10 iunie 2015


Oficiul de Studii Pedologice poate scăpa de executarea silită 
·        S-au făcut demersuri pentru suplimentarea cu 248.373 de lei a fondurilor alocate de Ministerul Agriculturii, sumă care poate acoperi plata unei executări solite aflate în curs de aplicare, se arată într-o informare a Direcţiei pentru Agricultură.                
Oficiul Judeţean pentru Studii Pedologice şi Agrochimice s-a relansat a declarat Vasile Irinel Costan, directorul Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Suceava, menţionând că, aflată doar în urmă cu 2 ani în pragul colapsului total, în prezent destinul instituţiei au preluat de o echipă tânără. "Cu multă muncă, Oficiul de Pedologie s-a relansat. Când am venit în funcţia de director al Direcţiei pentru Agricultură, acolo totul era la zero. Exista doar un singur pedolog, iar în birou nu era nimic aparatură. Cu muncă, cu seriozitate, s-a reuşit constituirea unei echipe tinere, dornice de muncă, cu cheltuieli minime. Acum, spre deosebire de ce s-a întâmplat înainte,  salariile se dau în conform Ordinului 238 emis de Ministerul Agriculturii, lucrătorii fiind plătiţi similar personalului remunerat din fonduri publice", a explicat Vasile Irinel Costan directorul Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Suceava, iterând că instituţia încheiat noi contracte inclusiv cu primăriile din judeţ.  Potrivit uni informări a DAJ, activitatea OSPA a fost reluată, în condiţiile în care, din cele 6 posturi aprobate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,  ocupate au fost 5. Este vorba despre cele pentru un director detaşat, doi pedologi pentru o perioadă nedeterminată, un inginer chimist şi un contabil pe persoană determinată. La acestea se adaugă un post de laborant, care, la data informării, nu era ocupat.
·        Plata datoriilor a fost eşalonată, vizată fiind încheierea de contracte cu E-on, cât şi cu şi RomGaz.
Conform datelor Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Suceava încheiate au fost contracte de peste 80.000 de lei şi s-au făcut demersuri pentru suplimentarea cu 248.373 de lei  a fondurilor alocate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru Programul sol-teren, aferent anului 2015, "sumă care poate acoperi plata unei executări silite aflate în curs de aplicare". La începutul acestui an, se preciza într-un raport al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură, la OSPA Suceava fusese eşalonată plata datoriilor, iar în curs de perfectare se aflau contracte cu E-on, în vederea efectuării de studii speciale pentru „instalarea unor mori eoliene”, cât şi cu şi RomGaz, „pentru sonde”. Oficiul Judeţean pentru Studii Agrochimice şi Pedologice Suceava se afla pe marginea prăpăstiei economico-financiare încă din anul 2013, cauza principală constând, în principal, în neachitarea, de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a unor lucrări contractate, prestate recepţionate şi facturate în valoare de 500.000 de lei.  Până la acea dată, instituţia realizase venituri importante din colaborări cu E-on Gaz şi compania Filasa, însă acestea au încetat, situaţie în care Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă i-a cerut OSPA să evacueze spaţiile ocupate în cadrul instituţiei. Printre altele, Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice Suceava realizează, conform prevederilor legale, studii de specialitate privind scoaterea din circuitul agricol a terenurilor sau reintroducerea acestora în urmă acelaşi circuit. Oficiul Judeţean pentru Studii Pedologice şi Agrochimice (OSPA) este instituţie cu personalitate juridică, autofinanţată, funcţionând în subordinea Direcţie pentru Agricultură.