30 septembrie 2016

Primarul Ion Lungu merge la CNI cu proiectul actualizat al Sălii polivalente
·        „Treaba acolo este bună şi serioasă, însă va trebui să mergem de 10 ori până vom avea toate aprobările”, a declarat ediul-şef sucevean.
·        Sala polivalentă cu 7.500 de locuri va fi ridicată la intrarea în Suceava dinspre Fălticeni, pe un teren preluat de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă.
Consilierii locali suceveni au aprobat, în şedinţa ordinară de ieri, o hotărâre privind predarea către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Compania Naţională de Investiţii, a amplasamentului Sălii polivalente, act prin care municipiul Suceava s-a angajat să asigure condiţiile necesare ridicării obiectivului de investiţii. Lungu a ţinut să precizeze că angajamentul CNI este unul definitiv, menţionând însă că demersurile până la începerea efectivă a lucrărilor sunt destul de îndelungate. „În vechiul plan urbanistic zonal era prevăzută o sală polivalentă cu 5.000 de locuri, acum este prinsă una de 7.500 de locuri, dintre care 2.500 de locuri mobile. Luni voi fi la Bucureşti, pentru a duce completările cerute la Compania Naţională de Investiţii”, a explicat Ion Lungu.       Amplasamentul de aproape 50.000 de metri pătraţi face parte din intravilanul municipiului Suceava, oferind acces dinspre oraş, precum posibilitatea amenajării drumurilor, parcărilor şi spaţiilor verzi. Autorităţile sucevene s-au obligat la asigurarea suprafeţelor pentru depozitare şi organizare de şantier, la suportarea finanţării introducerii utilităţilor, cât şi la menţinerea destinaţiei şi întreţinerea obiectivului pe o perioadă de minim 15 ani. Pentru construirea Sălii polivalente, Consiliul Local aprobase, în ultima şedinţă a mandatului trecut, contractarea unui credit de 25 de milioane de lei, adică de aproximativ 5 milioane de euro. Banii trebuiau să ia calea construirii unei Săli polivalente cu 5.000 de locuri, însă autorităţile municipale au renunţat la împrumut după ce Compania Naţională de Investiţii s-a oferit să realizeze investiţia din Suceava cu fonduri guvernamentale. Sala polivalentă va fi ridicată la intrarea în Suceava dinspre Fălticeni, pe un teren preluat de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă.         
Salarii sub minimul pe ţară în barurile şi cluburile de noapte sucevene
·        În urma descinderilor făcute, inspectorii de muncă au dat amenzi de peste 19.000 de lei.
·        La 3 angajatori au fost descoperite 4 persoane care prestau fără forme legale de angajare.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a desfăşurat, în august şi septembrie, o campanie de identificare şi combatere a cazurilor de muncă nedeclarată în baruri, cluburi de noapte, cafenele şi restaurante. Inspectorul şef Romeo Butnariu informează că în acţiune au fost angrenaţi 14 inspectori de muncă, aceştia verificând 40 angajatori. În urma neregulilor depistate, 12 dintre patroni au fost sancţionaţi, controlorii au dând 20 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 19.300 lei. Pentru muncă fără forme legale au fost aplicate 3 sancţiuni contravenţionale, la 3 angajatori descoperite fiind 4 persoane care prestau activitate fără forme legale de angajare. Pe durata