09 iunie 2015


Nereguli în panificaţie
Inspectorii de muncă suceveni le-au "copt-o" brutarilor  
·        Controlorii au aplicat angajatorilor din domeniu  multiple sancţiuni pentru încălcarea prevederilor privind relaţiile de muncă şi sănătatea şi securitatea în muncă.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a susţinut o campanie de identificare şi combatere a cazurilor de muncă nedeclarată în unităţile care au ca obiect de activitate fabricarea produselor de brutărie şi produselor făinoase, dar şi în cele care se ocupă cu vânzarea cu amănuntul, în magazine, a pâinii, produselor de patiserie şi produselor zaharoase. În acelaşi timp, verificat a fost modul în care se respectă prevederile legale de securitate şi sănătate în muncă pentru lucrătorii din acest sector de activitate. Inspectorul şef Romeo Butnariu declară că la acţiune au participat 17 inspectori de muncă care au controlat 27 angajatori. În urma verificărilor efectuate, la 8 angajatori     s-au aplicat 13 sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 17.000 lei. Printre deficienţele constatate  se numără neîntocmirea evidenţei timpului de muncă în concordanţă cu efectivul prestat de către salariaţi; netransmiterea, în termenul legal, a contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor; lipsa dovezii iniţierii negocierii colective cu salariaţii; necompensarea concediului de odihnă, precum şi nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal.
 În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, personalul Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava a controlat 18 agenţi, la care erau în evidenţe 553 lucrători. Ca urmare a  descinderilor, inspectorii de muncă suceveni au dat 26 de amenzi, cei 12 angajatori, fiind sancţionaţi cu un total de 3.500 lei. În acest domeniu, controlorii au descoperit nereguli ce ţin de  neîntreținerea căilor de acces şi de circulaţie; neluarea măsurilor necesare pentru acordării primului ajutor; neîntocmirea instrucţiunilor proprii de securitate şi sănătate în muncă;  precum şi de inexistenţa buletinelor de măsurători care să ateste verificarea legăturii la instalaţia de legare la pământ pentru echipamentele de muncă electrice folosite. "Controalele au vizat diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea, de către angajatorii din domeniul  fabricării produselor de brutărie şi a produselor făinoase, a prevederilor legale în vigoare, dar şi eliminarea tuturor neconformităților constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate. Urmărite au fost creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării nomelor legale în domeniul relaţiilor de muncă, condiţiilor de muncă, securităţii şi sănătăţii în muncă, dar şi identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor şi a tinerilor", a precizat Romeo Butnariu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava.