09 iunie 2015


Canalizarea suceveană este reabilitată cu muncitori italieni
·        Ca urmare a faptului că forţa de muncă performantă este plecată peste graniţe, se pare că firma germană constructoare nu mai găseşte lucrători autohtoni, apelând la cei din afara ţării.
·        "Înseamnă că în Suceava se plăteşte bine", a opinat Lucian Harşovschi.
Constructorul din proiectul de extinderea şi reabilitare a  sistemului de alimentare cu apă şi a celui de canalizare din municipiul Suceava riscă să fie iarăşi amendaţi de către Primăria Sucevei. Viceprimarul Lucian Harşovschi i-a avertizat, ieri, în cadrul şedinţei săptămânale de analizare a stadiului intervenţiilor realizate cu finanţare europeană, pe cei de la firma germană Pfeiffer că vor încasa încă o amendă de 5.000  de lei, pentru abandonarea temporară şi nesupravegherea şantierelor. Adjunctul şefului executivului sucevean a precizat că, totuşi, pe unul dintre aceste şantiere, a întâlnit muncitori, iar spre surprinderea sa, respectivii lucrători vorbeau în italiană. Pentru început surpriza a fost plăcută, pentru ca, mai apoi, pe durata inspecţiei să constate că, şi în acest caz, s-au invit deficienţe legate de veşnica problemă a supraînălţării capacelor de canal.                 
"Unde sunt şantiere părăsite, acţionăm în consecinţă, aplicând amenzi. Au fost date amenzi de 1.000, 1.500 de lei, 2.000, 2.500 de lei şi urmează, acum, de 5.000 de lei. Este o medie . Rugămintea mea este să nu mai lăsaţi şantierele părăsite. Procuraţi-vă din timp materiale, pentru situaţii neprevăzute şi, de asemenea, asiguraţi-le cu oameni. Am avut, pentru început, plăcerea să constat că, pe un astfel de şantier de pe strada Cernăuţi, doi muncitori vorbeau în italiană. Văd că avem şi italieni care lucrează în municipiul Suceava - ceea ce este foarte bine - nu mai că la capacele de la canalizare avem o diferenţă de nivel de 4-5 centimetri",
s-a adresat Harşovschi constructorilor, adăugând că în condiţiile în care italienii vin în judeţ, "înseamnă că în Suceava se plăteşte bine". Primarul Ion Lungu sublinia, cu ceva timp în urmă, că Pfeiffer, ca de altfel şi altele societăţi străine, câştigând licitaţii la preţuri sub oferta iniţială, dau execuţia în subantrepriză, unor constructori locali. Ca urmare a faptului că forţa de muncă performantă este plecată peste graniţe, respectivele societăţi intervin cu muncitori slab pregătiţi sau necalificaţi, iar lucrările sunt de proastă calitate. În acest context, se pare că firma germană nu mai găseşte deloc muncitori autohtoni, apelând la cei din afara ţării. Prin POS-Mediu, în municipiul Suceava, este prevăzută extinderea cu circa 31,3 km a reţelelor de alimentare cu apă de pe 76 de străzi, reabilitările având în plan 25,4 de km de conducte de pe 67 străzi din toate cartierele, mai puţin din centrul oraşului. Reţelele de canalizare de pe 70 de artere vor fi extinse cu 32,7 km, iar cele de pe alte 15 străzi, în lungime de 6 km, vor intra în reabilitare. Valoarea investiţiei pentru întreg judeţul Suceava este de circa 120 de milioane de euro. La nivel judeţean sunt prevăzute lucrări de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată pentru 5 aglomerări urbane, respectiv Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Vatra Dornei şi Gura Humorului.