23 iulie 2021


 La solicitarea Consiliului Judeţean

Spitalul Judeţean de Urgenţă se pregăteşte de confruntarea cu valul al patrulea al pandemiei

>Dacă Secţia „Boli infecţioase” nu va mai face faţă, suport COVID-19 vor fi secţiile „Pneumologie” şi „Dermatologice”, iar la ATI vor activate 20 de paturi cu ventilatoare

>Numărul internările bolnavilor-cronic va fi limitat, intervenţiile stabilite vor fi reprogramate, putându-se, „merge până la internarea doar a pacienţilor cu urgenţe medico-chirurgicale”

Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, printr-o adresă din 22 iulie a.c., a înaintat Consiliului Judeţean, la solicitarea acestei instituţii, „planul de pregătire în eventualitatea creşterii numărului de pacienţi internaţi cu SARS-CoV-2”. Potrivit sursei citate, la peste 40 de pacienţi care necesită spitalizarea, Secţia „Boli infecţioase”, cu un total de 92 de paturi, va interna şi trata în integralitate, numai cazurile diagnosticate cu infecţia cu noul coronavirus. În cea de a doua fază, respectiv în momentul în care capacitatea Secţiei „Boli infecţioase” nu va mai face faţă, deschise ca suport COVID-19 vor fi secţiile „Pneumologie”, cu 75 de paturi şi „Dermatologice”, cu 20 de paturi. Conform adresei semnate de managerul interimar dr. Alexandru Calancea şi de directorul medical interimar dr. Dimitrie Cristian Siropol, în Secţia „Anestezie, Terapie Intensivă” (ATI) - funcţională, la această dată, cu 4 paturi COVID-19, dintre care unul pentru dializă - vor fi deschise treptat, odată cu creşterea numărul de pacienţi, în funcţie de necesităţi, cele două saloane compartimentate, cu câte 8 paturi.  Măsura luată va face posibil un disponibil de 20 de paturi ATI cu ventilatoare conectate la sursă de oxigen şi cu saltele anti-escare, până la 3 paturi din acest total fiind rezervate bolnavilor COVID-19 dializaţi. De asemenea, stocurile de echipamente, materiale şi medicamente vor evaluate zilnic, în prezent existând cantităţi suficiente de materiale de protecţie, cât şi de antivirale, imunomodulatoare şi anticoagulante.  Totodată, numărul internările pacienţilor-cronic va fi limitat, intervenţiile deja stabilite vor fi reprogramate, iar în funcţie de incidenţa cazurilor pozitive de COVID-19, „se va merge până la internarea doar a pacienţilor cu urgenţe medico-chirurgicale”. „Circuitele funcţionale vor fi asigurate distinct pentru zonele COVID, non-COVID şi tampon” se arată în adresa transmisă Consiliului Judeţean de către Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă, în care se mai menţionează că „în funcţie de modificările avizate, se va actualiza procedura de circuite funcţionale, cu implementarea şi instruirea personalului responsabil”.