13 iulie 2021

 

La şedinţa Asociaţiei Municipiilor din România

Primarul Ion Lungu a solicitat premierului Florin Câţu deblocarea emiterii certificatelor verzi către producătorul de energie termică Bioenergy

  • Edilul-şef sucevean a mai cerut finanţarea din bugetul de stat a abonamentelor pentru elevi, suplimentarea plafonului de împrumuturi rambursabile acordate autorităţilor locale, dar şi aprobarea de împrumuturi din Trezoreria statului
  • Primarii municipiilor membre AMR au pretins crearea de autorităţi de management la nivelul fiecărei agenţii de dezvoltare regională, ceea ce ar reprezenta „un pas important spre realizarea regionalizării”

Asociaţia Municipiilor din România va trimite Ministerului Administraţiei şi Internelor proiecte de lege privind unificarea administrativă şi, totodată, propuneri de modificare a Codului administrativ. Anunţul este făcut de Ion Lungu, primarul Sucevei, după ce şeful executivului din reşedinţa de judeţ a participat la Adunarea Generală a AMR, în cadrul căreia au fost abordate problemele de pe agenda de lucru a primarilor. La întâlnire, în calitate de invitaţi, au luat parte Florin Cîțu, prim-ministrul României, Attila Cseke, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, precum şi Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Cu acest prilej,  s-a discutat inclusiv despre descentralizare; modalităţi de organizare teritorială; legea zonelor metropolitane; zonele urbane funcţionale, cât  şi despre unificarea administrativă voluntară a autorităţilor locale. Conform edilului-şef sucevean în ceea ce priveşte acest ultim aspect, la nivelul AMR a fost aprobată o rezoluţie, „pe o intenţie de unificare voluntară propusă de municipiul Buzău cu comuna Țintești, ca model de organizare teritorială”. Lungu mai informează că, pe de altă parte, Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România s-a concentrat şi pe probleme legate de situaţia pregătirii exerciţiului financiar european 2021-2027, referitoare la Programul Naţional de Redresare şi Reziliență (PNRR), dar şi la programele structurale, accent punându-se pe descentralizarea Programului Operaţional Regional (POR) şi crearea de autorităţi de management la nivelul fiecărei agenţii de dezvoltare regională, ceea ce ar reprezenta „un pas important spre realizarea regionalizării”. 


Ca reprezentant al AMR în Comisia de împrumuturi de pe lângă Ministerul Finanţelor, Ion Lungu, şeful administraţiei publice locale sucevene a solicitat suplimentarea, la rectificarea din luna august, a plafonului de împrumuturi rambursabile acordate autorităţilor locale în anul 2021, dar şi aprobarea de împrumuturi pentru autorităţilor locale din Trezoreria statului, în acest sens fiind iniţiat ;i un proiect de ordonanţă de urgenţă a guvernului. „Am ridicat şi problema finanţării de la bugetul de stat a cheltuielilor de transport pentru elevi, aşa cum s-a stipulat în Legea nr. 226 din 2020, care trebuie corectată la viitoarea rectificare. O problemă pe care am adus-o în atenţia primului ministru este cea legată de emiterea de certificate verzi la operatorul de termoficare Bioenergy, care este blocată la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor” a declarat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.