31 octombrie 2018


Sosiţi cu o întârziere de câteva luni, stâlpii pentru iluminatul public din cartierul „Europa” sunt prea mici   
·        „O să mă consult şi cu partea juridică, poate o să reziliem contractul, să găsim altă soluţie, pentru că suntem într-o situaţie foarte delicată”, a precizat Ion Lungu, primarul Sucevei.
Autorităţile administraţiei publice locale din municipiul Suceava ar putea lua măsuri de sancţionare a firmei care a câştigat licitaţia pentru introducerea alimentării cu energie electrică a noului cartier „Europa” de pe Dealul Tătăraşi. În cauză este Electroconstrucţia Elco Iaşi, care a dus cu vorba Primăria Suceava, promiţând, de mai multe luni, că stâlpii pentru iluminatul public vor fi descărcaţi şi montaţi pe străzile din noul cvartal. Ieri, cu prilejul comandamentului pentru monitorizarea investiţiilor de pe raza reşedinţei de judeţ,  primarul Ion Lungu a anunţat că în sfârşit minunea s-a produs, însă bucuria a fost de scurtă durată, deoarece respectivii stâlpi nu corespundeau dimensiunilor din proiectul tehnic. „M-am dus cu sufletul la gură acolo, cu oamenii din specialitate din Primărie, şi am constat că stâlpii nu sunt buni, fiind mai mici. Ca atare, nu am lăsat să îi descarce şi i-am întors înapoi. Mi se pare că este o chestiune de neseriozitate, ca să nu spun altfel. Acum, s-au angajat din nou, că în două săptămâni aduc alţi stâlpi. Ceva nu este în ordine şi, din păcate, sunt firme care nu-şi respectă contractul, au probleme financiare, nu-mi dau seama ce se întâmplă, dar de jumătate de an nu reuşesc să aducă 50 de stâlpi de electricitate. O să mă consult şi cu partea juridică, poate o să reziliem contractul, să găsim altă soluţie, pentru că suntem într-o situaţie foarte delicată”, a precizat Ion Lungu, primarul Sucevei. Licitaţia pentru executarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică şi iluminat public în cartierul pentru tineri „Europa” a fost lansată în Sistemul Electronic pentru Achiziţii Publice (SEAP), în aprilie 2016. Valoarea investiţiei era estimată la peste 383.000 de euro, fără TVA, în SEAP aflându-se, în acelaşi timp, şi documentaţia pentru desemnarea prin licitaţie a firmei care urma să amenajeze, cu 2,2 milioane de euro, drumurile şi parcările din noul cartier pentru tineri de pe Dealul Tătăraşi. „Iată cele două utilităţi importante, energie electrică, în primul rând, cât şi străzile sunt la licitaţie, iar lucrările vor demara în acest an. De asemenea, după cum se ştie, în zonă sunt aduse, încă de anul trecut, alimentarea cu apă şi canalizarea. Vrem să creăm condiţii, astfel încât cei care construiesc acolo să se poată efectiv să se mute în cartier”, sublinia la acea vreme Ion Lungu. Reamintim că, pe 9 mai 2012, de Ziua Europei, pe Dealul Tătăraşi, au primit loturi de câte 300 de metri pătraţi fiecare, 142 de tineri de maxim 35 de ani, care nu au avut vreodată sau nu deţineau la acel moment o locuinţă ori teren proprietate personală „pretabil” la ridicarea unei case.


Deşi s-a dat ordin de începere, 
Introducerea alimentării cu gaze naturale în Burdujeni-sat a început cu o pauză
·        „Astăzi suntem doar la faza de poveşti, cu predarea amplasamentului şi organizarea de şantier”, a constatat primarul Ion Lungu, menţionând că va merge la faţa locului, pentru a grăbi începerea efectivă a lucrărilor.  
Deşi ordinul de începere a lucrărilor a fost dat încă de pe parcursul săptămânii trecute, firma constructoare nu a avut niciun reprezentant la şedinţa de ieri, de la sediul Primăriei, a comandamentului pentru analizarea stadiului investiţiilor din municipiul Suceava. Primarul Ion Lungu s-a declarat nemulţumit că respectivul constructor nu profită de vremea bună, astfel încât să pregătească terenul şi să facă intervenţiile pe care condiţiile meteorologice favorabile le permit. Edilul-şef a constat că „astăzi suntem la faza de poveşti, doar cu predarea amplasamentului şi organizarea de şantier”. Prezent la comandament a fost, totuşi, dirigintele de şantier, care a precizat că „constructorul nu a venit” pe teren. „Am dat ordin de începere a lucrărilor, însă aşa este, 5 noiembrie este stabilită ca dată oficială pentru demararea acestora. O să merg la faţa locului, să îi văd cu utilaje, cu muncitori, să se facă amenajările de şantier, să se demareze efectiv lucrările”, a precizat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. Pe 10 octombrie, Primăria Suceava a semnat contractul cu Test Prima, societatea care a câştigat licitaţia pentru extinderea reţelelor de gaze naturale în cartierele Burdujeni-sat şi „Tineretului”, de pe Dealul Mănăstirii Teodoreni. Valoarea contractului pentru investiţia amintită este de 3,71 de milioane de lei, fără TVA, iar intervenţiile vor dura 36 de luni. Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat pe 25 octombrie, după ce societatea constructoare a depus garanţia de bună execuţie prevăzută de lege. Finanţarea intervenţiilor este asigurată dintr-un credit disponibil din 2019, până atunci contravaloarea lucrărilor va fi plătită din sursele proprii ale Primăriei. „Vream să facem cât mai mult în acest an, dacă vremea ne va permite”, a declarat Ion Lungu, şeful administrativului din reşedinţa de judeţ.  

