30 iunie 2015


Sprijin financiar pentru doctoranzi şi cercetători postdoctorat
·        Scopul susţinerii financiare este creşterea motivaţiei pentru dezvoltarea unei cariere în cercetare, cât şi asigurarea debutului în cariera de cercetător.
Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava, în parteneriat cu Institutul de Economie Naţională al Academiei Române şi Universitatea din Oradea, implementează proiectul strategic ”SOCERT. Societatea cunoaşterii, dinamism prin cercetare”, Prof. univ. dr. Gabriela Prelipcean, manager de proiect,  informează că obiectivul general al proiectului îl constituie îmbunătăţirea programelor de studii doctorale şi cercetare postdoctorală prin sprijinirea colaborării dintre universităţi şi institute de cercetare. De asemenea, vizată este dezvoltarea resurselor umane din cercetare, în special prin acordarea de sprijin financiar pentru doctoranzi şi cercetători postdoctorat, în vederea creşterii motivaţiei pentru dezvoltarea unei cariere în cercetare şi asigurarea debutului în cariera de cercetător, inclusiv prin participarea în echipe mixte de doctoranzi şi cercetători postdoctorat. Durata de implementare a proiectului este de 18 de luni, începând cu 8 aprilie 2014, bugetul maxim aprobat fiind de 10,97 milioane de lei, adică 2,52 de milioane de euro. Potrivit prof. univ. dr. Gabriela Prelipcean  precizează că, în perioada martie 2015-iunie 2015 partenerii din proiect au contribuit la gestionarea contractului de finanţare, comunicarea cu autoritatea de management, organizarea şi coordonarea acţiunilor în implementare, valorificarea eficientă a resurselor pregătirea achiziţiilor şi derularea achiziţiilor. Totodată, în intervalul amintit s-a acordat sprijin financiar prin plata burselor lunare, suplimentului de bursă pentru stagii de mobilitate şi a  participării la conferinţe şi seminarii ştiinţifice. Doctoranzii au fost îndrumaţi în vederea întocmirii rapoartelor de cercetare, procedându-se şi la evaluarea rapoartelor intermediare. De asemenea, de sprijin financiar au avut parte cercetătorii postdoctoranzi, aceştia fiind supuşi aceloraşi proceduri.

 Nu în cele din urmă, diversificate au fost formele de pregătire pentru grupul ţintă, organizându-se sesiuni specifice pe teme ca  dezvoltarea abilităţilor manageriale, implementarea instrumentelor software de tipul „management proiect” şi „analiză cantitativă”. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. „SOCERT. Societatea cunoaşterii, dinamism prin cercetare” se înscrie în Axa prioritară 1-„Educaţia şi formarea în sprijinul creşterii economice şi dezvoltării societăţii bazate pe cunoaştere”, Domeniul major de intervenţie 1.5 - „Programe doctorale şi post-doctorale în sprijinul cercetării”.