24 iunie 2016

Primarul Ion Lungu cere premierului Cioloş Parcul Şipote şi bani pentru modernizarea termoficării sucevene   

Fără  parcul din centrul Sucevei, aflat la Ocolul Silvic Pătrăuţi, municipiul reşedinţă de judeţ nu poate avea PUG funcţional.
„Dacă banii  pentru termoficare ne vin în lunile octombrie, noiembrie, nu mai putem să îi folosim”, a precizat Ion Lungu.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, va la lua parte, la invitaţia ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţie Publice, Vasile Dîncu, la Forumul administraţiei publice. Şeful municipalităţii sucevene, spune că va merge la manifestarea din perioada 27-28 iunie, de la Palatul Parlamentului, în cadru căreia va ridica problemele preluării Parcului „Şipote” în administrarea municipiului Suceava, precum şi a disponibilizării de la bugetul de stat a fondurilor pentru modernizarea sistemului de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic. Lungu va profita de această ocazie, întrunirea bucurându-se inclusiv de prezenţa premierului Dacian Cioloş, dar şi de cea a şefilor de ministere. „Voi ridica problema Parcului Şipote, cât şi cea a sumelor de acordat pentru termoficare. Această din urmă problemă am mai semnalat-o în aprilie, însă nu s-a întâmplat nimic. Dacă banii  pentru termoficare ne vin în lunile octombrie, noiembrie, nu mai putem să îi folosim”, a precizat Ion Lungu. Recent, ediul-şef sucevean arăta ca Planul Urbanistic General nu poate fi supus aprobării Consiliului Local, pe motiv că nu are avizul Agenţiei pentru Protecţia Mediului. APM refuză să avizeze PUG, din cauză cauza că fiecărui locuitor al reşedinţei de judeţ nu îi este asigurată o suprafaţă de 26 de metri pătraţi de spaţii verzi. Iniţial, Suceava inventariase aproape 33 de metri pătraţi pe cap de locuitor, însă, în conformitate cu unele reglementări, Parcul Şipote nu mai face parte din suprafaţa înverzită a reşedinţei de judeţ, figurând la Direcţia Silvică Suceava, respectiv Ocolul Silvic Pătrăuţi.

Pe de altă parte, primarul Ion Lungu, anunţa, cu ceva timp în urmă, că 3 proiecte sucevene ar putea obţine finanţare în cadrul Programului guvernamental „Termoficare 2006-2020. Suma vizată este de circa 5 milioane de euro, bani care ar fi folosiţi pentru lucrări de reabilitare a reţelelor secundare, reţelelor de distribuţie, respectiv modernizare a punctelor termice aferente. Este vorba despre punctul termic „Parc”, punctul termic „Obcini 4” şi punctul termic „Zamca 4”. Un proiect de anvergură  este în pregătire şi va fi înaintat pentru accesarea de finanţare europeană nerambursabilă în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM), suma atrasă urmând a se ridica la 50 de milioane de euro. În cadrul Programului guvernamental „Termoficare”, municipiul Suceava este campion la atragerea de finanţări de la bugetul de stat, însă în ultimii ani, ritmul şi consistenţa disponibilizării fondurilor au scăzut. Astfel, reabilitate au fost 18 puncte termice din cele 49 existente, adică aproximativ 40% din total; conducte secundare în lungime de 62 km, din totalul de 152 km(36,7 %), în timp ce reţelele principale au fost înlocuite în proporţie de 28,6% din total. Începând din 2004 şi până în prezent, în sistemul de  termoficare sucevean au fost investite, inclusiv prin Proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”, nu mai puţin de 25 de milioane de euro