Comercianţii care nu s-au dotat cu case de marcat cu jurnal electronic vor fi sancţionaţi doar dacă sunt în culpă 
·        Un contribuabil este în culpă dacă este dotat cu aparat, dar acesta nu este fiscalizat şi instalat sau atunci când nu este dotat cu aparat, dar acestea există pe piaţă, situaţii în care se aplică câte un avertisment şi se stabilesc termene de conformare.
·        Potrivit Legii prevenirii, dacă în maximum 10 zile lucrătoare de la data expirării termenului de instalare sau de dotare agentul economic nu s-a conformat, acesta este amendat  în baza OUG nr.28/1999.
Contribuabililor care nu au reuşit să procure şi să monteze aparate de marcat cu jurnal electronic până pe 31 octombrie 2018, Ministerul Finanţelor Publice le-a pregătit un tratament „preventiv, stimulator şi de îndrumare, inclusiv după 1 noiembrie”. Astfel, face cunoscut Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava, în situaţia în care organele de control constată situaţii în care achiziţionarea aparatului de marcat nu a putut fi realizată din motive independente de voinţa contribuabilului, acesta nu poate fi sancţionat nici măcar cu avertisment. Măsura este valabilă atunci când modelul specific nu este disponibil pe piaţă sau când termenul de furnizare, stabilit prin contract de către distribuitor, este ulterior datei controlului realizat. Prin aceasta, controlorii ţin cont că aplicarea unei sancţiuni contravenţionale presupune existenţa unei vinovăţii a contribuabilului. „Aplicarea în acest mod a prevederilor legale referitoare la sancţiunile contravenţionale în situaţia lipsei vinovăţiei, pe de o parte, şi aplicarea, pe de altă parte, a avertismentului, în situaţia în care există vinovăţie, dar este vorba de prima abatere, nu se raportează ca perioadă de aplicare la data de 1 noiembrie 2018. Aceeaşi abordare este aplicabilă şi ulterior acestei date, întotdeauna când situaţia de fapt este cea descrisă anterior, respectiv nu există vinovăţie, sau există vinovăţie, dar este prima abatere a contribuabilului”, informează Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava. Un contribuabil este în culpă dacă este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar acesta nu este fiscalizat şi instalat sau, în al doilea rând, atunci când nu este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar acesta există pe piaţă. Drept urmare, controlorii aplică avertismentul şi stabileşte un termen de instalare foarte scurt de instalare, respectiv dă avertismentul şi stabileşte un termen scurt de dotare. Potrivit Legii prevenirii, în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data expirării termenului de dotare, organul abilitat reia controlul, iar dacă agentul economic nu s-a conformat, se aplică sancţiunile prevăzute de OUG nr.28/1999. Conectarea aparatelor de marcat la un sistem informatic şi transmiterea zilnică a informaţiilor se vor realiza după finalizarea procesului de implementare la nivelul tuturor utilizatorilor. Până atunci datele se transmit lunar, electronic, prin declaraţie inteligentă   A 4200, pusă dispoziţia operatorilor economici. 

30 octombrie 2018


Două firme sucevene au fost sancţionate cu câte 35.000 de lei pentru că au „muşamalizat” poluări accidentale  
·        Inspectorii SGA au amendat, cu sume de aceeaşi valoare., alte două societăţi comerciale, prima pentru că nu a respectat termenele impuse la o descindere a anterioară, iar a doua deoarece a făcut, în lipsa avizului obligatoriu, lucrări care au legătură cu apele. 
Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava a organizat şi întreprins, în primele trei trimestre ale anului 2018, nu mai puţin de 532 de controale la utilizatorii de apă, a lucrărilor construite pe apă şi în legătură cu apele. Verificările s-au axat, conform atribuţiilor instituţiei, pe modul de funcţionare a obiectivelor urmărite, precum şi pe încadrarea intervenţiilor în cauză în prevederile avizelor şi autorizaţiilor de gospodărire apelor. Astfel, conform directorului executiv Daniel Drăgoi, în cele dintâi 9 luni ale anului în curs, ca urmare a activităţilor de constatare a contravenţiilor şi aplicare a sancţiunilor, inspectorii Sistemului de Gospodărire a Apelor au dat 11 amenzi şi 25 de avertismente. O amendă de 35.000 de lei s-a aplicat unei firme care funcţiona fără autorizaţie de gospodărire a apelor, amendate cu câte 10.000 de lei, fiecare, fiind două persoane fizice care executau lucrări fără avizul SGA şi încă una care nu respecta termenele de conformare dispuse printr-un proces verbal anterior. Două societăţi comerciale au fost amendate cu câte 35.000 de lei pentru că nu au anunţat poluările accidentale, iar doi agenţi economici au primit fiecare, câte o amendă de aceeaşi valoare, primul pentru că nu a respectat termenele impuse la o descindere anterioară a inspectorilor SGA, iar cel de al doilea deoarece a făcut, în lipsa avizului obligatoriu, lucrări care legătură cu apele. Sistemul de Gospodărire a Apelor are ca obiective, printre altele, protecţia, conservarea şi restaurarea resurselor de apă, asigurarea exploatării în siguranţă a lucrărilor din administrare, în vederea evitării întreruperii serviciilor specifice, prevenirii calamităţilor cauzate de fenomenele meteorologice periculoase, dar şi a accidentelor la lucrările hidrotehnice.

Comisarii suceveni de mediu au suspendat activitatea a 5 agenţi economici
·        În cazul unei firme au fost sesizate organele de cercetare penală, iar în altele 4 s-a propus suspendarea actelor de reglementare.
·        Cinci inspecţii s-au axat pe investigarea unor accidente sau incidente cu impact asupra factorilor de mediu.    
În primele trei trimestre ale anului 2018, lucrătorii Comisariatului Judeţean Suceava al Gărzii Naţionale de Mediu au avut un total de 744 de controale, face cunoscut comisarul-şef Adriana Iordache. Oficialul instituţiei sucevene informează că lucrătorii specializaţi din subordine au avut 288 de inspecţii planificate la obiective încadrate în clasele de risc A, B, C şi D, dintre care 88 în domeniul poluării industriale, iar 120 în cel al biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor naturale protejate. În perioada la care facem referire, comisarii de mediu suceveni au întreprins, totodată, 536 de inspecţii neplanificate, 157 de acţiuni au fiind desfăşurate pentru verificarea sesizărilor şi petiţiilor; 9 în vederea  controlului respectării condiţiilor impuse prin actele de reglementare, iar 21 inspecţii au fost urmare a autosesizării. Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu a dispus efectuarea a 163 de inspecţii, în timp ce 169 de verificări au avut loc în colaborare cu alte autorităţi. Încă 4 acţiuni au vizat identificarea unor obiective noi, iar 8 controale s-au axat verificarea ducerii la îndeplinire a măsurilor impuse. Nu în cele din urmă, 5 inspecţii s-au axat pe investigarea unor accidente sau incidente cu impact asupra factorilor de mediu.     
Conform comisarului-şef Adriana Iordache, pe durata descinderilor au fost constatate 138 de sancţiuni contravenţionale principale, controlorii aplicând 58 de amenzi în valoare totală de 688.300 de lei, dar şi 80 de avertismente. În primele 9 luni ale anului 2018, lucrătorii Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu  au luat măsura aplicării a 5 sancţiuni contravenţionale complementare de suspendare a activităţii agenţilor economici şi de confiscare de bunuri. În cazul unei societăţi comerciale au fost sesizate organele de cercetare penală, iar în altele 4 s-au înaintat propuneri de suspendare a actelor de reglementare.  

29 octombrie 2018


Datorii de aproape 8 milioane de lei, adunate de Primăria Suceava

·        Sunt încă mici plăţi restante, la începutul anului acestea fiind de circa 30 de milioane de lei”, arată primarul Ion Lungu.          
Primăria municipiului Suceava avea, la începutul lunii octombrie, plăţi restante în valoare de 7,89 de milioane de lei. Primarul Ion Lungu susţine că se fac eforturi pentru a se ajunge cu plăţile la zi, veniturile proprii fiind în creştere, chiar dacă gradul de realizare a acestora este unul cu puţin mai mare de 40%. „Lucrul cel mai important este că avem venituri mai mari cu 6,48 de milioane de lei, adică cu aproximativ 1,5 milioane de euro. Veniturile sunt  realizate în proporţie de 41,13%, însă - fără a face vreo trimitere politică - anul acesta am primit mai puţini bani de la bugetul de stat, având în vedere că s-a redus impozitul pe salarii de la 16% la 10%. Ca atare, ca o medie prognozată, vom pierde circa 7 milioane de euro din această sursă”, a evidenţiat şeful administrativului municipal sucevean.
În ceea ce priveşte datoriile, Lungu spune că, de regulă, acestea se sting în prima parte a exerciţiului fiscal următor, atunci când contribuabilii îşi achită anticipat obligaţiile către bugetul local.     
„Sunt încă mici plăţi restante, la începutul anului acestea fiind de circa 30 de milioane de lei. Primăria încasează cei mai mulţi bani în perioada 1 ianuarie-31 martie, perioadă după care se ajunge pe zero. Aceasta deoarece dăm acele facilităţi de 10% pentru agenţii economici şi persoanele fizice”, a explicat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.           

