05 octombrie 2009

Judeţul Suceava are 10.000 de hectare de terenuri lucrate în regim ecologic
· Doar 724 de hectare sunt arabile, diferenţa reprezentând-o păşunile şi fâneţele
· Înregistraţi pentru producţia ecologică sunt 1111 de fermieri
Anul acesta compartimentul specializat al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Suceava a eliberat 33 de licenţe de fabricaţie, beneficiarii fiind 19 agenţi economici. Potrivit datelor DADR, câte 7 licenţe au fost solicitate în domeniul laptelui şi produselor lactate, respectiv cel al cărnii şi produselor din carne. Totodată, s-au aprobat 5 licenţe pentru producţia de pâine, morărit şi panificaţie, 10 licenţe pentru patiserie şi cofetărie, iar altele 4 pentru ambalarea produselor alimentare.
Potrivit informării DADR, în 2009 s-au înregistrat şi un important număr de operatori pe piaţa produselor ecologice. Este vorba despre 3 procesatori de lapte ecologic, care produc caşcaval, şvaiţer, lapte consum, unt brânză de Olanda, brânză la burduf, precum şi de 3 exportatori ai acestor produse. Înregistraţi pentru producţia ecologică, în perioada la care facem referire, sunt 1111 de fermieri cu 7309 bovine, 342 de bovine, 187 de caprine, 61 de porcine , 274 de ecvine şi 1777 de păsări. De asemenea, în evidenţă figurează, în anul în curs, 33 de apicultori, cu 9350 de familii de albine şi 2 ferme de melci, cu o producţie de estimată de 5700 kg.
În judeţul Suceava este lucrată în regim ecologic o suprafaţă de 9922 de hectare, dintre care 724 de hectare de teren arabil şi 9180 de hectare de păşuni şi fâneţe(7,5 % din întreaga suprafaţă de păşuni şi fâneţe).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu