22 iunie 2015

În 4 ani,
Asigurările obligatorii de locuinţe au crescut cu aproape 10 la sută
·        Poliţele de asigurare împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor au început să fie emise din 15 iulie 2010.
·        Amenzile care se pot aplica celor care nu se conformează sunt cuprinse între 100 şi 500 de lei, acestea fiind de competenţa primarilor.
Până pe 30 aprilie 2015, în judeţul Suceava au fost asigurate 36.546 de locuinţe, procentajul fiind, potrivit PAID România, de 13,83% din total. Conform sursei citate, în mediul urban s-au încheiat contracte de asigurare pentru 16.719 locuinţe, iar în mediul rural, pentru 19.564 de locuinţe. Potrivit Legii nr. 260/2008 privind asigurarea locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, poliţele de asigurare au început să fie emise din 15 iulie 2010, după 1 an de la începerea acţiunii proprietarii care nu s-au conformat fiind supuşi riscului sancţionării. În urmă cu circa 4 ani, după expirarea acestui termen, conform unei informări a Prefecturii Suceava, din cele 258.092 de locuinţe asigurabile, în judeţul Suceava asigurate fuseseră doar 10.648 de locuinţe, adică 4,13% din total. Conform legii, nivelul sancţiunilor contravenţionale care se pot aplica este cuprins între 100 şi 500 de lei, amenzile fiind de competenţa primarului unităţii administrativ-teritoriale sau de persoanelor împuternicite în acest sens. Totodată, acelaşi act normativ prevede că, în situaţia producerii unor inundaţii, proprietarii locuinţelor afectate nu vor mai beneficia de sprijin de la bugetul de stat, despăgubirile urmând a fi achitate doar în baza poliţei de asigurare încheiate. Poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale are valabilitate o perioadă de 12 luni şi este înscrisul care atestă încheierea contractului de asigurare a locuinţelor, în temeiul căruia asigurătorul se obligă să plătească asiguratului despăgubirea totală sau parţială pentru prejudiciul produs ca urmare a producerii riscului asigurat. Pentru construcţii cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic, prima de asigurare este de 20 euro, iar suma asigurată de 20.000 euro. Pentru construcţii cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi /sau chimic prima asigurare este de 10 euro, iar suma asigurată, de 10.000 euro.