Luna trecută,
Paisprezece angajatori, amendaţi cu 80.000 de lei, de ITM Suceava, pentru muncă nedeclarată
·        În luna septembrie 2018, inspectorii de muncă suceveni au avut un total de 323 de controale, abaterile de la legislaţia în vigoare au făcut obiectul a 119 de sancţiuni contravenţionale, iar suma amenzilor date s-a ridicat la 139.000 de lei.
În luna septembrie a anului 2018, inspectorii de muncă suceveni au depistat 18 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată. Romeo Butnariu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, informează că în cauză sunt 4 persoane ale căror contracte individuale de muncă nu au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor, până cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii, la acestea adăugând-se 12 de persoane prezenta la lucru, însă fără ca acestea să aibă încheiate contracte individuale de muncă, aşa cum legea prevede. Totodată, inspectorii specializaţi suceveni au prins la serviciu 2 lucrători care avea contractele de muncă suspendate.   „Pentru muncă nedeclarată au fost sancţionaţi 14 de angajatori, valoarea amenzilor aplicate fiind de 80.000 lei”, a subliniat inspectorul şef Romeo Butnariu. Pe durata lunii septembrie, în domeniul relaţiilor de muncă, lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava au avut 215 controale. Conform lui Romeo Butnariu, şeful ITM, verificările s-au concretizat în aplicarea a 52 de sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor date ridicându-se la 126.500 de lei. Pe lângă cele amintite, în acţiunilor de control, inspectorii ITM Suceava au depistat deficienţe legate de nerespectarea prevederilor legale privind acordarea concediilor de odihnă, a repausului săptămânal, cât şi a celui obligatoriu în cazul muncii suplimentare. De asemenea, s-a mai constatat că unii dintre agenţii economici controlaţi nu s-au conformat reglementărilor în vigoare referitoare la obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de către fiecare salariat în parte. În ceea ce priveşte domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, luna trecută inspectorii de muncă suceveni au făcut 118 de controale. Inspectorul şef Romeo Butnariu spune că, în baza celor descoperite, aplicate au fost 67 sancţiuni contravenţionale, valoarea acestora însumând 12.500 lei. Inspectorii ITM aveau să constate că, printre altele, că unii agenţi economici nu s-au autorizat din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă; că nu s-a organizat activitatea de prevenire şi protecţie sau că nu s-au întocmit instrucţiunile proprii de securitate şi sănătate, care să cuprindă toate particularităţile activităţilor. La fel, verificările au scos la iveală că nu s-au făcut reviziile periodice ale echipamentelor de muncă; nu s-a efectuat supravegherea medicală periodică pentru toţi lucrătorii şi că nu s-au stabilit, prin fişele post, atribuţiile lucrătorilor. În luna septembrie 2018, inspectorii de muncă din cadrul ITM Suceava au avut un total de 323 de controale, din care 205 în domeniul relaţiilor de muncă şi 118 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Abaterile de la legislaţia în vigoare au făcut obiectul a 119 de sancţiuni contravenţionale, suma amenzilor date ridicându-se la 139.000 de lei. 

27 octombrie 2018

Gardienii forestieri au confiscat o maşină cu care se făcea transport ilegal de răşinoase
Garda Forestieră Suceava, în colaborare cu lucrători din cadrul Poliţiei municipiului Fălticeni au organizat şi desfăşurat mai multe controale pe linie de circulaţie a materialelor lemnoase pe drumurile publice şi forestiere din judeţul Suceava. Astfel, potrivit inspectorului şef Mihai Găşpărel,  joi, pe drumul naţional DN2, pe raza localităţilor Vadu Moldovei și Fântâna Mare, au fost identificate în trafic două transporturi de materiale lemnoase care, în urma verificărilor, s-au dovedit a fi făcute cu încălcarea legislaţiei silvice în vigoare. Şeful Gărzii forestiere spune că, în cazul primului transport, al unui operator economic din comuna Valea Moldovei, conducătorul auto respectiv a prezentat aviz de însoţire pentru cantitatea de 19,54 de metri cubi cherestea din răşinoase, cu punct de destinaţie, respectiv de descărcare, judeţul Buzău. Deoarece s-au ivit suspiciuni legate de volumul încărcat, controlorii au procedat la reţinerea transportului, descărcarea şi inventarierea materialului lemnos, rezultând un plus de 25,62 de metri cubi. În consecinţă, pentru transport de materiale lemnoase într-o cantitate mai mare în raport cu datele înscrise în avizul de însoţire, gardienii forestieri au dispus sancţionarea contravenţională a operatorului economic. Amendă dată este de 6.000 lei, confiscată valoric fiind şi cantitatea de 25,62 de metri cubi de cherestea din răşinoase, în valoare de 17.114 lei. Conform inspectorului şef Mihai Găşpărel, un al doilea transport fost oprit în trafic în comuna Fântâna Mare, transportatorul, o persoană fizică cu domiciliul în localitatea Slatina, neprezentând documente de provenienţă şi transport pentru materialul lemnos. În urma inventarierii a fost măsurată cantitatea de 7,51 de metri cubi de cherestea din rășinoase. Pentru transportul de materiale lemnoase fără aviz de însoţire, controlorii au sancţionat contravenţional pe conducătorul auto, fiind confiscată şi întreaga cantitate de cherestea din răşinoase, în valoare de 5.017 lei. Totodată, confiscat a fost şi autovehiculul utilizat la transportul materialelor lemnoase, valoarea acestuia fiind de aproximativ 27.000 lei.

Municipiul Suceava, cea mai mare creştere turistică din  judeţ
Primăria municipiul Suceava, parte a proiectului „SHARE” din 2017, intenţionează, în cadrul cestuia, finanţare pentru reabilitarea a Curţii Domneşti din centrul reşedinţei de judeţ. Primarul Ion Lungu  Primarul a făcut acest anunţ cu prilejul aprobării Planului Local de Acţiune pentru Protejarea Patrimoniului Cultural în perioada 2018-2023, consilierii PSD reproşându-i primarului edilului-şef că, „de 14 ani”, nu s-a făcut mare lucru în ceea ce priveşte dezvoltarea turistică, în timp ce judeţul Suceava se află pe locul al treilea în ţară ca număr de unităţi de cazare. „Sigur că, din punct de vedere al potenţialului turistic al Bucovinei, noi avem câteva elemente importante precum Cetatea de Scaun, Muzeul de istorie, bisericile vechi din oraş, dar totuşi, ponderea mare este în judeţ, unde sunt pensiunile. Nu putem bate noi judeţul, cu zona montană şi cu mănăstirile, dar, totuşi, progrese se mai pot face. Un lucru îmbucurător este că, anul trecut, cea mai mare creştere turistică a fost în municipiul Suceava, faţă de celelalte zone din judeţ. Progrese s-au făcut, că se poate mai mult, aşa este, pentru că întotdeauna este loc de mai bine”, a declarat Ion Lungu. În calitate de beneficiar al proiectului „SHARE”, municipiul Suceava face parte grupul regional de lucru în domeniul promovării, conservării şi protejării patrimoniului cultural, coordonat de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est. În cadru proiectului s-au realizat 6 planuri de acţiune, câte unul pentru fiecare municipiu reşedinţă de judeţ din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, metodologia de lucru fiind stabilită de Universitatea „Greenwich”, din Londra, marea Britanie. „Cu o serie de recomandări, aprobăm acest Plan. Este un documente obligatoriu, pentru că intenţionăm să depune un proiect pentru reabilitarea Curţii Domneşti, a subliniat Ion Lungu, primarul Sucevei.         

Şcolile ştiu să cheltuiască mai bine decât Primăria
·       „Avem un buget destul de generos la şcoli şi sperăm să-l putem executa”, a precizat primarul Ion Lungu. 
În municipiul Suceava, execuţia bugetară la unităţile de învăţământ şcolar şi preşcolar este mai bună decât cea a Primăriei. Ion Lungu, şeful executivului municipal, a precizat că gradul de execuţie bugetară al cestora este de 81,96%, adică de 89,58% la secţiunea de funcţionare şi de 14,87% la secţiunea  de dezvoltare. În acelaşi timp, în primele 9 luni ale lui 2018, bugetul local a avut un grad de realizare a cheltuielilor de 58,14%, la secţiunea de funcţionare fiind de 68,63%, iar la secţiunea de dezvoltare de 30,99%.  Conform edilului-şef, autorităţile locale sucevene au fost destul de generoase cu unităţile de învăţământ preuniversitar, cu bugete de „milioane de euro”, atât pe partea de reparaţii, cât şi de investiţii.„Avem un buget destul de generos la şcoli şi sperăm să-l putem executa”, a precizat primarul Ion Lungu. La începutul vacanţei de vară a elevilor, autoritățile locale au dat curs la solicitări care s-au ridicat la 1,96 de milioane de lei, dintre care 1,25 de milioane de lei pentru investiții, 660.000 de lei pentru reparații, diferența fiind destinată cheltuielilor de funcționare. Spre exemplu, la Liceul cu Program Sportiv, 450.000 de lei au luat calea reparațiilor generale la rețeaua termică, dar și cea  a anvelopării termice sălii de sport. O sumă de 700.000 de lei s-a dat Colegiul Național „Petru Mușat” pentru investiția într-o centrală termică, acestea fiind cele mai consistente alocări din acest an. Pe finalul lunii august, printr-o hotărâre de rectificare a bugetului Sucevei, 1 milion de lei a luat calea Colegiului Naţional „Petru Rareş”, iar 300.000 de lei merg la Colegiul Tehnic Alimentar. Pe de altă parte, lucrări de anvergură  au fost susţinte la Şcoala Gimnazială nr. 10 şi la Sala de gimnastică  a Colegiul Naţional „Spiru Haret”, unele de amploare mai mică desfăşurându-se şi la celelalte unităţi şcolare şi unităţi preşcolare. Totodată, în pregătire sunt 3 proiecte europene la Colegiul Tehnic „Petru Muşat”, Colegiul Naţional „Petru Rareş” şi Colegiul Tehnic Alimentar, la acesta din urmă pentru învăţământul dual, costurile neeligibile fiind asigurate din vistieria municipală. 

26 octombrie 2018

Ciuma africană a porcilor se apropie de Suceava
·       Un focar a fost confirmat în judeţul vecin, Maramureş, pe DN 18, drum care leagă cele două judeţele, introducându-se filtre suplimentare ale poliţiei, deoarece există „un risc sporit” de răspândire a bolii.
·       În judeţul Suceava, măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor cu pestă porcină africană sunt în continuă aplicare şi sub monitorizare  permanentă, reliefează dr. Dănuţ Corneanu, şeful DSVSA.   
Membrii Centrului Local de  Combatere a Bolilor Suceava s-au întrunit în şedinţă extraordinară, convocarea survenind evoluţiei pestei porcine  africane şi necesităţii măsurilor de prevenire  a apariţiei bolii în judeţul Suceava, ţinând cont că, un focar  a fost confirmat, marţi, în judeţul vecin, Maramureș.  „În şedinţa din luna iulie, s-au stabilit o serie de măsuri de prevenție și combatere a pestei porcine africane în cazul în care un focar ar fi fost confirmat pe raza judeţului Suceava. Până acum, ca urmare a măsurilor adoptate, în judeţ Suceava nu a apărut niciun focar, relevă Mirela Elena Adomnicăi, prefectul  de Suceava. Potrivit reprezentatului Guvernului în teritoriu, în urma inspecţiei efectuate marți, pe DN 18, drum care leagă judeţele Suceava şi Maramureş s-a propus „luarea în discuţie” a amplasării unor filtre suplimentare de poliţie pe acest tronson, deoarece „există un risc sporit în ceea ce priveşte răspândirea pestei porcine africane şi pe această cale”. Medicul veterinar, Dănuţ CorneanU, şeful Direcției Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava face cunoscut că, în judeţul Suceava, măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor cu pestă porcină africană sunt în continuă aplicare şi monitorizare  permanentă. În acelaşi context, echipe mixte ale reprezentanţilor DSVSA, Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi fac controalele periodice în târgurile de animale din judeţ, în care este interzisă comercializarea porcinelor, „fiind constatată o diminuare a circulaţiei înspre acestea. Verificate periodic sunt condiţiile  sanitar-veterinare din exploataţiile de animale, iar la frontiera de la Siret se procedează la controlul bagajelor, interticerea introducerii în ţară a  produselor de origine animală este menţinută, iar dezinfectoarele pietonale și rutiere sunt funcționale. Comisarul-șef Adrian Buga, Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava, a precizat că deja există filtre de control ale IPJ pe DN18, verificările fiind operate aleatoriu. Comisarul şef a mai spus că analizată este  oportunitatea unui filtru suplimentar permanent, 24 din 24 de ore, sau numai pe timpul nopţii, iar măsura se va lua dacă  va fi nevoie. Potrivit ultimei actualizări  a  situaţiei privind evoluţia pestei Porcinei Africane pe teritoriul României, transmisă de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, pe 18 octombrie boala evolua în 260 de localităţi din 14 judeţe, cu 1.021 de focare, dintre care 15 în exploataţii comerciale. De asemenea, au fost înregistrate 107 cazuri la mistreţi. În ceea ce priveşte situaţia din judeţul vecin, ANSVSA a informat că Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat, pe 23 octombrie, diagnosticul de pestă perină africană pe probele trimise de DSVSA Maramureş. 

