În ciuda preţurilor mici
Cartofii suceveni zac în depozite
· Consumatorii nu mai fac provizii la fel ca în alţi ani, cultivatorii neobţinând mai mult de 3,5 lei pe kg
· Neputând să-şi vândă producţia, agricultorii sunt decapitalizaţi şi înfiinţează cu greu o nouă cultură
Deşi în acest an, recolta de cartofi a fost una bună, aceştia din urmă stau în depozite. De pe cele 24.100 de hectare cultivate în judeţ s-a obţinut o producţie de 17.000 kg la hectar, Vasile Tofan, specialist în cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, subliniind că agricultorii au o mare problemă cu valorificarea, preţurile oferite la cultura principală a judeţului fiind neacoperitoare. La achiziţie ofertele sunt de cel mult 0,35 de lei pe kg, cantităţile cumpărate fiind mici şi din cauză că, în prezent, consumatorii nu-şi mai fac provizii peste iarnă. Lucru firesc, ţinând cont că legumele şi fructele pot fi găsite la magazine specializate pe tot parcursul anului. „Preţurile oferite sunt mici, iar clienţii puţini. Producţia pe stoc a agenţilor economici este foarte mare, preţurile fiind de 0,3-0,35 le pe kg. Una din cauze se referă la faptul că nu se mai consumă la fel de mulţi cartofi ca în trecut. Gospodinele s-au reprofilat pe paste făinoase, iar aprovizionarea cu cartofi nu mai face din toamnă pentru toată iarna. Oamenii merg cu sacoşă la magazin, îşi cumpără 2-3 kg de cartofi, îi folosesc pe loc şi nu îi mai depozitează. Cartoful este perisabil, iar ţinut în cantitate mare se dezhidratează, încolţeşte şi se depreciază”, relevă dl. Tofan, adăugând că, neputând să-şi vândă producţia, agricultorii sunt decapitalizaţi şi înfiinţează cu greu o nouă cultură. Specialistul DADR vine şi cu veste bună, aceea că grâul de anul acesta are calităţi bune de panificaţie, iar operatorii din domeniu nu vor mai trebui să facă importuri din alte judeţe.
Cartofii suceveni zac în depozite
· Consumatorii nu mai fac provizii la fel ca în alţi ani, cultivatorii neobţinând mai mult de 3,5 lei pe kg
· Neputând să-şi vândă producţia, agricultorii sunt decapitalizaţi şi înfiinţează cu greu o nouă cultură
Deşi în acest an, recolta de cartofi a fost una bună, aceştia din urmă stau în depozite. De pe cele 24.100 de hectare cultivate în judeţ s-a obţinut o producţie de 17.000 kg la hectar, Vasile Tofan, specialist în cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, subliniind că agricultorii au o mare problemă cu valorificarea, preţurile oferite la cultura principală a judeţului fiind neacoperitoare. La achiziţie ofertele sunt de cel mult 0,35 de lei pe kg, cantităţile cumpărate fiind mici şi din cauză că, în prezent, consumatorii nu-şi mai fac provizii peste iarnă. Lucru firesc, ţinând cont că legumele şi fructele pot fi găsite la magazine specializate pe tot parcursul anului. „Preţurile oferite sunt mici, iar clienţii puţini. Producţia pe stoc a agenţilor economici este foarte mare, preţurile fiind de 0,3-0,35 le pe kg. Una din cauze se referă la faptul că nu se mai consumă la fel de mulţi cartofi ca în trecut. Gospodinele s-au reprofilat pe paste făinoase, iar aprovizionarea cu cartofi nu mai face din toamnă pentru toată iarna. Oamenii merg cu sacoşă la magazin, îşi cumpără 2-3 kg de cartofi, îi folosesc pe loc şi nu îi mai depozitează. Cartoful este perisabil, iar ţinut în cantitate mare se dezhidratează, încolţeşte şi se depreciază”, relevă dl. Tofan, adăugând că, neputând să-şi vândă producţia, agricultorii sunt decapitalizaţi şi înfiinţează cu greu o nouă cultură. Specialistul DADR vine şi cu veste bună, aceea că grâul de anul acesta are calităţi bune de panificaţie, iar operatorii din domeniu nu vor mai trebui să facă importuri din alte judeţe.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu