23 iunie 2016

Termica vrea să vândă către o firmă dintr-un sat prahovean conductele care alimentează Suceava cu agent termic
 Acestea sunt folosite de Thermonet începând din octombrie 2015, după ce fostul operator de transport şi distribuţie intrat în faliment, iar contractul cu Primăria a încetat.
„O firmă dintr-un sat vrea să cumpere exact activele de care este interesată Primăria Suceava, ceea ce mă pune pe gânduri”, s-a arătat nedumerit primarul Ion Lungu, care este de părere că bunurile cu pricina au fost supraevaluate.      
Primăria municipiului Suceava este interesată să cumpere de la falimentara Termica o serie de active necesare prestării serviciului de transport şi distribuire a agentului termic, activitate luată în concesiune, din octombrie 2015, de către Thermonet. Acest lucru se pare că nu este posibil, întrucât Termica a anunţat autorităţile locale că pe 7 iulie va organiza o licitaţie pentru vânzarea respectivelor instalaţii şi echipamente, dar şi despre faptul că, deja, o firmă dintr-un sat din judeţul Prahova şi-a anunţat intenţia achiziţiona bunurile scoase la mezat.  „Cei de la Termica ne duc la cunoştinţă că firma Voma Ecoserv Construct SRL din satul Tătărani, comuna Bărcăneşti, judeţul Prahova, vrea să cumpere activele ce servesc transportul şi distribuţia de agent termic. În cauză sunt, printre altele, conducte de transport al apei de la fosta IFA la CET, pe care a ajuns să le cumpere o firmă dintr-un sat”, reliefează ocupantul fotoliului administrativ din Areni. Lungu spune că va avea discuţii cu lichidatorii judiciari de la Termica şi că se va consulta cu consilierii locali, astfel încât instalaţiile şi echipamentele cu pricina să fie achiziţionate de municipiul Suceava la „un preţ corect, de piaţă”. Edilul şef susţine că bunurile în cauză au fost supraevaluate, raportul de evaluare fiind întocmit la cererea creditorului majoritar de la Termica.  „.Cei de la Unicom Holding, când au făcut respectivele rapoarte de evaluare, le-au făcut supraevaluat. Primăria municipiului Suceava vrea să cumpere aceste active, dar la preţul de piaţă. Or, ceea ce văd aici, este că o firmă dintr-un sat vrea să cumpere exact activele de care este interesată Primăria Suceava, ceea ce mă pune pe gânduri”, a accentuat Ion Lungu, primarul Sucevei, menţionând că, în şedinţa ordinară a deliberativului, de pe 30 iunie, va propune un proiect de hotărâre prin care Primăria va comanda, la firma specializată cu care are contract, propriul raport de evaluare.  

De menţionat este faptul că în şedinţa extraordinară din ianuarie 2016, Consiliul Local Suceava aprobat o hotărâre potrivit căreia, pentru activele în discuţie, de la bugetul local către Termica, urma a fi plătită o chirie de 92.000 de lei pe lună.  Însă, la finele lui aprilie 2016, societatea falimentară din Lunca Sucevei a venit cu o propunere de contract pin care pretindea nici mai mul nici mai puţin de 508.178 de lei pe lună. De altfel, retroactiv, pentru intervalul 15 octombrie 2015-30 aprilie 2016, proprietarul, respectiv Termica, a emis către Primăria Suceava o factură de 3,3 milioane de lei, dintre care 550.526 de lei reprezintă TVA, cu atenţionarea ca suma să fie achitată într-un  interval de 30 de zile. Succesorul Termica este societatea comercială Thermonet, câştigător al negocierilor privind atribuirea în concesiune a serviciului de transport, distribuire şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat. De precizat este şi faptul că, Primăria municipiului Suceava, cu o creanţă în valoare de 3,5 milioane de lei, a fost admisă în tabelul definitiv al creditorilor societăţii comerciale Termica.  Suceava deţine 4% din totalul creanţelor de la Termica, Bioenergy-22,95%, ACET-12,54%, iar Unicom Holding Voluntari, furnizor de cărbune, este creditor majoritar cu 29% din total. Lichidatorul judiciar al Termica, intrată în faliment din iunie 2015, este format din consorţiul MGA Insolvency SPRL Suceava şi Management Reorganizare Lichidare Iaşi SPRL, care a asigurat observarea şi reorganizarea în perioada procedurii de insolvenţă.