Faţă de primele trei trimestre ale lui 2017,
Aproape 6,5 milioane de lei mai mult în vistieria municipiului Suceava
·       Cei mai mulţi bani s-au dus pe bunuri şi servicii din  învăţământ reparaţii străzi, subvenţii pentru transport persoane, sport, acţiuni ştiinţifice şi culturale, cât şi pentru cultele religioase.
·       „Menţinerea la un nivel scăzut a plăţilor pentru dezvoltare se datorează, în principal, nivelului scăzut de încasare  a sumelor primite de la UE, în contul plăţilor efectuate în cadrul proiectelor cu finanţare europeană”, se precizează expunerea de motive la proiectul de hotărâre aprobat de CL.
Consiliul Local a analizat, în şedinţa ordinară de ieri, proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetelor municipiului Suceava. Potrivit acestuia, în primele trei trimestre din anul 2018,  la bugetul local a intrat o sumă de 164,70 de milioane de lei, dintre care 117.1766 de lei reprezintă venituri proprii. La secţiunea de funcţionare veniturile s-au ridicat la 140,33 de milioane de lei iar, la cea de funcţionare la doar 24,36 de milioane de lei. Astfel, gradul de realizarea a veniturilor planificate, ca raport procentual între cele totale efectiv încasate până pe 30 septembrie 2018 şi cele programate pentru primele trei trimestre ale anului, a fost de 58,50%. În cadrul celei dintâi secţiuni, gradul încasare a veniturilor a atins nivelul de 69,5%, la cea de-a doua realizându-se un grad de 31,11%. „La indicatorul venituri proprii, la finele trimestrului al III-lea s-au încasat cu 6,48 de milioane de lei mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut”, se arată în expunerea de motive la proiectul de hotărâre ajuns pe masa şedinţei deliberativului municipal.        
În ceea ce priveşte cheltuielile, plăţile făcute din bugetul, însumau, pe 30 septembrie 2018, 163,78 de milioane de lei, repartizate pe secţiunea funcţionare, la o valoarea de 139,46 de milioane de lei, respectiv pe secţiunea de dezvoltare, la una de 24,32 de milioane de lei. În consecinţă,  gradul de realizare a cheltuielilor, respectiv raportul procentual între cheltuielile totale efectuate până pe 30 septembrie şi cele totale planificate pentru cele trei trimestre ale anului 2018, este unul 58,14%. La secţiunea de dezvoltare s-a atins un grad de realizare a cheltuielilor de 68,63%, raportat la bugetul primelor trei trimestre ale anului 2018, la secţiunea de dezvoltare gradul fiind de 30,99%. Ponderea plăţilor din secţiunea de funcţionare în total plăţi este de 85,55%, în timp ce ponderea plăţilor din secţiunea dezvoltare a ajuns, în acelaşi total, un nivel de 14,85%. „Menţinerea la un nivel scăzut a plăţilor pentru dezvoltare se datorează, în principal, nivelului scăzut de încasare  a sumelor primite de la UE, în contul plăţilor efectuate în cadrul proiectelor cu finanţare europeană”, se precizează expunerea de motive.
În totalul cheltuielilor aferente primelor trei trimestre ale anului 2018, cea mai mare pondere o au cele „Învăţământul”, una de 14,64%, preponderent pentru bunuri şi servicii şi doar mai apoi pentru investiţii. Urmează, în ordine, cheltuielile cu „Locuinţele, serviciile şi dezvoltarea publică”-13,56%, cea mai mare parte cu proiectele cu finanţare europeană; ”Transporturile”-12,61%, majoritar pentru reparaţii străzi, subvenţii pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif la biletele TPL; „Cultură şi recreare”-12,71%, cele mai consistente cheltuieli fiind făcute cu sportul, acţiunile cu caracter ştiinţific şi cultural şi cu cele aferente cultelor religioase. La urmă au fost lăsat cheltuielile cu „Protecţia mediului”, cu proporţie de 10,65% în total, ponderea revenind celor cu salubritatea.   

24 octombrie 2018


Angajaţii Primăriei ar putea beneficia de creşteri salariale  
·        Este vorba despre muncitorii de la Direcţia Domeniului Public şi Direcţia Administraţiei Pieţelor, care sunt plătiţi  cu salariul minim pe economie.  
·        „Dacă mă întrebaţi pe mine, fondurile de salarii trebuie să rămână aşa cum sunt”, a declarat primarul Ion Lungu, referindu-se la noua măsură de creştere a minimului salarial.   
·        În august 2017, fondul lunar de salarii al Primăriei era de 2,8 milioane de lei, reprezentând 30% din totalul cheltuielilor.  
Anunţata majorare a venitului minim brut pe economie se va răsfrânge asupra fondului de salarii al Primăriei municipiului Suceava. Aşa declarat ieri, într-o conferinţă de presă, Ion Lungu primarul reşedinţei de judeţ, care a precizat că autorităţile administraţiei publice locale municipale vor pune în aplicare respectivele prevederi legale. „Vrând-nevrând vor creşte o parte a salariilor, respective cele minime. Însă nu este o bucurie, pentru că va trebui să creştem fondul de salarii”, a arătat edilul-şef. Lungu crede că această nouă creştere a salariului minim brut pe economie nu este benefică  în special pentru angajatorii din sectorul privat, opinând că măsura este dictată de imperativul măririi veniturilor bugetului de stat. „Capitalul privat este într-o situaţie foarte delicată. Măsurile luate, de creştere a salariului minim şi de mutare a contribuţiilor de la angajator la angajat, au dus la o creştere destul de consistentă a  fondului de salarii la privaţi, ceea ce a condus, în final, la ceea ce vedem azi: criza forţei de muncă. Firmele nu mai au personal, fiindcă nu pot să-l plătească”, a precizat şeful municipalităţii. Conform lui Lungu, cu salarii minime lucrează, la această dată, angajaţii Direcţiei Domeniului Public şi cei ai Direcţiei Administraţiei Pieţelor, pentru ţinerea sub control fondului de salarii urmând a se face şi „compensări cu posturile vacante”. „Dacă mă întrebaţi pe mine, fondurile de salarii trebuie să rămână aşa cum sunt. Însă, în goana după bani la buget, se merge pe creşterea salariului, ca să fie un impozit mai mare care se varsă la stat”, a punctat primarul Sucevei. În noiembrie 2017, Primăria Suceava avea în organigramă 700 de posturi, dintre care 80 vacante, susţinând, atunci, că acestea din urmă aveau să rămână „îngheţate” şi în 2018. Începând cu 10 august 2017, odată cu aplicarea Legii salarizării unitare, angajaţii Primăriei municipiului Suceava au beneficiat de consistente creşteri salariale, la momentul respectiv Ion Lungu precizând că fondul de salarii nu mai poate suferi modificări, reprezentând deja 30% din totalul cheltuielilor aferente bugetului local.  La acea dată, fondul lunar de salarii al Primăriei era de 2,8 milioane de lei,  însemnând salariile de bază, sporurile salariale, cât şi contribuţiile la fondurile de asigurări sociale de stat, de sănătate, de şomaj etc. Salariul mediu brut pe salariat era de circa 2.400 de lei.    


