26 iunie 2015


 Prefectul Harasim cere socoteală „Drumurilor Naţionale” 
·        Intervenţia survine unei informări privind efectele ploii torenţiale din urmă cu o lună, când în zona pasajului CFR Şcheia, 150 de metri din DN 17 au fost inundaţi cu un strat mediu de apă de 50 de centimetri.
·        În ciuda măsurilor dispuse, după căderile de precipitaţii din noaptea de joi spre vineri, săptămâna aceasta, în zona grătarelor podului CFR de la Şcheia „s-au găsit, din nou, pet-uri, papuci, haine şi alte deşeuri menajere”.
Prefectul de Suceava, Constantin Harasim a cerut ieri, în şedinţa Colegiului prefectural, reprezentantului Secţiei de Drumuri Naţionale Suceava, lămuriri privind competenţa întreţinerii salubrităţii şanţurilor de scurgere a apelor. Şeful serviciilor ministerelor, desconcentrate în teritoriu, a vrut să ştie dacă obligaţia debarasării  acestora revine „Drumurilor Naţionale” sau primăriilor unităţilor administrativ-teritoriale pe raza cărora respectivele elemente de dirijare a apei pluviale se află. „Este neclar dacă şanţurile, rigolele şi podeţele intră în atribuţiile primăriilor sau, fiind în administrarea Secţiei Drumurilor Naţionale, obligaţia menţinerii salubrităţii secţiunii elementelor în cauză revine acesteia”, a spus Harasim. Intervenţia a venit pe fondul unei informări privind efectele ploii torenţiale din 26 mai 2015, zi în care, în jurul orei 12.00, un torent format în prejma pasajul CFR Şcheia, a dus la colmatarea dispozitivelor de preluare şi dirijare a apelor pluviale şi inundarea, cu un strat mediu de apă de 50 de centimetri, timp de o oră şi jumătate, a unei porţiuni de circa 150 de metri din DN 17. Potrivit celor de la SDN Suceava, asigurarea curăţeniei elementelor constructive ale drumurilor naţionale, cum ar fi şanţurile, podeţele, trotuarele  care se află pe raza localităţilor este de competenţa autorităţilor locale. „Punctual, Primăria comunei Şcheia a fost înştiinţată asupra acestor atribuţii, printr-o adresă comunicată încă din 16 martie. Având în vedere neefectuarea acestor lucrări, precum şi faptul că în perioada ploilor a fost tăiat un copac în apropiere, în zona grătarelor au fost găsite foarte multe crengi, care au colmatat gurile de scurgere”, a subliniat oficialul Secţiei de Drumuri Naţionale Suceava, adăugând că, în urma adreselor, doar două comune, respectiv Suceviţa şi Stroieşti s-au conformat obligaţiilor care le revin prin lege. Harasim a atras atenţia asupra altor întâmplări similare şi a pus în vedere că, în cazul în care acestea se vor repeta, sesizată ar putea fi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. „În caz contrar vom face rapoarte de nemulţumire către CNADNR şi vom sesiza că problemele se perpetuă”, a încheiat Constantin Harasim, prefectul de Suceava. De cealaltă parte, oficialul SDN Suceava a evidenţiat că, în ciuda măsurilor dispuse, în urma căderilor de precipitaţii din noaptea de joi spre vineri, săptămâna aceasta, în zona grătarelor pasajului CFR de la Şcheia „s-au găsit, din nou, pet-uri, papuci, haine şi alte deşeuri menajere”.