Chiar dacă la marii
fermieri nu s-a intrat în lanuri
Recolte superioare la
culturile de cereale din judeţul Suceava
- În ciuda perioadelor cu temperaturi mai scăzute faţă de
normal, culturile de păioase au recuperat în ultimele săptămâni în care a fost
senin şi cald
- La grâu, obţinută este o medie de 3.560 kg la hectar, mai
mare faţă de cea din anul trecut, la societăţile agricole fiind aşteptată una
de 5000 kg la hectar
În judeţul Suceava,
campania de recoltare a cerealelor păioase este în plină desfăşurare. Aşa relevă
datele operative ale Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava, în baza
cărora, cel puţin până acest stadiu, cantităţile de boabe la hectar sunt superioare
estimărilor, dar şi în raport cu cele din anul agricol 2020. Astfel, la orzul
de toamnă, s-a ajuns la un procentaj de recoltare de 65%, de pe o suprafaţă de
1.300 de hectare, din totalul de 2.000 de hectare, şi cu o producţie medie de
3.270 kg pe hectar. Dacă estimatul a fost de 3.000 de kg la hectare, până acum,
realizările sunt mai mari, inclusiv faţă de anul 2020, când media la hectar a
fost de 2.900 kg la hectar. La orzoaica de toamnă s-au recoltat 450 de hectare
din cele 700 de hectare existente în judeţ, însemnând 64% din total. Media de
până la această dată este de 3.250 kg la hectar, în raport cu prognoza de 3.000
kg la hectar, şi cea de 2.900 kg la
hectar din anul anterior. Drept,
potrivit, specialiştilor DAJ, la o primă analiză, producţiile sunt mult mai
bune, lucru datorat şi condiţiilor meteorologice mai favorabile în comparaţie
cu anul precedent. În ciuda perioadelor cu temperaturi mai scăzute faţă de
normal, culturile de păioase au recuperat în ultimele săptămâni, în care a fost
senin şi cald. Grâul, cultură de impact, întrucât asigură materia primă pentru
panificaţie, în judeţul Suceava a fost semănat o suprafaţă de 21.325 de
hectare, până zile trecute combinele întrând pe 4.500 de hectare, adică pe 21%
din total. Conform Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava, dacă iniţial
s-a aproximat o medie de 3.400 kg pe hectar, până în momentul de faţă obţinută
a fost una de 3.560 kg la hectar, mai mare faţă de cea din anul trecut, tot de
3.400 kg la hectar. Specialiştii DAJ ţin să sublinieze că aceste cantităţi sunt
raportate de micii fermieri, cu suprafeţe reduse, în cazul cărora treieratul a
început mai devreme. În ceea ce priveşte societăţile agricole, acestea încă nu
intraseră în lanurile de cereale, pe motiv de exces de umiditate în sol, cât şi
a conţinutului de apă din boabe.
Marii fermieri ai
judeţului - însemnând doar foarte puţine cu peste 2.000 de hectare, iar restul
cu 400 de hectare - ar putea să recolteze o medie de orz şi orzoaică 4.100 de
kg la hectar, faţă de 3.900 kg la hectar în anul 2020. La grâu, s-ar putea
aduna o medie de 5.000 kg la hectar, comparativ cu 4.400 kg la hectar în anul
anterior, unul apreciat drept secetos.