23 iunie 2016

Patruzeci de străzi din Suceava vor asfaltate cu fonduri europene
În cadrul Programului Operaţional Regional, cu finanţarea europeană în valoare de circa 87 de milioane de  lei, începând din 2011, în reşedinţa de judeţ au avut loc intervenţii pe magistrala rutieră axială, pe 23 de artere principale, la podurile de peste râul Suceava, la cele două pasaje CFR, precum şi la alte două poduri de dimensiuni mai reduse.    
Ion Lungu, primarul municipiului Suceava va avea consultări cu noii consilieri locali, în vederea întocmirii unui program de asfaltare cu finanţarea europeană nerambursabilă a străzilor din reşedinţa de judeţ. Şeful municipalităţii spune că, după ce, cu bani de la UE au fost reabilitate şi modernizate magistrala rutieră centrală, podurile de peste râul Suceava, pasajele CFR Iţcani şi Burdujeni, precum şi artele principale din capitala de judeţ, acum la rând vin străzi de anvergură mai mică, dar care reclamă intervenţii urgente.  „Ne dorim să asfaltăm cu fonduri europene un număr de 40 de străzi din municipiul Suceava. Mergem pe ideea că nu mai avem lucrări de anvergură, cum au fost podurile şi pasajele CFR din mandatele trecute. Ca atare, voi propune domnilor consilieri locali, o primă listă provizorie de 30 de străzi, pentru altele 10 trebuind a fi rezolvat regimul proprietăţii”, a declarat primul gospodar al Sucevei. Printre cele mai importante artere care vor avea parte de  covor asfaltic este „Traian Ţăranu”, din zona rezidenţială din apropierea cartierului Obcini, recent Primăria preluând în patrimoniul propriu reţelele de alimentare cu apă şi reţelele de canalizare din acea parte a oraşului, astfel încât intervenţiile să fie posibile. O problemă s-a ivit în cartierul rezidenţial „Lanişte”, locuitorii zonei trebuind să doneze teren către Primărie, în vederea introducerii utilităţilor, pentru ca abia mai apoi să fie posibilă şi asfaltarea celor 10 străzi. 
„Voi avea o discuţie cu cetăţenii, la faţa locului, să vedem ce este de făcut, cum putem ajuta pe acei oameni, în aşa fel încât să poată dona Primăriei aceste străzi proprietate privată şi să le prindem în programul de asfaltare cu fonduri europene”, a precizat primarul Ion Lungu. Reamintim că, în 2014, în municipiul Suceava a fost dat startul unui proiect fonduri europene în valoarea de peste 27 milioane de lei(circa 8 milioane de euro), în capitala de judeţ intrând în reabilitare 10 artere de circulaţie, cea mai importantă fiind Bulevardul „George Enescu”. Finalizate au fost modernizările de pe DE 85, executate în prima etapă a proiectului POR din anii anteriori, pe străzile „Traian Vuia”, „Cernăuţi” şi „Grigore Alexandru Ghica”, toate înspre Siret. Intervenţii au avut loc, de asemenea, pe străzile „Universităţii”, precum şi la două poduri de pe străzile „Cuza Vodă” şi „Plevnei”, din cartierul Burdujeni. Reparaţii capitale, la părţile de infrastructură şi suprastructură, au fost făcute la podul rutier de peste râul Suceava şi pasajul CFR, ambele din cartierul Iţcani. Finanţarea a provenit din economiile realizate în cadrul Programului Operaţional Regional(POR). Termenul limită pentru terminarea lucrărilor a fiind 15 iunie 2015, însă proiectul s-a încheiat la finele anului trecut. Pe de altă parte, în septembrie 2011, în cadrul Programul Operaţional Regional, cu finanţare europeană de circa 50 de milioane de lei,  a fost dat ordinul de începerea a lucrărilor la primele 14 străzi modernizate, inclusiv la magistrala rutieră principală, intervenţiile fiind prevăzute dura până la 31 decembrie 2012.