19 octombrie 2009


Astăzi, în Bucureşti
Primarul Lungu cere banii necesari achitării cărbunelui de la Termica
· Dl. Lungu crede că nu este tocmai corect ca societăţi cu debite de zeci de milioane de lei să fie scutite la plată, iar o firmă de bună credinţă, precum Termica, să nu se bucure de sprijin guvernamental
Primarul Ion Lungu este, astăzi, în capitală pentru negocia disponibilizarea fondurilor necesare achitării combustibilul intrat, până acum, în depozitele Termica. Dl. Lungu face acest demers după ce facturile care trebuie onorate de producătorul şi distribuitorul de agent termic sucevean au ajuns la scadenţă, suma de achitat către firmele furnizoare ridicându-se la 7 milioane de lei. „Voi avea discuţii la Ministerul Administraţiei şi Internelor, în urma cărora sper că voi reuşi să duc fonduri la Suceava pentru a acoperi cheltuielile din iarnă. La acest moment, avem livrat cărbune în valoare de 70 de miliarde de lei vechi, nefiind vorba despre restanţe, ci despre plăţi conform graficelor asumate”, subliniază dl. Lungu.Şeful municipalităţii crede că Termica ar trebui ajutată la fel ca şi celelalte unităţi de termoficare din ţară, care, recent, printr-un act normativ al executivului central au primit importante ajutoare de la bugetul statului. Primarul susţine că societatea suceaveană nu şi-a găsit loc pe listă din cauză că Guvernul a luat în calcul doar facturile restante la 30 iunie 2009. „La momentul respectiv Termica nu avea, sau avea debite mici, la aprovizionarea cu combustibil. Aceasta deoarece, în anii trecuţi, stocurile de cărbune se făceau cu banii jos, iar Termica a apelat la credite bancare”, evidenţiază edilul şef. Primarul Lungu crede că nu este tocmai corect ca societăţi cu debite de zeci de milioane de lei să fie scutite la plată, iar o firmă de bună credinţă, precum Termica, să nu se bucure de sprijin guvernamental.
În şedinţa din 12 octombrie, Guvernul a decis acordarea unui sprijin financiar de 160 milioane de lei pentru mai multe oraşe şi municipii, în vederea asigurării energiei termice şi apei calde livrate populaţiei în perioada de iarnă. Aceste sume au fost repartizate operatorilor economici care prestează serviciul public de producere, transport şi distribuţie a energiei termice în sistem centralizat din Arad, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Reşiţa, Târgovişte, Gheorgheni, Deva, Iaşi, Tîrgu Mureş, Caracal, Alexandria, Vîlcea, Focşani, Tulcea, Mizil, Turnu Măgurele, Cluj Napoca, Calafat, Videle.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu