03 iunie 2015


Depozitele de steril de la Tarniţa şi Fundu Moldovei,  risc ridicat pentru securitatea şi sănătatea riveranilor
·        În 2007, APM a dat aviz de închidere şi ecologizare, fondurile necesare fiind aprobate cu 7 ani mai târziu.
·        În cauză sunt aproape 27 de milioane de lei, execuţia trebuia să înceapă din martie anul acesta, "însă până acum nu s-a iniţiat nici o lucrare".
Iazurile de decantare în care este depozitat sterilul uzinal provenit de la fostele unităţi de preparare a minereurilor reprezintă, în  continuare, o mare problemă, semnalează Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava. Conform unei informări a instituţiei sucevene, ameninţătoare sunt iazurile Tărnicioara, Valea Străjii, Ostra şi Poarta Veche, care au deservit Uzina de preparare Tarniţa, precum şi  Dealul Negru şi Pârâul Cailor, de la Uzina de preparare a minereului cuprifer de la Fundu Moldovei. "Având în vedere riscul ridicat pentru securitatea şi sănătatea comunităţilor din avalul depozitelor de steril uzinal de la Tarniţa şi a celor din Fundu Moldovei - iazul de decantare Dealul Negru aflându-se în zona rezidenţială a localităţii Fundu Moldovei, pe malul râului Moldova -, precum şi pentru calitatea mediului natural, este necesar a se finaliza lucrările de punere în siguranţă şu ecologizare a iazului de decantare Tărnicioara, precum şi demararea lucrărilor la celelalte iazuri", atrage atenţia, în informarea citată, directorul executiv al APM Suceava, Vasile Oşean.  Conform şefului instituţiei sucevene de protecţie a mediului,  încă din 2004, prin Hotărârea Guvernului nr. 1846, pentru Uzina de preparare Fundu Moldovei a fost aprobată sistarea activităţii, la rându-i Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava emiţând acordul de mediu nr. 2 din 2007, având ca obiect "Închiderea şi ecologizarea minei Dealul Negru inferior”. Abia 7 ani mai târziu, prin Hotărârea Guvernului nr.1086 din 3 decembrie 2014, privind aprobarea finanţării din Fondul pentru mediu a lucrărilor de închidere a iazurilor de decantare din sectorul minier, prevăzută a fost suma de 19,39 milioane de lei, la care s-a adăugat încă 7,63 milioane de lei din bugetul de stat. Banii sunt destinaţi intervenţiilor de punere în siguranţă a celor două depozite, termenul de demarare a lucrărilor fiind luna martie 2015, însă, potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului, până acum "nu s-a iniţiat nici o lucrare". Directorul executiv Vasile Oşean a mai precizat că, unele aspecte deosebite sunt ridicate şi în ceea ce priveşte iazul de decantare Dumitrelu, care a deservit Uzina de preparare sulfului Călimani. Deşi-cu mari perioade de întrerupere-din anul 2008 până în prezent s-au executat lucrări de punere în siguranţă-ecologizare, acum "se pune problema depozitării şlamului care va rezulta de la staţia de epurare, dacă se decide construirea acesteia, în cauză fiind 100 de tone pe zi".

În judeţul Suceava există 71 perimetre miniere cu activitatea sistată, dintre care 36 provenite din activitatea de cercetare şi explorare geologică, restul fiind perimetre miniere în care s-a desfăşurat activitatea de exploatare a zăcămintelor. Deşeurile miniere sunt depozitate în 190 de halde de steril provenit din explorarea-exploatarea substanţelor minerale utile, acestea ocupând o suprafaţă de 280 de hectare şi având un volum de 45,52 milioane de  metri cubi. În perioada 1999-2001, în judeţul Suceava s-au efectuat lucrări de dezafectare, închidere şi reabilitare ecologică în 14 perimetre miniere, iar în intervalul 2004-2005, în alte 5 perimetre miniere. Proiectele de sistare şi ecologizare a minelor au avut ca obiect închiderea lucrărilor miniere de legătură cu suprafaţa; demolarea unor construcţii din incintele industriale şi evacuarea materialului rezultat, precum şi intervenţii de stabilizare-înierbare a haldelor de steril.