17 iunie 2016

Simplificarea a procedurilor de achiziţie în proiectele europene de dezvoltare rurală
Echipamentelor în cauză pot fi cumpărate direct, cu finanţare din fondurile nerambursabile UE, fără a se mai parcurge altă procedură de achiziţie.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) actualizează în mod constant baza de date cu preţuri de referinţă pentru maşini, utilaje şi echipamente specializate şi o completează cu noi elemente pentru a veni în sprijinul tuturor celor care folosesc acest instrument de lucru, informează Mihai Moraru, director executiv al Oficiului Judeţean pentru Investiţii Rurale (OJFIR). Conform şeful instituţiei sucevene, AFIR o primă noutate se referă la evidenţierea, printr-o coloană suplimentară, a preţurilor promoţionale ale elementelor incluse. În acest sens, în perioada promoţiilor la rubrica „observaţii preţ” menţionate vor fi, în mod clar, condiţiile care definesc oferta.

Un alt element în premieră îl reprezintă şi acela că, pe lângă euro, moneda de exprimare a unui echipament poate fi inclusiv dolarul american, însă aceasta doar în cazurile justificate, susţinute de documente. Conform lui Moraru, completarea cu noi elemente are loc lunar, dacă există solicitări, procedura de înscriere fiind demarată după primirea, verificarea conformităţii şi înregistrarea documentelor de la producători, importatori sau distribuitori. AFIR poate decide asupra aplicării de verificări suplimentare pentru orice element sau grup de elemente pentru care există transmisă documentaţia completă. „Baza de date este un mecanism cu rolul de simplificare a procedurile de achiziţie publică a echipamentelor specializate din proiectele PNDR. Aceasta funcţionează pe principiul cumpărării directe a echipamentelor în cauză, cu finanţare din fonduri europene nerambursabile, fără a se mai parcurge altă procedură de achiziţie, însă cu respectarea prevederilor comunitare şi naţionale”, precizează Mihai Moraru, director executiv al Oficiului Judeţean pentru Investiţii Rurale (OJFIR), menţionând că mecanismul AFIR este unul util, dovadă fiind cele circa 25.000 de elemente evidenţiate.