02 iulie 2021

 Ion Lungu, primarul Sucevei,

Centrele de vaccinare nu se închid, dar funcţionează la capacitate redusă”

>Îndemn sucevenii să se vaccineze, să se imunizeze, în ideea de a preveni îmbolnăvirile grave” a spus şeful municipalităţii sucevene

Rata de infectare cu coronavirusul SARS-CoV-2 a ajuns la zero la mia de locuitori, la nivelul judeţului fiind de 0,01, „la prima vedere lucrurile fiind foarte în ordine”, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. „Vom vedea ce se întâmplă în toamnă, pentru că, aşa după cum estimează specialiştii, este posibil un al patrulea val cu noua tulpină <delta>. Specialiştii spun că, în continuare, este nevoie să ne vaccinăm,  în ideea de a preveni o îmbolnăvirea gravă, deoarece acolo unde au fost vaccinări foarte multe, ca în Israel şi în Anglia, nu s-au mai înregistrat cazuri foarte grave. De aceea, îndemn sucevenii să se vaccineze, să se imunizeze”  arată şeful municipalităţii sucevene. În săptămâna 21 -27 iunie, în reşedinţa de judeţ au fost inoculate 1.286 de doze de vaccin COVID-19, de la debutul campaniei,  pe 15 ianuarie 2021, În Suceava administrându-se un total de 61.064 de doze. Între acestea din urmă 42.636 sunt Pfizer; 11.425-Moderna; 5.703-AstraZeneca, iar 1.300-Johnoson& Johnoson.  Vaccinate au fost 34.844 de persoane, dintre care 27.112 şi cu rapel. Primarul Ion Lungu a anunţă că în urma demersurilor întreprinse, Direcţia de Sănătate Publică Suceava a anunţat că, în luna iulie, centrele de vaccinare vor funcţiona „după aceeaşi schemă ca şi în luna iunie”. „Am avut discuţii la DPS, unde am cerut să funcţionăm cu un număr redus de personal, de cadre medicale, astfel încât să facem mai eficientă activitatea din centrele de vaccinare. Este vorba despre un program redus la toate centrele, în afară de Iulius Mall şi Drive-Thru de la Shopping City, şi acolo unde se face rapelul. Aşadar, centrele nu se închid, funcţionând la capacitate redusă” a punctat Ion Lungu, primarul Sucevei.              

Primăria municipiului Suceava a propus DSP ca la sala de sport a Şcolii Gimnaziale „Miron Costin” inocularea să se facă într-un singur flux din cele trei existente acum, de luni până vineri, între orele 8-00 şi 17.00, iar sâmbăta şi duminica în funcţie de programările de pe platforma de dedicată, cât şi de necesitatea efectuării rapelului.   În sala de sport  Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” valabil ar fi acelaşi orar de administrare a vaccinului, în timp ce la centrul de la Universitatea „Ştefan cel Mare”, până pe 31 iulie, vaccinarea fiind posibilă între orele 8-00 şi 14.00, de luni până vineri, cu un medic, un asistent şi un registrator. De luni până vineri, între orele 8-00 şi 20.00 s-a propus să funcţioneze centrul de la Iulius Mall, în trei fluxuri, cu vaccinurile Johnson&Johnson, Moderna şi Pfeizer-BionTech, sâmbăta şi duminica, vaccinarea derulându-se doar dacă sunt programări şi în funcţie de necesitatea rapelului. La drive-thru de la Shopping City, vaccinul se va administra de luni până duminică, între orele 8.00 şi 20.00.