01 iunie 2016

În urma sesizărilor din Suceava,
AFIR verifică modul de depunere a proiectelor cu finanţare europeană pentru infrastructură rurală  
„Această măsură a fost luată în urma sesizărilor formulate de către solicitanţii care nu au reuşit să depună proiectele de investiţii pregătite”, transmite Mihai Moraru, director executiv al OJFIR Suceava.
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a suspendat procesul de evaluare a proiectelor depuse, în cadrul Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, pentru Submăsura 4.3a-„Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice”, componenta de infrastructura de acces agricolă, cât şi pentru Submăsura 7.2-Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică”, componenta de infrastructura rutieră. Anunţul este făcut de Mihai Moraru, directorul executiv al Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Suceava, care precizează că procedura de evaluare a fost suspendată în vederea verificării modului de desfăşurare a procesului de depunere a proiectelor pe cele două componente. „Verificările se fac în paralel atât de către AFIR, prin direcţiile proprii cu atribuţii în domeniu, cât şi de Corpul de Control al ministrului Agriculturii şi Dezvoltării rurale. Această măsură a fost luată în urma sesizărilor formulate de către solicitanţii care nu au reuşit să depună proiectele de investiţii pregătite şi are ca scop asigurarea unui proces echitabil de implementare al PNDR 2014-2020”, transmite Mihai Moraru.
Reamintim că, miercuri,  pe 25 mai,  într-o conferinţă de presă, Cătălin Ioan Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, solicita Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale să ia măsuri cu privire la sesiunea de depuneri de cereri a proiectelor de finanţare a infrastructurii rurale.  Aceasta după ce după ce foarte mulţi primari din judeţul Suceava s-au plâns că AFIR a schimbat modelul de finanţare cu o seară înainte, în condiţiile în care sesiunea de depunere, care includea numeroase documente scanate, a început miercuri la ora 09:00 şi s-a încheiat după o oră şi jumătate. Ulterior, Cătălin Ioan Nechifor, a salutat decizia ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, de trimitere a Corpului de control al ministrului la AFIR.

În acelaşi timp, OJFIR Suceava informează că, până în acest moment, nu a fost închisă niciuna dintre sesiunile cu fonduri disponibile, neangajate prin propuneri de proiecte de investiţii depuse pe site-ul AFIR. Astfel, în prezent sunt primite proiecte de investiţii pentru submăsurile; 4.1-„Investiții în exploatații agricole”; 6.1-„Instalarea tinerilor fermieri”; 6.3- „Dezvoltarea fermelor mici”; 4.1a-„Sprijin pentru investiții în exploatații pomicole”; 4.2a-„Sprijin pentru investiţii în procesarea /marketingul produselor din sectorul pomicoli”; 4.2-„Sprijin pentru investiţii în procesarea/marketingul produselor din sectorul agricol”; 7.2-componenta de Infrastructura apa/apă uzata, inclusiv zona montană şi componenta privind infrastructura educațională, inclusiv cea din zona montană şi 7.6-„Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural”.