17 iunie 2015


Vânzarea în rate a apartamentelor ANL este împiedicată de lipsa normelor metodologice
·        "Nu ştim cum să calculăm respectivele rate, crescător sau descrescător la sold", spune primarul Ion Lungu.     
·        La începutul anului, autorităţile locale aveau înstrăinate, cu banii jos, doar 11 asemenea unităţi de locuit.
Tinerii din municipiul Suceava nu pot să cumpere apartamentele ANL în care locuiesc, deşi au făcut cereri în acest sens. Şeful administraţiei locale, Ion Lungu, spune că demersurile privind vânzarea-cumpărarea în rate au fost oprite din cauză că nu există norme metodologice de aplicare a actului normativ care statuează modalitatea concretă de efectuare a tranzacţiei cu actualii chiriaşi. "Sunt foarte mulţi interesaţi care vor să cumpere aceste apartamente cu plata în rate. Însă problema cea mai delicată este că trebuie emise norme metodologice privind modalitatea de plată a ratelor: în rate egale, pe o perioadă de 15-25 de ani, în funcţie de venit sau în rate descrescătoare la sold, la care se calculează dobânda", relevă ocupantului foliului administrativ din Areni.
Şeful municipalităţii sucevene precizează că s-a întâlnit cu oficialii Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, însă aceştia aşteptau, la rându-le, lămuriri de la Ministerul de Finanţe. În speranţa că aceste clarificări vor fi emise, Lungu crede că procedurile de vânzare ar putea fi reluate după data de 31 iulie.  "Din păcate, am de 3 ori la ANL, am discutat pe această temă cu directorul general, cu oameni de specialitate, care aşteaptă o clarificare de la Ministerul de Finanţe. Dacă nu avem această clarificare nu putem face vânzare în rate, pentru că nu ştim cum să calculăm respectivele rate, crescător sau descrescător la sold. Sper ca până la 31 iulie să vină aceste precizări",  a evidenţiat Ion Lungu,    
Menţionăm că Ordonanţa Guvernului nr. 6 din 23 iulie 2014 oferă beneficiarilor de locuinţe ANL posibilitatea achiziţionării în rate lunare a spaţiilor de locuit, cu un avans de minim 15% din valoarea de vânzare. Anterior intrării în vigoare a acestui act normativ, sucevenii respectivi puteau să devină proprietari pe apartamentele ANL doar în urma plăţii integrale a contravalorii locuinţei sau a contractării unui credit ipotecar. Pentru perfectarea tranzacţiei, titularul contractului sau membrii familiei acestuia nu trebuie să aibă în proprietate o altă locuinţă, iar venitul mediu brut pe membru de familie, la data vânzării, nu va depăşi cu 100% salariul mediu pe economie. Locuinţa astfel dobândite nu va putea fi înstrăinată decât după o perioadă de 5 ani de la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare. Sumele obţinute din vânzarea apartamentelor şi garsonierelor ANL sunt destinate exclusiv construirii de locuinţe, un comision de 1% din preţul de vânzare a acestora făcându-se venit la bugetul local. Potrivit Legii nr.152/1998, locuinţele pentru tineri destinate închirierii se pot vinde titularilor contractelor de închiriere, numai la solicitarea acestora, după expirarea a minim 1 an de închiriere neîntreruptă de către acelaşi titular, sau către persoana către care s-a continuat închirierea, în condiţiile legii, fără ca vânzarea să fie condiţionată de vârsta solicitantului.  Din informaţiile pe care le avem, până acum, autorităţile locale au reuşit să înstrăineze, cu banii jos, doar 11 asemenea unităţi de locuit.