controalelor, inspectorii de muncă suceveni au constat deficienţe legate de neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, anterior începerii raporturilor de muncă; netransmiterea, în termenul legal, a contractelor individuale de muncă în Registrul general de evidenţă a salariaţilor; netransmiterea în REVISAL a modificărilor intervenite; nerespectarea dispoziţiilor legale referitoare la obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de către fiecare salariat; neacordarea sporului de modificare a repausului săptămânal; stipularea în contractele individuale de muncă a unor clauze contrare dispoziţiilor legale, cât şi faptul că nu este respectată garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară. Obiectivele campaniei au constat în identificarea angajatorilor care folosesc personal fără forme legale de angajare; determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate la negru, dar şi diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatori legislaţiei în domeniu.
Cincizeci de infracţiuni în mediul şcolar
·        Poliţia, jandarmii şi poliţia locală „nu pot monitoriza şi preveni incidentele” din incinta şcolilor.
·        Cele mai multe dintre faptele penale din interior sau apropierea şcolilor sunt loviturile sau alte violenţe, precum şi vătămările din culpă.
În anul şcolar 2015-2016 în unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţul Suceava au fost sesizate 50 de infracţiuni, se arată într-o informare a Inspectoratului de Poliţie Judeţean, prezentată ieri în şedinţa Colegiului prefectural. Conform acesteia, din total, 41 de fapte penale au fost comise în incinta unităţilor de învăţământ, „zonă în care instituţiile cu atribuţii de ordine publică  (poliţie, jandarmi, poliţie locală) nu pot monitoriza şi preveni incidentele”, diferenţa de 9 infracţiuni consumându-se în afara şcolilor. În structura infracţiunilor sesizate, ponderea o deţin loviturile sau alte violenţe, cu 68% din total, adică 34 fapte penale, urmate fiind de vătămările din culpă, în special auto-accidentările, cu 16% din total, respectiv 8 infracţiuni. În anul şcolar precedent, în mediul şcolar au fost sesizate, de asemenea, 8 infracţiuni de furt, cât şi alte 5 diverse fapte penale. În urma unor analize de caz ale poliţiştilor de proximitate şi poliţiştilor din mediul rural, s-a stabilit că infracţiunile de lovire şi alte violenţe sesizate au avut un caracter spontan, unele fiind produse din joacă, altele petrecându-se în timpul recreaţiei, pe fondul nesupravegherii elevilor de către cadrele didactice de serviciu. P de altă parte, s-a concluzionat că furturile au fost favorizate de neglijenţă, adică de neasigurarea de către elevi a unor bunuri de valoare. Printre cauzele criminalităţii din zona unităţilor de învăţământ, în informarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava sunt exemplificate nerespectarea regulilor de acces în incinta acestora, dar şi lipsa unor măsuri eficiente de pază şi control. Totoadată, se reliefează că fenomenul infracţional este favorizat de numărul mare de minori lăsaţi fără supraveghere, pe fondul plecării părinţilor la muncă în străinătate, de consumul de alcool sau substanţe halucinogene, dar şi de proliferarea violenţei prin mass media. 

