08 iunie 2016

Guvernul Cioloş a blocat Programul Naţional de Dezvoltare Locală
Primăriile sucevene nu au primit banii pentru lucrările efectuate conform proiectele aprobate la finanţare de Guvernul Ponta.

 „Noi avem situaţiile de lucrări depuse, ne-am interesat, dar nicăieri în judeţ, anul acesta, nu au venit banii din PNDL”, susţine Ion Lungu, primarul Sucevei.  
Primăria municipiului Suceava nu poate plăti firma constructoare din cadrul proiectului de modernizare a centrului reşedinţei de judeţ, iar acum lucrările stagnează. Cu toate că termenul pentru finalizarea investiţiei este 17 februarie 2017, constructorul s-a angajat să dea obiectivul în folosinţă la finele lunii recent încheiate. Evident acest lucru nu s-a întâmplat, întrucât, potrivit primarului Ion Lungu, suma de disponibilizat în baza situaţiei de lucrări a nu ajuns în conturile executantului. Proiectul suceavean este finanţat în baza Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), lansat de Guvernul Ponta, iar Lungu spune că săptămâna viitoare va merge în Bucureşti, pentru a rezolva problema. Acesta în condiţiile în care într-o situaţie similară  se află şi celelalte administraţii locale judeţene prinse cu finanţări PNDL. „Din păcate nu au venit banii, şi nu numai la noi, ci în întregul judeţ. De ceea, voi pleca săptămâna viitoare la Bucureşti, să văd unde este problema, pentru că este normal ca firma de construcţii să vrea banii. Deşi termenul de finalizarea a lucrărilor este 17 februarie 2017, respectiv de 12 luni, aceasta s-a angajat să le facă până pe 31 mai 2016. Nu le-a făcut, însă una din cauze este şi faptul că nu au venit banii. Noi avem situaţiile de lucrări depuse, ne-am interesat, iar nicăieri în judeţ, anul acesta, nu au venit banii din PNDL”, a explicat edilul-şef Ion Lungu.

Lucrările etapei a doua de reabilitarea a Zonei centrale a municipiului Suceava au fost câştigate de asocierea Victor Construct  Botoşani & Auto Tehnorom Suceava. Contractul de  execuţie a fost semnat pentru o valoare de aproximativ 1,57 de milioane de lei, deşi iniţial totalul estimat a fost de circa 2,57 de milioane de lei. Noile intervenţiile se fac pe porţiunea din strada „Ştefan cel Mare”, aflată între intersecţia cu strada „Metropoliei” şi cea cu strada „Ana Ipătescu”.   La jumătatea lunii octombrie 2015, autorităţile sucevene au inaugurat lucrările aferente primei etape de modernizare, respectiv cele care au vizat perimetrul aferent sediului Consiliului Judeţean şi Prefecturii.