„Mişcările” guvernamentale dăunează proiectelor cu finanţare UE
·        Primăria Suceava vrea să depună proiectul pentru achiziţionarea autobuzelor electrice, însă remanierea ar putea duce la întârzierea procedurilor specifice.    
·        „Declarativ, toată lumea spune că vrea să urgenteze accesarea de fonduri europene”, evidenţiază primarul Ion Lungu, menţionând că nu este prima dată când are loc a amânare.
Ion Lungu, primarul municipiului Suceava speră ca remanierea Guvernului Viorica Dăncilă să nu afecteze derularea procedurile aferente programelor cu finanţarea europeană nerambursabilă. În cadrul Programului Operaţional Regional POR 2014-2020,  Primăria Suceava intenţionează să acceseze 25,4 de milioane de lei pentru achiziţionarea a 40 de autobuze electrice cu sistem de e-tiketing şi de „monitorizare în trafic a flotelor”, proiectul urmând a fi depus, la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est, în luna noiembrie, „Ne dorim să finanţăm acest acord de finanţare cât mai repede. Însă, lucrurile sunt în mişcare la Minister, din punct de vedere politic se fac nişte înlocuiri. Dar sper să fie stabilitate, să putem avea discuţii la nivel de minister, la autoritatea de management a POR. Declarativ, toată lumea spune că vrea să urgenteze accesarea de fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional, iar această axă de mobilitate urbană este cea mai solicitată la nivelul primăriilor din ţară”, explică şeful executivului sucevean. Autorităţile sucevene au întocmit proiectul  „Sistem integrat de transport ecologic” încă din iarna lui 2017, însă primării mari din ţară au cerut amânarea termenului de depunere până pe 31 decembrie 2018. Edilul-şef crede că jumătatea anului 2019 ar fi un termen realist pentru furnizarea, de către câştigătorul licitaţiei, a autobuzelor în cauză, însă doar dacă aceasta din urmă nu va fi contestată. „Vrem ca aceste autobuze să vină până la jumătatea anului viitor. Dacă nu sunt contestaţii, se poate, dar dacă vor fi, lucrurile se complică. Însă, aşa cum am mai spus, sunt obligat să fie optimist, să gândesc pozitiv”, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.    

Sucevenii refuză locuinţele ANL, pe motiv că sunt vechi
·        Consiliul Local aprobă lista cu beneficiarii apartamentelor proaspăt-construite,  primarul Ion Lungu susţinând că este pentru prima dată în istorie când există mai multe locuinţe decât trebuie.
·        „Persoanele care sunt în capul listei au mai avut vreo trei oferte de locuinţe ANL, însă le-au refuzat, pentru că nu erau noi”, a declarat şeful municipalităţii sucevene.
Primăria Suceava a preluat de la Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), noile blocuri construite cu finanţare de la bugetul de stat, protocolul de predare-primire fiind semnat ieri.  
Primarul Ion Lungu a precizat că preluarea are loc la o valoare a investiţiei de 10,99 de milioane de lei, echivalentul a circa 2,4 milioane de euro. Cele 80 de noi unităţi de unităţi de locuit au fost ridicate cu fonduri guvernamentale pe o suprafaţă de teren  de pe Bulevardul „1 Decembrie” 1918”, lângă Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă, acolo unde mai există blocuri ANL, cât altele cu destinaţia de locuinţe sociale. Amplasamentul pe care s-au elevat cele 4 blocuri a fost predat firmei Victor Construct pe 16 iunie 2016, la acel moment durata execuţiei fiind estimată la 24 de luni. În cadrul contractului, autorităţile locale sucevene s-au angajat la suportarea cheltuielilor cu realizarea reţelelor de utilităţi. Pe de altă parte, de precizat este faptul că, în şedinţa ordinară de astăzi a Consiliului Local, supusă aprobării este lista cu beneficiarii noilor unităţi de locuit. Şeful executivului local este surprins că, în ciuda multitudinii de dosare înregistrate, puţini dintre cei îndreptăţiţi s-au prezentat la serviciul specializat, pentru a-şi reînnoi documentaţia. „Sunt valide numai 89 de dosare. Solicitări sunt de ordinul sutelor, însă nu au venit să-şi reactualizeze dosarul, să aducă adeverinţe de venit, aşa cum prevede legea. Ca atare, pentru prima dată în istorie avem mai multe locuinţe decât ne trebuie”, reliefează ocupantul fotoliul administrativ din Areni. Conform lui Lungu, pe lângă cele 80 de apartamente din blocurile proaspăt-terminate, disponibile mai sunt încă 15 dintre cele construite în perioadele anterioare. Pe lista cu priorităţi supusă aprobării plenului deliberativului municipal sucevean, primul beneficiar a întrunit un punctajul maxim de 87 de puncte, având o vechime a cererii de 10 ani, în timp ce ultimul îndreptăţit a adunat doar 41 de puncte. „Persoanele care sunt în capul listei au mai avut vreo trei oferte de locuinţe ANL, însă le-au refuzat, pentru că nu erau noi. Au aşteptat să se dea în folosinţă aceste locuinţe noi, având în vedere punctajul bun”, a declarat edilul-şef Ion Lungu, într-o conferinţă de presă.  Titularul cererii de repartizare a unei locuinţe pentru tineri, destinată închirierii, trebuie să fie major, de până la 35 de ani la data  înaintării solicitării, însă unitatea de locuit nu va fi primită doar mai târziu de 12 luni de la împlinirea acestei vârste. Este necesar ca beneficiarul să fie ocupant al unui loc de muncă, iar acesta, precum şi ceilalţi membri ai familiei, trebuie să nu mai fi deţinut o altă locuinţă proprietate sau să aibă o locuinţă cu chirie în municipiul Suceava ori la o distanţă mai mică de 10 km faţă de urbea reşedinţă, proprietate de stat sau a Primăriei. De asemenea, este obligatoriu ca solicitantul să îşi desfăşoare activitatea în Suceava sau în localităţi limitrofe aflate la maxim 10 km de municipiul amintit.  

După ce digurile de protecţie au fost calamitate în vară,
Alimentarea cu apă de la Berchişeşti a Sucevei poate fi salvată
·        La finele lui august, primarul Ion Lungu atrăgea atenţia constructorului că vine frigul, cu betoane nu se va mai putea interveni, banii nefolosiţi se vor întoarce la bugetul statului, iar staţia de  captare de pe Moldova va rămâne expusă.
·        Puhoaiele din iunie şi iulie au făcut stricăciuni importante la digul din zona puţurilor 33-34, pe lungime de 25 de metri, precum şi la cel din zona puţurilor 12-15, pe o lungime de circa 200 de metri.   
Intervenţiile cele mai dificile din albia râului Moldova, la frontul de apărare aparţinând Staţiei de captare, tratare şi pompare a apei de la Berchişeşti, care alimentează cu apă curentă potabilă municipiul Suceava, au fost depăşite. Cel puţin aşa s-a concluzionat ieri, după şedinţa comandamentului săptămânal de monitorizare a investiţiilor care se derulează în reşedinţa de judeţ, primarul Ion Lungu arătând că intervenţiile care urmează se pot face şi în condiţii meteo mai puţin favorabile. „Se lucrează bine. Înţeleg că partea ce mai grea a lucrării, care privea accesul în apă, s-a făcut. Se toarnă betoanele, după care urmează lucrări de îndiguiri de maluri, care sunt mai , chiar dacă este frig afară”, a precizat Ion Lungu.   
La începutul celei de-a treia decade a lunii august, şeful municipalităţii cerea firmei angajate să urgenteze demersurile de întocmire a proiectului tehnic, astfel încât intervenţiile efective să înceapă cât mai repede. Lucrările pentru remedierea stricăciunilor au fost încredinţate în mod direct, pe motiv de situaţie de forţă majoră, alocările financiare provenind de la bugetul de stat. Edilul-şef atrăgea atenţia reprezentanţilor constructorului că la mijlocul lui octombrie vine frigul, în albie nu se va mai putea lucra cu betoane, iar banii nefolosiţi se vor întoarce în bugetul statului. „Banii guvernamentali sunt aferenţi exerciţiului financiar actual, dacă nu vor fi cheltuiţi până la 31 decembrie vor fi luaţi, iar de la Primărie nu avem de unde şi nici nu îi putem da”, punea în vedere Ion Lngu, primarul Sucevei. Pentru intervenţiile  de la Staţia de captare, tratare şi pompare a apei de la Berchişeşti, din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului s-a prevăzut o alocare de 1,72 de milioane de lei. Aceasta după ce ploile cu caracter torenţial, în special cele din intervalul 20-30 iunie, au dus la creşterea debitului râului Moldova şi la formarea unei unde de viitură care a afectat construcţiile hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor al frontului de captare aparţinând Staţiei de captare, tratare şi pompare a apei de la Berchişeşti. Obiectivul este format din 75 de puţuri de captare aliniate pe 3 km de-a lungul malului stâng al râului Moldova, acestea asigurând 90% din necesarul de apă potabilă al municipiului Suceava. Viitura a  făcut stricăciuni  importante la corpul digului din pământ înierbat, în zona puţurilor 33-34, pe lungime de aproximativ 25 de metri, precum şi la cel în zona puţurilor 12-15, pe o lungime de circa 200 de metri.

Ordin pentru introducerea gazelor naturale în Burdujeni-sat şi  cartierul „Tineretului”
·        Potrivit primarului Ion Lungu, primii burdujeneni vor fi branşaţi încă din cursul anului viitor, însă lucrările vor dura 36 de luni. 
Primăria Suceava dă, mâine, ordinul de începere a lucrărilor de extindere a reţelelor de gaze naturale în cartierele Burdujeni-sat şi „Tineretului”. Anunţul este făcut de către primarul Ion Lungu, care spune că firma câştigătoare a licitaţiei şi-a plătit garanţia legală de bună execuţia, dând asigurări că va intra în plin la execuţie.   „Am fost asigurat că se demarează în forţă şi sper să fie aşa, astfel încât anul viitor să avem primele străzi cu gaz metan în Burdujeni-sat. Prioritatea este Burdujeni-sat, pentru că cetăţenii acestuia aşteaptă de mulţi ani, după care vine la rând cartierul ”, a precizat edilul-şef Ion Lungu. Contractul cu Test Prima, societatea care a câştigat licitaţia, fost semnat pe 10 octombrie, în cadrul investiţiei Primăria Suceava asociindu-se cu Delgaz Grid „Moldova”. Extinderea reţelei de gaze naturale se va face pe 33 de străzi, la circa 1.300 de imobile, valoarea contractului fiind de 3,71 de milioane de lei, fără TVA, iar intervenţiile vor dura 36 de luni. Finanţarea va fi asigurată dintr-un credit disponibil începând cu anul viitor, lucrările făcute până atunci urmând a fi plătite din sursele proprii ale Primăriei.
Proiectul privind introducerea alimentării cu gaze naturale în Burdujeni-sat a fost iniţiat  cu peste un deceniu în urmă. Investiţia a fost aprobată de Consiliul Local, iar de la bugetul municipiului fiind prevăzută o alocare de 4,18 milioane lei, iar execuţia era programată pentru o perioadă de un an şi jumătate. Lucrările prevedeau înfiinţarea 1,16 km de conductă de medie presiune, 19,3 km de conductă de presiune redusă, precum şi a staţiei de reglare măsurare, acestea urmând a deservi consumatorii de pe aproape 30 de străzi. În cartierul Burdujeni-sat erau identificate ca beneficiare peste 600 de locuinţe, 15 obiective social-culturale şi 15 societăţi comerciale. Însă, în august 2008, municipalitatea suceveană renunţa la asocierea cu E-on Gaz pentru extinderea alimentării cu gaze naturale în cartierul Burdujeni-sat. Primarul urbei, Ion Lungu, declara, la acea dată, că hotărârea de ieşire din asociere este consecinţă a faptului că oficialii de la compania de gaze naturale solicitau preluarea noii investiţii, inclusiv cea realizată din cofinanţarea de la bugetul local. Anterior, municipalitatea se asociase cu E-on Gaz, fiecare parte trebuind să contribuie la extinderea serviciului cu 49%, respectiv 51%, din valoarea investiţiei. E-on Gaz se angaja să înfiinţeze reţelele de medie presiune şi de distribuţie, precum şi staţia de reglare de măsurare. În contrapartidă, de la vistieria locală se asigurau fondurile necesare cheltuielilor cu manopera. Demersurile au fost reluate în 2015, iar după intervenţii repetate, legislaţia fost modificată în anul 2017. Licitaţia pentru desemnarea executantului a fost lansată în luna mai 2018, câştigătorul acesteia fiind societatea comercială Test Prima Suceava. 