29 septembrie 2016

Peste 15.000 de locuitori ai Sucevei sunt expuşi riscului sărăciei şi excluziunii sociale
·        Conform Atlasului zonelor urbane marginalizate, cu 16,44% populaţie expusă, reşedinţa de judeţ este sub media pe ţară din acest punct de vedere.
·        În cadrul GAL, Suceava ar putea atrage finanţări europene pentru ameliorarea situaţiei celor defavorizaţi, în principal a comunităţii rome.  
În municipiul Suceava se vor pune bazele Grupului de Acţiune Locală (GAL) pentru localităţi urbane, anunţă primarul Ion Lungu, care a precizat că în acest sens va fi aprobată o hotărâre de Consiliu Local. Potrivit şefului administraţiei sucevene, GAL urmăreşte atragerea de finanţări europene fiind o asociere între autorităţile administraţiei publice locale, agenţi economici şi organisme reprezentante ale comunităţilor marginalizate, banii urmând fi orientaţi înspre această din urmă categorie de cetăţeni. În Suceava sunt expuşi riscului sărăciei şi excluziunii sociale 15.149 de locuitori, adică 16,44% din totalul populaţiei. Aceasta în baza unui studiu din anul 2014 al Băncii Mondiale, respectiv a Atlasului zonelor urbane marginalizate. În ceea ce priveşte Suceava, Banca Mondială a luat în calcul datele recensământului populaţiei şi locuinţelor din 2011, în rândul localităţilor urbane din ţară municipiul reşedinţă de judeţ fiind sub media pe ţară din acest punct de vedere. Edilul-şef sucevean spune că GAL va promova proiecte referitoare la locuinţele sociale, dar şi de alt gen, vizată fiind, în principal, comunitatea de etnie romă. „GAL pentru zona urbană se adresează comunităţilor defavorizate, iar noi încercăm să promovăm acest gen de proiecte în zona persoanelor de etnie romă. Există această categorie de persoane şi în municipiul Suceava, Atlasul zonelor urbane marginalizate al Băncii Mondiale fiind întocmit şi în baza veniturilor realizate. Sperăm să putem face investiţii în construire şi reabilitări de locuinţe sociale, dar şi alte lucruri prevăzute prin aceste GAL”, a explicat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. În ceea ce priveşte procentajul de 16,44%, la recensământul din 2011, autorităţile municipale sucevene au avut o uriaşă surpriză. Este vorba despre pierderea a circa 15% din numărul de locuitori care figura în datele statistice, scăderea fiind de la 107.208 de persoane la 91.030 de persoane. Primarul contrazice acest rezultat, susţinând că la Serviciul de evidenţă a populaţiei figurează peste 114.000 de persoane cu domiciliul în urbea reşedinţă de judeţ, inclusiv cele cu viza de flotant. Aceasta ar însemna că, procentual, ponderea sucevenilor ameninţaţi de sărăcie şi marginalizare ar fi mai mică. Lungu crede că un motiv al scăderii populaţiei ar consta şi în aceea că nu toţii sucevenii au fost declaraţi, în special cei care sunt plecaţi la muncă peste graniţe. 
În condiţiile insuficienţei biomasei,
Încălzire pe gaze naturale în sistemul sucevean centralizat de termoficare
·        „În măsura în care nu este suficient stocul de masă lemnoasă, se poate funcţiona şi pe gaz metan”, a declarat primarul Ion Lungu.
Producătorul de agent termic Bioenergy Suceava face demersuri pentru constituirea stocurilor de biomasă necesare încălzirii în sistem centralizat în sezonul rece 2016-2017. Ion Lungu, primarul Sucevei spune că a avut o întâlnire cu Adrian Bodea, preşedintele Adrem Invest, compania acţionar la Bioenergy, rezultatul discuţiilor fiind unul optimist. Şeful municipalităţii sucevene a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că în depozitele din Lunca Sucevei continuă să intre masă lemnoasă, Lungu dând asigurări sucevenilor că, la iarnă, vor avea căldură în case. Aceasta chiar dacă se va face apel şi la „cazanele” pe gaze naturale. „A mai crescut stocul de masă lemnoasă şi sper să putem trece iarna. După cum se ştie, această centrală este proiectată în aşa fel încât să funcţioneze şi pe gaz metan. În măsura în care nu este suficient stocul de masă lemnoasă, se poate funcţiona şi pe gaz metan. Eu vreau să îi asigur pe suceveni că vor avea apă caldă şi căldură  şi în această iarnă”, a punctat edilul-şef.  Ion Lungu spus că, în primul rând, se bazează pe aceea că Primăria are posibilitatea de a-şi onora obligaţia privind plata la zi a subvenţiei constând în diferenţa dintre tarifele la energia termică. Mai apoi, în calcul este luată intenţia fermă a Bioenergy de a produce energie termică şi „a asigura servicii de calitate privind căldura şi apa caldă”. Nu în cele din urmă, autorităţile locale contează şi pe „finalizarea războiului surd între Primărie şi Termica”, operator în faliment care refuză să vândă autorităţilor sucevene instalaţii, echipamente şi utilaje necesare prestării, de către noul prestator Thermonet, a serviciului de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic. Bioenergy, administratorul centralei în cogenerare de  înaltă eficienţă, vinde energia termică către Thermonet cu 116 lei pe gigacalorie, acesta fiind cel mai mic preţ de producere şi comercializare din ţară. Tariful este menţinut pe o perioadă de 5 ani de la punerea în funcţiune a centralei, respectiv până în octombrie 2018. Investiţia pe biomasă din Suceava, în valoare de circa 86 de milioane de euro, este cea mai mare de acest fel din Europa centrală şi de sud, susţinută de o companie privată, asigurând una din cea mai bună valorificare superioară a deşeurilor din lemn.   
Asfaltatorul Sucevei, desemnat după 1 an şi jumătate de contestaţii şi procese
·        Licitaţia a demarat în aprilie 2015, noul operator intrându-şi în drepturi de pe 1 octombrie 2016.
·        Contractul cu câştigătorul competiţiei se ridică la 28 de milioane de lei şi este valabil 24 de luni.

