16 iunie 2016

Licitaţia pentru platformele subterane de deşeuri, anulată după 2 ani de contestaţii şi acţiuni în instanţă 
„Deocamdată le vedem doar în poze, deoarece nu pot fi puse în practică, pentru că licitaţia a fost anulată”, a precizează Ion Lungu, primul gospodar al Sucevei.
Atribuirea pe o perioadă limitată a activităţii de salubritate menajeră s-a făcut, pe motiv de forţă majoră, către asocierea dintre firmele Florconstruct şi Diasil Service.
Autorităţile locale din municipiul Suceava vor proceda al modificarea caietului de sarcini pentru delegarea serviciului de salubritate menajeră, în conformitate cu noile prevederi legale privind achiziţiile publice în sistem electronic. Primarul Ion Lungu a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că pe masa de dezbateri a consilierilor locali va fi pus un nou proiect de hotărâre, acesta fiind aliniat la proaspetele reglementări. Pe de altă parte, Primăria Suceava este obligată să  reia de la zero procedurile de atribuire în concesiune a serviciului de salubritate menajeră, întrucât, după multiple contestaţii la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), Curtea de Apel Suceava a anulat licitaţia în cauză.   „Circa 2 ani de zile s-au contestat între ei, iar la un moment dat, CNSC  a declarat toate ofertele ca fiind neconforme şi a dispus anularea procedurilor de licitaţie. Curtea de Apel a menţinut acest verdict şi, ca atare, a anulat total licitaţia pentru salubritatea menajeră. Mai mult decât atât, apărând normele de achiziţie publică, caietul de sarcini va trebui modificat. Este o prioritate pentru Primărie, pentru că astăzi lucrăm pe un contract temporar, nu avem un operator oficial, iar curăţenia în zona spaţiilor verzi şi blocurilor lasă de dorit. Îmi doresc să reluăm această licitaţie cât mai repede posibil, să avem un operator şi să putem implementa proiectul pentru platformele subterane de deşeuri, care, deocamdată le vedem doar în poze, deoarece nu pot fi puse în practică, pentru că licitaţia a fost anulată”, a precizează Ion Lungu, primul gospodar al Sucevei.     
După ce contractul cu autorităţile locale a Rosal Grup Bucureşti a expirat, compania din Capitală a declanşat un lung şiru de contestaţii la licitaţia pentru delegarea serviciului de salubritate menajeră a căreia câştigătoare a fost declarată asociaţia dintre firmele Florconstruct şi Diasil Service Suceava. Contractul cu acesta urma fi semnat pe 9 septembrie 2015, însă chiar în momentul respectiv societatea bucureşteană s-a plâns la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.Noul contract va fi semnat pentru o perioadă de 12 ani, cel vechi, parafat de Primărie cu Rosal Grup Bucureşti, expirând în  primăvara lui 2015, după 8 ani de desfăşurare, însă procedurile de licitaţie au fost declanşate încă din a doua parte a anului 2014. Conform caietului de sarcini, noul operator se obligă la amenajarea, în două etape, a minim 145 de platforme subterane de colectare a deşeurilor menajere. De asemenea, câştigătorul îşi asumă construirea a 30 de puncte supraterane de colectare a deşeurilor reciclabile pentru populaţie, plasate în zonele aglomerate şi cele comerciale. Totodată, în termen de 6 luni de la semnarea contractului de concesiune, va fi achiziţionată o instalaţie pentru procesarea deşeurilor vegetale şi lemnoase colectate în aria administrativă a municipiului Suceava.  Nu în cele din urmă, montate vor fi de noi 500 de coşuri de gunoi stradale şi va fi amenajat un loc de joacă pentru copii. Pe fondul expirării, pe data de 17 aprilie 2015, a vechiului contract, cât şi a întârzierii licitaţiei pentru delegarea serviciului către un nou prestator, atribuirea pe o perioadă limitată a activităţii de salubritate menajeră s-a făcut, pe motiv de forţă majoră, către asocierea dintre firmele Florconstruct şi Diasil Service. După ce i s-a propus or variantă amiabilă, Rosal Grup a refuzat să aibă grijă, în aceleaşi condiţii, de gunoiul din jumătate din municipiul Suceava.