15 octombrie 2009



La aniversarea a 55 de ani,
Revedere de suflet a membrilor din toate timpurilor ai Ansamblului artistic „Ciprian Porumbescu”
· În vârstă de 80 de ani, pe care majoritatea i-a pus în slujba folclorului, Artemisia Bejan, prima solistă a instituţiei culturale sucevene, spune că s-a întors cu multă plăcere şi emoţii acolo unde a început să se formeze ca profesionist
· Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a anunţat, organizarea, în premieră, de la anul, a Festivalului naţional de folclor „Ciprian Porumbescu”, promiţându-le celebraţilor şi un sediu la fostul cinema „Modern”, aflat în modernizare

Ieri, la Palatul administrativ, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, prefectului Sorin Arcadie Popescu şi primarului municipiului Suceava, Ion Lungu, în jur de 60 de membri din toate timpurile ai Ansamblului artistic „Ciprian Porumbescu” şi au exprimat emoţiile revederii şi au depănat amintiri cu prilejul aniversării a 55 de ani de la înfiinţarea acestei instituţii culturale profesioniste.
Şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, le-a spus celebraţilor că organizarea sărbătorii este un gest de recunoştinţă pentru cei care au fost şi sunt ambasadori ai tradiţiei şi folclorului din această parte a ţării, ciocârliile şi privighetorile Bucovinei” . „Este o obligaţie a noastră să organizăm asemenea întâlniri, pentru că cei care îşi respectă înaintaşii, nu fac decât să se respecte pe ei înşişi. Noi avem o obligaţie morală faţă de dumneavoastră, şi vă mulţumim pentru tot ce aţi făcut”, a subliniat dl. Flutur.
Domnia sa a evocat istoria Ansamblului artistic „Ciprian Porumbescu” care ar avea origini încă din urmă cu mai bine de un secol, undeva, prin 1903, discutându-se despre o mişcare culturală cu aceeaşi denumire. Actul de naştere a constat într-o hotărâre a Consiliului de Miniştri din 1953, din anul 1954 demarând seria manifestărilor specifice pe plan local şi în ţară.
Preşedintele Consiliului Judeţean a ţinut să menţioneze că, dacă puţine sunt domeniile în care Suceava excelează cu adevărat, Ansamblul artistic „Ciprian Porumbescu” „este o echipă de Liga I”. „Dacă Dumnezeu ne-a dat în această grădină minunată a Bucovinei să avem ce culege, ar fi păcat să nu adunăm şi să transmitem mai departe”, a precizat dl. Flutur.
Şeful executivului judeţean le-a amintit aniversaţilor despre constituirea Centrului cultural „Bucovina”, care include toate instituţiile de cultură de rang judeţean, promiţând Ansamblului artistic „Ciprian Porumbescu” - care stă cu chirie la Dom Polski - un sediu la viitorul imobil modernizat în care a funcţionat cinematograful „Modern” din Suceava.
Dl. Flutur a povestit că, în anii 70, a făcut parte dintr-o formaţie de dansatori amatori şi că foşti colegi din echipa de instrumentişti i-ar fi spus, acum, că, dacă, la acea vreme actualul preşedinte al Consiliului Judeţean dansa după cum îi cântau alţii, acum aceştia trebuie joace după partitura domniei sale. „Astea sunt valurile vieţii, dar important este că suntem aceeaşi oameni şi că ţinem la această zonă minunată”, a menţionat preşedintele Flutur.
Pe de altă parte, Gheorghe Flutur a iterat că folclorul bucovinean este unul de rezonanţă şi că, de la anul va încerca să pună bazele festivalului naţional „Ciprian Porumbescu”. „Vă cer sprijinul să organizăm această acţiune şi să o anunţăm, în premieră, aici la Suceava”, a încheiat dl. Flutur.
Artemisia Bejan, prima solistă a Ansamblului artistic „Ciprian Porumbescu”, a spus că s-a întors cu multă plăcere şi emoţii acolo unde a început să se formeze ca profesionist şi că, din cei 80 de ani pe care îi are, majoritatea i-a pus în slujba folclorului. „Am fost prima care am cântat muzică din zona aceasta şi – fiind născută în zona Cernăuţi – şi câteva melodii din nordul Bucovinei. Am fost în câteva ţări şi cred că am făcut cinste folclorului bucovinean. Mă bucur pentru tot ce s-a realizat aici şi vă mulţumesc din suflet pentru tot ce faceţi pentru cultura românească şi folclorul zonei Sucevei”, s-a dresat audienţei Artemisia Bejan.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu