23 iulie 2021

 Etichete care induc în eroare cumpărătorii din pieţele agroalimentare sucevene


>Pentru etichetare necorespunzătoare, doi comercianţi au fost amendaţi, iar alţii 19 avertizaţi de către inspectorii sanitari veterinari    

>Aceştia nu precizau dacă legumele şi fructele expuse sunt autohtone sau de import, arată dr. Mihai Voloşeniuc, director executiv al DSVSA

Inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentară Suceava, în echipe mixte cu reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava şi Unităţii Fitosanitare Suceava au desfăşurat, în cadrul unei campanii tematice a Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării, o întreagă serie de controale la în pieţele agroalimentare şi la depozitele de legume şi fructe proaspete din judeţul Suceava. Conform  dr. Mihai Voloşeniuc, director executiv al instituţiei sanitare veterinare sucevene, cu prilejul descinderilor, cât şi a neregulilor constate, controlorii au întocmit 29 de procese-verbale, dintre care 6 pentru operatorii persoane juridice şi 24 la operatorii persoane fizice. În ceea ce priveşte etichetarea corectă în momentul comercializării a tuturor cantităţilor de legume şi fructe autohtone, a celor provenite din comerţul intracomunitar sau din import dinţări terţe, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentară Suceava au dat două amenzi de câte 100 de lei fiecare. În urma deficienţelor constatate, comercianţilor şi producătorilor li s-au aplicat şi 19 sancţiuni contravenţionale cu avertisment. „Sancţiunile s-au dat pe fondul nespecificării de către comercianţi a originii legumelor sau fructelor, dacă sunt autohtone sau de import, existând posibilitate inducerii în eroare a cumpărătorilor” arată şeful DSVSA Suceava.

  Obiective au fost cele privind asigurarea în pieţele agroalimentare a spaţiilor de minim 40% pentru producătorii autohtoni, marcate şi semnalizate corespunzător, iar, „lucru îmbucurător”, verificările au evidenţiat că, în judeţ, comercianţii deţinători de atestat de producător au parte de această facilitate. În scopul atestării originii şi trasabilităţii, controlorii DSVSA s-au axat şi pe verificări privind existenţa documentelor fiscale de provenienţă  a legumelor şi fructelor proaspete. Potrivit dr. Mihai Voloşeniuc, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentară Suceava, pe durata acţiunilor din teren s-au depistat deficienţe ţinând de neaplicarea vizei aferente anului 2021 pe fila din carnetul de comercializare; completarea sporadică sau necompletarea filelor din carnet cu produsele transportate în piaţă, cât şi cu privire la aceea că „persoana prezentă la vânzare nu era trecută în carnetul de comercializare”. În cadrul campaniei de controale au fost verificate şi 3 depozite de legume şi fructe proaspete din zona Şcheia, însă la acestea nu au fost constatate abateri de la prevederile legale în vigoare.