22 iunie 2015

Tentativa liberalilor de a scoate Agenţia pentru Protecţia Mediului în stradă a eşuat
·        Consilierii locali ai noului PNL au cerut evacuarea instituţiei şi înfiinţarea în spaţiile cu pricina a unei grădiniţe. 
·        Ministerul Mediului a răspuns că respectivul imobil se află în propriul patrimoniu, iar aparatura specială din dotarea APM nu poate fi mutată fără consecinţe.        
Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava nu va fi evacuată şi va continua să îşi desfăşoare activitatea în imobilul pe care îl ocupă de foarte mulţi ani. Cel puţin aşa informează Ion Lungu, primarul reşedinţei de judeţ, care a declarat că Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a dat răspunsul la demersurile pe care executivul le-a făcut, la solicitarea deliberativului, în vederea eliberării clădirii APM şi înfiinţării în acest imobil a unei grădiniţe pentru copiii din cartierul sucevean Obcini. "Am primit un răspuns în care se spune că acel spaţiu este în patrimoniul Ministerului Mediului, în el îşi desfăşoară activitatea Agenţia pentru Protecţia Mediului, cu aparatură specială care nu poate fi mutată de acolo", a precizat edilul-şef, Ion Lungu.
La sfârşitul anului trecut, printr-o hotărâre la originea căreia s-au aflat aleşii PNL, Consiliu Local Suceava împuterniceau pe primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, să facă demersurile necesare pentru înfiinţarea unei grădiniţe cu program prelungit, în cartierul Obcini, în clădirea în care îşi desfăşară activitatea Agenţia pentru Protecţia Mediului. În acest sens, consilierul Lucian Harșovschi, ex-PDL, ajuns acum viceprimar, a cerut mutarea aparaturii şi lucrătorilor APM în spaţiile Centrului Militar Judeţean. La acea dată, conducerea APM a luat atitudine faţă de intenţia consilierilor locali ai noului PNL de a „confisca” imobilul în care aceasta îşi desfăşoară activitatea de circa 20 de ani. Într-o adresă trimisă autorităţilor municipale, semnată de directorul executiv Vasile Oşean, lucrătorii Agenţiei pentru Protecţia Mediului îşi exprimau „surprinderea şi îngrijorarea faţă de intenţia manifestată public şi instituţional, de a se dezorganiza APM, prin preluarea sediului acestei instituţii şi cu atribuţii specifice, clar reglementate de legislaţia românească în vigoare”. Oficialii APM susţineau că, pe lângă costurile publice, transformarea clădirii în grădiniţă va însemna dezafectarea şi mutarea într-o „locaţie incertă şi cel mai probabil improprie” a laboratoarelor de mediu, cu toate facilităţile specifice aferente. Aceasta în condiţiile în care, ocupând etajul al doilea, laboratoarele de analize fizico-chimice pe probe de aer, apă, sol şi deşeuri sunt printre puţinele din ţară acreditate RENAR, alături de cele din Bucureşţi, Galaţi şi Bacău.
La rându-i, Ion Lungu arăta că pe lista de priorităţi a Primăriei figurează şi înfiinţarea unei grădiniţe cu program prelungit în cartierul Obcini, inclusiv cu fonduri europene. De altfel, în februarie 2009, Primăria a inaugurat o nouă grădiniţă în cartierul Obcini, pe strada "Slătioarei".  Investiţia s-a ridicat la 1,62 milioane lei(16,2 miliarde lei vechi), 920 de mii de lei(9,2 miliarde lei vechi) fiind contribuie locală, iar diferenţa reprezentând fonduri alocate de Guvern.


APM Suceava a fost înfiinţată pe 1 august 1990, sediul de pe strada Bistriţei, din cartierul Obcini, fiind amplasat pe o suprafaţă de 2.500 de metri pătraţi, proprietate a statului român, concesionată de la Consiliul Local pe o perioadă de 99 de ani, pentru care, anual, Agenţia achită o redevenţă de 2.408 euro. Clădirea, sub  denumirea iniţială de „Centru de analiză, control şi monitoring al factorilor de mediu, a fost construită din fonduri de la bugetul de stat, cu o valoarea de 485.000 de lei, la nivelul lui 1994, beneficiarul fiind Agenţia pentru Protecţia Mediului.