24 iunie 2015

Primarul Sucevei, Ion Lungu, bilanţ în anul 3 din cel de al treilea mandat
·        "Astăzi nu este majoritate în Consiliul Local, dar m-am învăţat să lucrez ca independent", a subliniat şeful administraţiei publice sucevene. 
Ieri, într-o conferinţă de presă, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a prezentat un raport privind activitatea desfăşurată în ultimul an, ce de al treilea al mandatului 2012-2016. Aflat, de asemenea, la al treilea mandat consecutiv, şeful administraţiei reşedinţă de judeţ se mândreşte cu demararea lucrărilor, în valoarea de 8 milioane de euro, din proiectul de reabilitarea a 10 străzi, podului de peste râul Suceava, în Iţcani, a altora două din cartierul Burdujeni, precum şi pasajului din apropierea staţiei CFR Suceava Nord; obţinerea finanţării de 3 milioane de lei pentru reabilitarea zonei centrale Sucevei, în prejma Palatului Administrativ, cu darea în folosinţă a primului tronson a centurii ocolitoare a urbei capitală de judeţ, pe relaţia Şcehia-Pătrăuţi;  cât şi cu asfaltarea DN 29 la ieşirea din Suceava, înspre Botoşani, a mai multor artere din cartierul Burdujeni şi reabilitare parcărilor de reşedinţă, inclusiv în Obcini. Lungu reaminteşte de lucrările cu fonduri europene de finalizare a  Sălii de sport a Colegiului Naţional "Ştefan cel Mare" şi Campusului Sportiv Şcolar al Liceului cu Programul Sportiv, dar şi încheierea reabilitării Centrului Cultural "Bucovina", fostul Cinema "Modern", recepţia fiind stabilită pentru data de 30 iunie. Primarul Sucevei remarcă încheierea proiectului de 14 milioane de euro, de modernizare a Cetăţii de Scaun, desfăşurat în parteneriat cu Consiliul Judeţean ar şi proiectul de reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată, în cadrul POS Mediu, etapa a II-a, termenul limită fiind sfârşitul lunii august 2015. Printre altele, primarul Ion Lungu, se laudă, în cel  de al treilea an din mandatul în curs, cu achiziţionarea a 5 noi autobuze de capacitate mică, pentru firma de transport local TPL; constituirea proaspetei societăţi de termoficare a municipalităţii, Transagent; sprijinirea activităţii sportive cu  circa 2,5 milioane de lei; susţinerea construirii Catedralei "Naşterea Domnului", cu 1 milion de lei; amplasarea de aparate de fitness în parcurile "Moldova" şi "Universităţii"; finanţarea lucrărilor de reabilitare a Secţiei de cardiologie şi aprobarea de fonduri pentru extinderea UPU de la Spitalul Judeţean "Sfântul Ioan cel Nou". Primarul Sucevei a punctat cu sprijinirea Festivalului concurs "Lira de aur", Festivalului de artă medievală şi demersurile de organizare a Festivalului mondial de film amator "Unica".                                           
·        "Am colaborat cu toate grupurile de consilieri şi cred că a ieşit un lucru bun", opinează Lungu.

 La capitolul nerealizări, Ion Lungu şi-a pus cenuşă în cap cu nefinalizarea lucrărilor la ruta ocolitoare nr. 1 a Sucevei, precizând că, "deşi au fost alocate sume de la Guvern, nu a fost desemnat un contractor, de către Ministerul Transporturilor, pentru tronsonul Şcheia-DE 85". La aceasta se adaugă, faptul că încă nu s-a reuşit desemnarea unui nou operator de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic, licitaţia urmând a fi ţinută pe 29 iunie, licitaţie la care se va înscrie şi noua societate a municipalităţi, Transagent. Lungu recunoaşte că problema gestionării câinilor fără stăpân este rezolvată doar parţial, soluţionarea completă survenind în intervalul care a mai rămas din mandatul în curs.  Nepunerea în funcţionarea a depozitului ecologic de la Moara este o altă nerealizare a edilului-şef sucevean,  alături de lipsa unui operator de salubritatea oficial, însă, după licitaţia din 16 iunie, acesta urmează a fi cunoscut în zilele următoare. În sfârşit, primarul Ion Lungu recunoaşte, de asemenea, că încă nu a fost discutată, în Consiliul Local, "Lista proiectelor prioritare ale municipiului Suceava pentru perioada 2014-2020", în vederea atragerii de fonduri europene în noul exerciţiu financiar. "Acest lucru nu a fost posibil înaintea semnării acordurilor de finanţare cu UE, care este în plină desfăşurare", a subliniat ocupantul foliului administrativ din Areni. Şeful executivului sucevean a ţinut să mulţumească tuturor consilierilor locali, dar şi viceprimarilor Ovidiu Doroftei şi Lucian Harşovschi "Astăzi nu este majoritate în Consiliul Local, dar m-am învăţat să lucrez ca independent, aşa cum m-am declarat în urmă cu 1 an. Am colaborat cu toate grupurile de consilieri şi cred că a ieşit un lucru bun. Cred că am demonstrat că pot să lucrez cu toţi liderii politici şi ţin să mulţumesc la toţi pentru că nu este blocaj la Primărie", a accentuat, cu prilejul bilanţului din cel de al treilea an al prezentului  mandat, şeful administraţiei municipiului Suceava, Ion Lungu, exprimându-şi speranţa că anul care urmează va unul fel de bun.