatere publică pe marginea acestuia fiind ţinută în toamna trecută. Planul Urbanistic General (PUG) este instrumentul de lucru în baza căruia administraţia locală eliberează certificatele de urbanism şi  autorizaţiile de construire.