Mega-acţiune de verificare a obiectivelor de apărare împotriva inundaţiilor din judeţul Suceava
·        Într-un interval de 3 zile, o echipă mixtă extinsă a instituţiilor abilitate din ţară analizează stadiul intervenţiilor la investiţiile în derulare, cât şi starea construcţiilor hidrotehnice.
·        Verificate sunt punctele periculoase create de eroziunile de mal, zonele critice la formarea blocajelor cu aglomerări de gheţuri , precum şi stocurile de materiale şi de mijloace de apărare împotriva revărsărilor de apă.
Starea tehnică şi funcţională a construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor din judeţul Suceava face obiectul unei ample acţiuni de verificare, desfăşurată, pe durata a 3 zile, de către o echipă mixtă formată din reprezentaţii ai mai multor instituţii abilitate de la nivelurile naţional, regional şi local. Potrivit lui Daniel Drăgoi, director executiv al Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, vizate sunt lucrările de „Amenajare a râului Moldova pe tronsonul Brăiești-Băisești, comuna Cornu Luncii”; „Amenajare a râului Humor şi a afluenţilor, pe tronsonul Fundu Moldovei-Gura Humorului”; „Regularizare şi îndiguire a râului Moldova, la Cîmpulung Moldovenesc” şi cele de „Amenajare a râului Moldova şi pârâului Humor, la Gura Humorului”. De asemenea, analizate sunt punctele critice create de eroziunile de mal pe pârâul Sasca Mare, în zona localităţii Cornu Luncii, pe pârâul Suha Mica, în zona localităţii Slatina, dar şi pe râul Moldova, în zona localităţii Capu Cîmpului. În plus, supuse verificării sunt zonele critice pentru formarea blocajelor cu aglomerări de gheţuri pe râul Neagra la Broşteni, în amonte de confluenţa cu râul Bistriţa. Nu în ultimul rând,  verificatorii se vor opri şi la stocurile de materiale şi mijloace de apărare împotriva inundaţiilor existente la comitetele pentru situaţii de urgenţă Capu Cîmpului, Fundu Moldovei, Gura Humorului, Mănăstirea Humorului, cât şi la formaţia de lucru Gura Humorului a SGA Suceava. „În cadrul acţiunii se vor urmări modul în care au fost realizate măsurile şi lucrările stabilite la verificările efectuate în anul 2017, starea tehnică şi funcţională a digurilor longitudinale, a celor de compartimentare, a barajelor şi digurilor de contur, lucrările de regularizare a cursurile de apă, cu evidenţierea punctelor critice de pe cursurile de apă, precum şi situaţia stocurilor de materiale şi mijloace de apărare”, a declarat directorul executiv Daniel Drăgoi, adăugând că măsurile stabilite vor fi transmise conducerilor unităţilor deţinătoare şi, respectiv, prefectului judeţului Suceava, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. În intervalul 22-24 în judeţul Suceava fac verificări reprezentanţi ai Ministerului Apelor şi Pădurilor; Administraţiei Naţionale „Apele Române”; administraţiilor bazinale de apă din ţară; sistemelor de gospodărire a apelor; filialelor judeţene ale Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare; Hidroelectrica; Regiei Naţionale a Pădurilor; gărzilor forestiere; comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă-grupurile de suport tehnic; inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă judeţene şi comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă. Acţiunea are loc în prezenţa conducătorilor unităţilor administrativ-teritoriale şi ai altor responsabili cu care au în administrare lucrări cu rol de apărare împotriva inundaţiilor.

22 octombrie 2018


Scumpirea biletelor de călătorie a adus TPL venituri suplimentare de aproape 800.000 de lei
·        Firma de transport călători în comun ar putea plăti restanţele la orele suplimentare şi sporuri, făcând şi unul „corelări salariale”.
·        Jumătate din salariaţii societăţii ar avea salariul minim pe economie, de 1.900 de lei pe lună, având acelaşi reper ca în anul 2010, când minimul respectiv era de 800 de lei lunar.  
Prestatorul serviciului de transport de călători în comun, societatea Transport Public Local (TPL) cere autorităţilor administraţiei publice locale din municipiul Suceava aprobare pentru plata orelor suplimentare efectuate de salariaţi, cât şi în vedere majorării  fondului de salarii. Un proiect de hotărâre va fi pus pe masa de dezbateri a deliberativului municipal, în şedinţa ordinară a acestei luni, iar conform notei justificative înaintată de firmă, materializarea intenţiei necesită rectificarea bugetului unităţii pe semestrul al doilea al anului 2018. Demersul ar surveni „modificării modalităţii de acordare a compensaţiilor pentru transportul în comun prin curse regulate, în conformitate cu legislaţia europeană şi cu previziunile pentru semestrul al doilea”. În consecinţă, conducerea TPL cere utilizarea provizioanelor în vederea achitării orelor suplimentare, a sporurilor neplătite în  exerciţiul financiar 2017, în valoare de 507.580 de lei, şi, nu în cele din urmă, o corelare a salariilor. Drept urmare rectificarea totală a cheltuielilor de natură salarială s-ar ridica la 789.870 de lei.  Rectificare în plus este motivată, în principal, de majorarea tarifelor pentru transportul în comun de călători, începând cu luna mai 2018, veniturile totale ale societăţii crescând de la circa 18,91 de milioane de lei la aproximativ 19,68 de milioane de lei,  respectiv cu 770.240 de lei. La momentul respectiv, Consiliul Local a aprobat majorarea cu 25% a preţului biletului de transport, respectiv de la 2 lei pe călătorie, la 2,5 lei pe călătorie. Valoarea tarifului la abonamentul nominal integral pentru toate liniile a crescut de la 66 de lei pe lună la 75 de lei pe lună. Pe de altă parte, abonamentul unic lunar nenominal costă acum 115 lei, abonamentul unic fracţional nominal pentru 15 zile-46 de lei, iar cel unic fracţional nominal pentru 7 zile-27 de lei. Cu acel prilej, Darie Romaniuc, directorul TPL evidenţia că 50% din salariaţii societăţii la care autorităţile municipale sunt unic acţionar au salariul minim pe economie de 1.900 de lei pe lună, având acelaşi reper ca în anul 2010, când minimul în cauză era de 800 de lei pe lună. Anterioara majorare a tarifelor de călătorie a trecut de plenul deliberativului local în anul 2010.


Cadrele didactice navetiste primesc aproape 100.000 de lei din bugetul Sucevei
·        Decontate sunt cheltuielile cu abonamentele, carburanţii pentru maşinile poprii, cât şi cele pentru folosirea mijloacelor de transport în comun.
În şedinţa ordinară din această săptămână, Consiliul Local al municipiului Suceava va aproba un proiect de hotărâre privind decontarea cheltuielilor pentru naveta cadrelor didactice şi a personalului didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar de stat. Este vorba despre dascălii care nu deţin locuinţă pe teritoriul reşedinţei de judeţ, facilitatea financiară referindu-se la perioada septembrie-decembrie 2018. Pentru intervalul în cauză, la cererea navetiştilor, de la bugetul local al municipiului Suceava va fi alocată o sumă de 97.957 de lei, cu precizarea că decontarea are loc „în limita creditelor bugetare repartizate centrelor bugetare din învăţământ". Solicitări au fost transmise Primăriei de către consiliile de administraţie a 25 de unităţi de învăţământ preşcolar şi şcolar, decontate fiind cheltuielile cu abonamentele, carburanţii sau pentru folosirea mijloacelor de transport în comun. În conformitate cu prevederile Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, personalul didactic din unităţile de învăţământ de stat, care nu dispune de o locuinţă în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea profesională, beneficiază de decontarea cheltuielilor de transport la, şi de la locul de muncă, între localitatea de reşedinţă şi sediul unităţii de învăţământ. Finanţarea respectivelor cheltuieli este prevăzută în bugetele unităţilor şcolare aflate în această situaţie. Aprobarea drepturile băneşti aferente personalului didactic care solicită cheltuieli de deplasare revine consiliului local, în urma unei propuneri înaintate de consiliul de administraţie al şcolii.