11 iunie 2015


Pericolul din toner-ul folosit în birouri
·        Inspectorii de muncă suceveni vor controla modul de utilizarea substanţelor chimice la locul de muncă,  acestea fiind la originea îmbolnăvirilor profesionale şi chiar a deceselor.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava va desfăşura o campanie de informare şi conştientizare cu privire la producerea şi utilizarea în siguranţă a agenţilor chimici la locurile de muncă. "Deja începe instruirea personalului propriu, informarea şi conştientizarea angajatorilor şi lucrătorilor, iar curând va demara şi campania de controale la agenţii economici", a precizat Romeo Butnariu, şeful ITM Suceava. 
Conform responsabilului sucevean, producerea şi utilizarea în siguranţă a produselor chimice reprezintă o provocare, neexistând vreun sector de activitate în care produsele chimice să lipsească, pornind chiar de al banalele toner şi adezivi post-it din birouri. Riscurile aferente volumului tot mai mare de produse substanţe chimice este o preocupare a Uniunii Europene, în acest sens fiind elaborat Regulamentul "Reach", privind sănătatea şi securitatea la locul de muncă, iar în România autoritatea competentă în aplicarea acestuia este Inspecţia Muncii.  Potrivit unui studiu din 2012 al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în Uniunea Europeană substanţele chimice de la locul de muncă sunt la originea a 74.000 de decese anual, din totalul de 167.000 de decese cauzate de accidente de muncă şi îmbolnăviri profesionale. Ca urmare a acestora din urmă, în lume, în fiecare an, se pierd, sub formă de costuri directe şi indirecte, circa 2,8 trilioane de dolari.           
"Numai cu eforturi concertate se poate ajunge la o bună gestionare a substanţelor chimice, pentru a obţine un echilibru adecvat între beneficiile utilizării acestora, măsurile de prevenire şi protecţie şi impactul negativ asupra locurilor de muncă, lucrătorilor, comunităţii şi mediului", a  explicat Romeo Butnariu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava.