11 octombrie 2009


Asociaţia „Fermierul” va cere demiterea directorilor APIA
· Există restanţe foarte mari la încasarea plăţilor directe pe hectar, la centrul local Suceava al Agenţiei fiind 7000 de cereri respinse
· Preşedintele Gino Toma spune că nici măcar nu are cu cine purta discuţii, „pentru că dat molima în directori”, aproape cu toţii luându-şi concedii medicale din cauza „virusului lenei”

Preşedintele Asociaţiei „Fermierul” Gino Toma, afiliată la Confederaţia sindicală „Meridian”, s-a întâlnit ieri, la Casa Culturii, cu agricultorii suceveni. Întrevederea a fost motivată de faptul există restanţe foarte mari la încasarea plăţilor directe pe hectar. Astfel, centrul local Suceava al Agenţiei de Plăţi în Agricultură(APIA) figurează cu 7000 de cereri respinse, iar la Siret sunt neacceptate 1000 de solicitări din 5500 înregistrate. Membru al Comisiei de dialog social din Ministerul Agriculturii, Gino Toma spune că, în urma unei sesizări primite de la fermierii dintr-o comună suceveană, a cerut lămuriri de la oficialii APIA şi că a primit răspunsuri „de tot râsul”. „De vină este tot ţăranul român, care a făcut suprapuneri de teren, a identificat eronat terenul sau nu a făcut concordanţa dintre cultură şi categoria de folosinţă a terenului. Adică aceeaşi tratare, mai mult cu nesimţire a problemelor ăranului român, de către cei care iau salarii pe spatele fermierilor”, precizează preşedintele Asociaţiei „Fermierul”. Dl Toma evidenţiază că a cerut un control la toate agenţiile judeţene, iar în cazul în care nu se iau măsuri, va cere demiterea directorilor instituţiilor de plăţi în cauză. Domnia sa reliefează că nici măcar nu are cu cine purta discuţii, „pentru că dat molima în directori”, aproape cu toţii luându-şi concedii medicale din cauza „virusului lenei”. Gino Toma precizează că, la Suceava, problema este mai deosebită, în sensul că fermierilor nici măcar nu li s-au înmânat dublura la cererea de acordare a ajutorului financiar şi nici codul aferent acesteia. „Nu au primit copii, pentru că li s-a spus că nu au bani hârtie. Bine că au fonduri pentru jeep-uri, chefuri şi salarii de zeci sau sute de milioane de lei”, opinează Gino Toma. Preşedintele Asociaţiei „Fermierul” iterează că intenţionează să accelereze procedurile, deoarece, într-o săptămână, va fi încheiat procesul de reverificare a dosarelor, iar cei îndreptăţiţi nu-şi vor putea lua banii decât anul viitor. În cadrul întâlniri de ieri, de la Casa Culturii, cu fermierii suceveni, au mai fost abordate aspecte de organizare a agricultorilor.
Cuantumul sumelor acordate pe anul trecut, stabilit prin HG. nr. 1560/2008, este de 60,75 euro pe hectar - plată unică pe suprafaţă de la bugetul comunitar şi de 46,71 euro pe hectar - plăţi naţionale directe complementare. Cei 107,46 de euro sunt achitaţi la un curs de 37.413 lei vechi pentru un euro, stabilit de Banca Central Europeană la 30 septembrie 2008. Eligibile la plată sunt exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. Solicitantul trebuie să declare toate parcelele agricole şi să respecte bunele condiţii agricole şi de mediu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu