15 octombrie 2009


Gheorghe Flutur:
“Suceava-Utilităţi şi mediu”, un proiect fundamentat prost încă din start
· Administraţia judeţeană nu poate materializa hotărârea de transferare a magistralelor de gaze naturale către Transgaz, dl. Flutur precizând că soluţiile sunt căutate la Ministerul Justiţiei
Conducerea Consiliul Judeţean Suceava s-a adresat Ministerului Justiţiei în vederea lămuririi neclarităţilor din actul normativ privind transferarea magistralelor de gaze naturale de la administraţiile locale cuprinse în Programul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” către SN Transgaz. Şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că a avut mai multe discuţii pe această temă, dl. Flutur spunând că multe voci au apreciat că „proiectul amintit a fost prost fundamentat încă din start”. „Sper să reuşesc până la urmă, dar există foarte multe păreri care arată că acest proiect a pornit prost încă de la început. Trebuie să găsim soluţii la Ministerul Justiţiei, pentru că demersurile făcute nu au fost în regulă. Am avut zile întregi echipe de specialişti care au căutat formula de deblocare - printr-un act normativ - al proiectului privind transferul, astfel încât să putem opera”, reliefează dl. Flutur. Preşedintele CJ susţine că lucrările la centrala termică de la Gura Humorului este finalizată, în timp ce la Cîmpulung Moldovenesc, există riscul să nu se poată opera pe gaze naturale din acest sezon rece. „Sperăm să dăm drumul la licitaţie cât mai repede. Ne-am luat măsuri să ne aprovizionăm cu combustibili lichizi, iar centrala care este finalizată în această iarnă, să funcţioneze aproape la parametri”, a subliniat Gheorghe Flutur.
În luna martie, ministrul Economiei, Adriean Videanu, anunţa, la Suceava, acordul total al ministerului pe care îl conducea încă de a prelua integral, prin intermediul Societăţii Naţionale Transgaz, continuarea realizării investiţiei de pe componenta gaze naturale a Proiectului „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”
În iunie, deliberativul judeţean şi-a dat acordul pentru predarea, către Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale(Trangaz) a conductelor de transport gaze naturale de înaltă presiune realizate în judeţul Suceava prin proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”. Predarea urma să se facă, printr-o hotărâre de Guvern, în numele celor 56 de unităţi administrativ-teritoriale care au finanţat investiţiile respective, scopul fiind continuarea lucrărilor şi punerea reţelelor în exploatare. De asemenea, Consiliul Judeţean Suceava, împreună ce cele 56 de consilii locale asociate, trebuiau să întreprindă demersuri de identificare a soluţiilor legale de recuperare a costurilor contravalorii investiţiilor transferate către Transgaz, suma adunată urmând a fi orientată înspre rambursarea datoriei către banca finanţatoare mega-proiectului „Suceava-Utilităţi şi mediu”.
În 26 martie 2004, Consiliul Judeţean şi comunităţile amintite au încheiat cu Deutsche Bank London un contract de împrumut, garantat de Ministerul Finanţelor Publice, de 86,3 milioane de euro. Creditul a avut ca destinaţie finanţarea lucrărilor din domeniul gazelor naturale şi reabilitarea sistemelor de termificare prinse în Programul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”. Pentru executarea obiectivelor pe componenta de transport gaze naturale de înaltă presiune, licitaţia publică a fost câştigată de consorţiul format din Petromservice Bucureşti şi Stroygaz Moscova. Termenul de finalizare a fost iulie 2006, acesta fiind prelungit, prin acte adiţionale, până la 1 octombrie 2007.Execuţia este întreruptă din anul 2006, în luna octombrie constructorul retrăgându-şi personalul de pe şantiere. Consorţiul amintit a motivat că înregistra pierderi, cauza fiind creşterea preţului lucrărilor, peste oferta depusă la adjudecarea contractului. Toate acestea au dus la blocarea proiectului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu