Etichete care induc în eroare cumpărătorii din pieţele agroalimentare sucevene
>Pentru etichetare
necorespunzătoare, doi comercianţi au fost amendaţi, iar alţii 19 avertizaţi de
către inspectorii sanitari veterinari
>Aceştia nu precizau dacă
legumele şi fructele expuse sunt autohtone sau de import, arată dr. Mihai
Voloşeniuc, director executiv al DSVSA
Obiective au fost cele privind asigurarea
în pieţele agroalimentare a spaţiilor de minim 40% pentru producătorii
autohtoni, marcate şi semnalizate corespunzător, iar, „lucru îmbucurător”, verificările
au evidenţiat că, în judeţ, comercianţii deţinători de atestat de producător au
parte de această facilitate. În scopul atestării originii şi trasabilităţii, controlorii
DSVSA s-au axat şi pe verificări privind existenţa documentelor fiscale de
provenienţă a legumelor şi fructelor
proaspete. Potrivit dr. Mihai Voloşeniuc, director executiv al Direcţiei
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentară Suceava, pe durata
acţiunilor din teren s-au depistat deficienţe ţinând de neaplicarea vizei
aferente anului 2021 pe fila din carnetul de comercializare; completarea
sporadică sau necompletarea filelor din carnet cu produsele transportate în
piaţă, cât şi cu privire la aceea că „persoana prezentă la vânzare nu era
trecută în carnetul de comercializare”. În cadrul campaniei de controale au
fost verificate şi 3 depozite de legume şi fructe proaspete din zona Şcheia,
însă la acestea nu au fost constatate abateri de la prevederile legale în
vigoare.