15 iulie 2021

La dobândă mică

Suceava se va împrumuta 20 de milioane de lei de la Trezoreria Statului

  >„Multe primării au nevoie de bani, inclusiv noi, la Suceava” a declarat primarul Lunug, adăugând că acum gradul de îndatorare este de 10,54%, „unul rezonabil”

  >Banii sunt necesari la finalizarea lucrărilor de la Piaţa Mică şi a celor de la varianta alternativă Suceava-Botoşani din Lunca Sucevei

Autorităţile administraţiei publice sucevene ar putea contracta un nou credit de la Trezoreria Statului, a făcut cunoscut, într-o conferinţă de presă, primarul Ion Lungu. Anunţul primarului municipiului Suceava survine asigurării pe care a dat-o premierul Florin Câţu, la şedinţa Comitetului Director a Asociaţiei Municipiilor de România, în cadrul căreia primarii municipiilor au solicitat ca această posibilitate să redevină operaţională. „S-a solicitat să putem lua credite de Trezorerie, cu dobândă destul de bună şi pentru care nu este nevoie să se facă licitaţie,  la fel cum s-a mai întâmplat şi în alţi ani. Multe primării au nevoie de bani, inclusiv noi, la Suceava” a declarat edilul-şef sucevean. Astfel, dacă cererea primarilor va fi aprobată, municipiul Suceava intenţionează să contracteze de la Trezoreria Statului un împrumut de 20 de milioane de lei.  Din această sumă, 10 milioane de lei vor lua calea finanţării încheierii lucrărilor de pe strada „Apeductului”, la ruta alternativă Suceava-Botoşani, iar 5 milioane de lei vor avea ca destinaţie finalizarea modernizării a Pieţei „George Enescu”. Celelalte obiective investiţii vor fi susţinute financiar cu diferenţa de 5 milioane de lei. Conform şefului municipalităţii gradul de îndatorare al Sucevei este unul „rezonabil” de 10,54%, ajungând la 11,50% în 2022 şi la 12,65% în 2023. „Există un proiect de ordonanţă de urgenţă, numai că acesta trebuie aprobat de Guvern” a spus Lungu. Ca reprezentant la Asociaţiei Municipiilor de România în Comisia de Împrumuturi de pe lângă Ministerul Finanţelor Publice, şeful executivului local sucevean a ridicat şi problema suplimentării plafonului pentru împrumuturi rambursabile, în contextul în care cel prevăzut pentru anul 2021 fiind deja epuizat. „Domnul prim-ministru m-a asigurat că va suplimenta acest plafon” a punctat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.