13 iulie 2021

 

Focarele de pestă africană la porcii domestici din judeţul Suceava au fost lichidate

  • În gospodării au fost ucise 100 de porci, pentru 10 proprietari acordându-se despăgubiri în valoare totală de aproximativ 70.000 de lei
  • În mediul silvic, 4 focare la mistreţi sunt ţinute sub supraveghere în zonele Vatra Dornei, Dolhasca, Pătrăuţi şi Poieni-Solca

Judeţul Suceava nu mai are în evoluţie focare de pestă africană la porcii domestici. Anunţul a fost făcut de dr. Mihai Voloşeniuc, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentară (DSVSA) Suceava, care precizează că, începând cu septembrie 2020, au fost declarate, monitorizate şi stinse prin măsuri specifice 24 de focare la porcii din gospodăriile populaţiei. „Am reuşit să închidem toate focarele de pestă porcină africană la porcii domestici. Conform manualului operaţional, în anumite condiţii, perioada de monitorizare este de 45 de zile, recoltăm probe de sânge la toţii porcii din zona respectivă, iar dacă nu mai apar suspiciuni de boală, închidem focarul”, a subliniat şeful DSVSA, menţionând că, ultimul focar anihilat a fost cel de la schitul mănăstiresc din comuna Zvoriştea. Dr. Voloşeniuc spune că în Suceava virusul pestei porcine africane „a venit” din judeţele învecinate, răspândindu-se, în principal, în localităţile riverane Siretului, precum Corocăieşti, Vereşti, Dărmăneşti, Călineşti-Enache, dar şi în Marginea şi Suceviţa. În vederea ţinerii sub control a virusului, porcinele infectate au fost extrase din gospodării şi ucise, măsură acompaniată de dezinfectare, cât şi de limitare a circulaţiei animalelor.

  • La primele semne ale bolii gospodarii trebuie să anunţe medicul veterinar de circumscripţie

Împreună cu Poliţia Animalelor, în zonele de risc medicii veterinari, reprezentanţii primăriilor şi ai fondurilor de vânătoare au desfăşurat campanii de informare, precum cele din localităţile în care câinii sălbăticiţi au adus virusul de la animalele din mediul silvic. Dr. Mihai Voloşeniuc informează că din gospodăriile populaţiei au fost extrase şi lichidate 100 de porcine. Astfel, până la această dată, pentru 10 proprietari cu „porci identificaţi” s-au acordat despăgubiri în valoare totală de aproximativ 70.000 de lei, directorul executiv al instituţiei sanitare veterinare sucevene atrăgând atenţia că „nu se despăgubesc animalele găsite moarte”. Drept urmare, în vederea „localizării virusului”, la primele semne ale bolii gospodarii trebuie să anunţe medicul veterinar de circumscripţie, suma cu titlul de compensare fiind acordată doar pentru porcinele înregistrate, potrivit legii. În conformitate cu HG nr. 1.214 din 2009 de despăgubiri au parte proprietarii de animale tăiate sau ucise în cazul măsurilor care se întreprind pentru lichidarea rapidă a focarelor, inclusiv în situaţiile de suspectare a bolii, implicând sacrificarea sau uciderea acestora. Excepţie o fac cazurile în care sumele se recuperează prin valorificarea produselor şi subproduselor de la animalele sacrificate.

  • Culegătorii de fructe de pădure şi de ciuperci pot fi vectori de răspândire a virusului în gospodării  

În judeţul Suceava, pesta porcină  africană „mai evoluează doar la mistreţi”, 4 focare fiind ţinute sub supraveghere în zonele Vatra Dornei, Dolhasca, Pătrăuţi şi Poieni-Solca. În contextul în care, în această perioadă, „activităţile în mediul silvatic se intensifică”, deschizându-se sezonul la cules de fructe de pădure şi de ciuperci, conducerea DSVSA recomandă respectarea unor minime măsuri de prevenire răspândire a virusului PPA. „Rugămintea noastră este oamenii cu porci în gospodărie să-şi schimbe încălţămintea, îmbrăcămintea şi să folosească dezinfectanţi, întrucât pot fi vectori de transferare a virusului” a  subliniat dr. Mihai Voloşeniuc, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentară (DSVSA) Suceava. Pesta porcină africană este o boala infecţioasă produsă de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, acesta evoluând acut, cu stări febrile şi sindrom hemoragic. Maladia se remarcă prin procentajele foarte ridicate şi mortalitate la porci domestici şi mistreţi, pierderile economice în urma evoluţiei acesteia fiind deosebit de mari. Pentru prevenirea şi combaterea PPA nu există vaccin, boala netransmiţându-se de la animale la om.