Echipamente de
monitorizare de decor la iazurile de decantare ale
fostelor uzine de preparare a minereurilor din judeţul Suceava
- >Obiectivele
în cauză
au fost dotate cu piezometre, înclinometre şi cu sisteme „Data Logger” de înregistrare a datelor, însă, „momentan, acestea nu sunt funcţionale” - >Stabilitatea depozitelor
de steril uzinal din judeţ va fi supusă verificărilor unui expert tehnic
autorizat, cu „punerea în funcţiune a sistemului de monitorizare”
Mai multe nereguli au fost constatate la iazurile de decantare a sterilului aferente fostelor uzine de preparare a minereurilor din judeţul Suceava, după ce o comisie mixtă constituită prin Ordinul nr. 302 din 2021 al prefectului de Suceava, Iulian Cimpoeşu, a verificat, la faţa locului, starea tehnică a acestora. Controalele au fost făcute în intervalul 12-14 iulie, în cauză fiind iazurile Dealu Negru, Pârâul Cailor, Tărnicioara, Valea Straja, Poarta Veche, Ostra (A,B,C) şi Dumitrelu. Astfel, conform concluziilor din procesul-verbal întocmit de comisia care s-a deplasat în teren, deşi iazurile cu pricina au fost dotate cu echipamente de monitorizare, respectiv cu piezometre şi înclinometre, precum şi cu sisteme „Data Logger” de acumulare a datelor, acestea „nu sunt momentan funcţionale”. Din această categorie, exclus este iazul de decantare Ostra, care, având „o stare de stabilitate bună”, nu este echipat cu sistem de monitorizare „Data Logger”. În vederea funcţionării în stare de siguranţă a iazurilor de decantare de pe lângă unităţile sucevene de preparare a minereurilor, reprezentanţii instituţiilor reprezentate în structura mixtă de control au dispus, prin procesul-verbal, luarea unor măsuri absolut necesare la obiectivele cu probleme.
În consecinţă, în lipsa unor lucrări de punere în siguranţă, în cazul iazurilor de decantare Pârâul Cailor din Fundu Moldovei, Dumitrelu din Călimani şi Valea Tărnicioara de la Tarnița, un expert tehnic autorizat va verifica starea tehnică a galeriilor de subtraversare sau a celor de ocolire care preiau cursurile de apă aferente. În acelaşi context, fără excepţie, starea tehnică, respectiv stabilitatea depozitelor de steril uzinal din judeţul Suceava va fi supusă verificărilor unui expert tehnic autorizat, acţiune corelată cu „punerea în funcţiune a sistemului de monitorizare”. Totodată, la iazurile de decantare Dumitrelu și Valea Tărnicioara se vor executa lucrări de decolmatare a „greblelor antiplutitori” din spatele digurilor de capăt de pe pârâul Dumitrelu, respectiv de pe pârâul Scăldători, inclusiv de la accesului în turnurile de deversare. De asemenea, impusă este decolmatarea galeriei hidrotehnice de evacuare a apei din bazinul pârâul Dumitrelu, iar în zona de ravenare de pe iazurile de decantare Dealu Negru și Poarta Veche se vor reface gărduleţele de coastă şi se vor decolmata şanţurile de gardă. În cele din urmă, obligatorie este şi curăţarea zonei de acces la sonda inversă de pe plaja iazului Poarta Veche. „În urma expertizelor tehnice realizate, se va raporta, instituţiilor abilitate, concluziile rapoartelor privind starea de siguranţă a iazurilor de decantare. Se vor raporta rezultatele analizelor efectuate în laboratorul Conversmin, către Administraţia Bazinală de Apă Siret şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava” se reliefează într-un comunicat de presă al Instituţiei Prefectului judeţului Suceava.