15 iulie 2021

 

Vidul legislativ provoacă goluri în stocurile firmei producătoare de energie termică Bioenergy

>Cu toate că firma este afectată din cauza proastei reglementări a regimului biomasei, sucevenii sunt asiguraţi că nu vor suferi de frig la iarnă

>„Voi merge, din nou, în audienţă la primul ministru, să clarificăm, această definire a biomasei, să putem asigura stocurile” a declarat Ion Lungu primarul Sucevei

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a avut o întâlnire cu comitetul de conducere, inclusiv cu acţionari, ai Bioenergy și Thermonet, societăţi comerciale care asigură producerea, respectiv transportul, furnizarea şi distribuirea energiei termice în capitala de judeţ. Potrivit edilul-şef sucevean, cu prilejul întrevederii s-a discutat pe marginea strategiei  de asigurare a încălzirii şi a apei calde în sezonul rece 2021-2022, precum şi în ceea ce priveşte programul de reparaţii anual din sistemul de termoficare. Drept urmare, apa caldă menajeră va fi furnizată pe toată durata sezonului călduros, fără sistarea totală, aşa cum se proceda în alţi ani. Pe de altă parte, intervenţiile pentru reparaţii şi revizii la pe reţelele de transport şi distribuţie vor fi „punctuale”, în zonele cunoscute a fi sensibile.  „Lucrurile merg bine, ne-am ţinut de cuvânt, iar sucevenii vor avea căldură şi în iarna 2021-2022” a punctat Ion Lungu.
De asemenea, în cadrul întâlnirii cu responsabilii celor două firme, şeful municipalităţii sucevene a prezentat şi stadiul documentaţiei pe care pe care Primăria o pregăteşte în vederea accesării finanţării europene nerambursabile pentru modernizarea sistemului centralizat de termoficare din reşedinţa de judeţ. „Vom vedea care este pista pe care se poate merge mai repede, respectiv Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sau Programul Operaţional Regional. Vrem să urgentăm proiectul pe care îl avem, pentru finalizarea reabilitării reţelelor principale şi secundare şi modernizarea punctelor termice”  a arătat primarul municipiului Suceava. 
Nu în cele din urmă, abordată a fost şi problema emiterii certificatelor verzi de biomasă folosită la Bioenegy, aceasta fiind ridicată de şeful executivului municipal şi la şedinţa Comitetului Director al Asociaţiei Municipiilor din România, la care a luat parte şi primul ministru Florin Câţu. Lungu a spus în Suceava nu mai este cazul producerii cu cărbune a agentului termic, la fel ca în cazul altor municipii, însă impedimentul care s-a ivit este cel al „interpretării a ceea ce  este biomasa”. Conform primarului şi promisiunii premierului, lucrurile ar urma se lămurească odată cu denumirea unei noi conduceri la Garda Forestieră. „Facem front comun. Chiar dacă este o firmă privată, nu ne este indiferent ceea ce se întâmplă pentru că această societate asigură încălzire în oraşul nostru. Voi merge, din nou, în audienţă la primul ministru, să clarificăm, această definire a biomasei, să putem asigura stocurile. Era curtea plină, dar, din păcate, a venit acest vid legislativ, cantităţile pe care Bioenergy în această perioadă sunt destul de mici” a explicat Ion Lungu, primarul Sucevei. Reamintim că, în august 2016, a intrat în vigoare Ordinul nr. 1534, act normativ care a introdus restricţii la emiterea certificatelor de origine pentru biomasa provenită din silvicultură şi industriile conexe şi utilizată în producerea de energie electrică din surse de regenerabile. Potrivit reglementării în cauză, lemnul de foc nu mai constituie biomasă pentru eliberarea certificatelor de origine, la acel moment măsura urmărind echilibrarea preţului pentru respectivul sortiment de lemn. Anterior, în baza Ordinului nr. 1.341 din 2012 lemnul de foc era inclus în categoria biomasei provenită din silvicultură şi industriile conexe, sporirea cererii din partea utilizatorilor determinând şi creşterea preţului lemnului destinat încălzirii populaţiei.