În următorii 2 ani, lucrările de reparaţii şi întreţinere a infrastructurii rutiere din municipiul Suceava vor fi făcute de asocierea dintre firmele Autotehnorom Suceva şi OPR Asfalt Timişoara. Iniţial, licitaţia a fost câştigat de această din urmă asociere, însă a fost contestată de consorţiul Florconstruct, Con Bucovina Suceava&Tehnic Asist Botoşani. Primarul Ion Lungu precizează că, în urma unui proces, Curtea de Apel Suceava a dat câştig de cauză Primăriei Suceava, care, după mai multe contestaţii, a decis să recurgă la instanţă. „După 1 an şi jumătate de contestări, de anulări în instanţă şi reluări de la capăt, Curtea de Apel Suceava a avut ultimul cuvânt şi dat dreptate Primăriei, confirmând soluţia dată de aceasta la licitaţie.  Practic, începând cu 1 octombrie intră în vigoare noul contract. Este bine că avem un operator titular care asfaltează, pentru că în această vară am mers pe prelungirea celui vechi”, subliniază ocupantul fotoliului administrativ din Areni.  Contractul cu noul asfaltor va fi semnat pe 1 octombrie, se ridică la 28 de milioane de lei şi are durata de valabilitate 24 de luni, adică până la 1 octombrie 2018. „Am făcut bine că am recurs la un contract multianual, având în vedere că licitaţiile sunt blocate câte 1 an, 1 an şi jumătate.  Astfel, 2 ani nu vom avea mai treabă cu operatorul de asfaltare”,  a conchis Ion Lungu primarul Sucevei. Vechea asociere formată din societăţile comerciale SUCT Suceava şi Florconstruct Suceava are în curs de finalizare covorul asfaltic de pe Bulevardul „Gavril Tudoraş”, precum şi reparaţiile de pe strada „Sublocotenent Ienceanu” şi Aleea Nucului. Pentru lucrările neterminate se vor face recepţii parţiale, acestea urmate fiind de predarea către  noul operator  Autotehnorom Suceva şi OPR Asfalt Timişoara. Serviciul de  reparare şi întreţinerea străzilor este atribuit prin licitaţie publică, obiectul acestuia constituindu-l executarea lucrărilor de întreţinere şi reparare a străzilor, în vederea menţinerii parametrilor geometrici a suprafeţelor carosabilului şi îmbunătăţirii condiţiilor de desfăşurare a traficului rutier din municipiul Suceava, în funcţie de necesităţi.  

28 septembrie 2016

210.000 de lei pentru sistemul de vot electronic în şedinţele Consiliului Judeţean
·        Pe lângă acestea sunt necesare lucrări de întreţinere reparaţii, cheltuieli susţinute din bugetul judeţean.

 Reamenajarea sălii de şedinţe „Bucovina” a Consiliului Judeţean Suceava va costa 210.000 de lei. Potrivit proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului judeţean, 140.000 de lei urmează a fi destinaţi achiziţionării sistemului de vot electronic, la care se adaugă 70.000 de lei pentru înlocuirea mobilierului existent. Necesitatea reamenajării sălii de şedinţe rezultă din rapoartele compartimentelor de specialitate ale executivului judeţean, acestea invocând „nevoia echipării cu un sistem audio-videoconferinţă-vot”, precum şi „nevoia înlocuirii mobilierului existent cu un mobilier de dimensiuni mai mici pe lăţime, pentru a putea asigura mai buna circulaţie a participanţilor la şedinţe, precum şi pentru integrarea sistemului audio-videoconferinţă-vot”. „Pentru sala , pe lângă cele menţionate, se impune şi efectuarea unor lucrări de întreţinere reparaţii care vor fi decontate din bugetul propriu al Consiliului Judeţean”, se arată în susţinerea proiectului de hotărâre referitor la rectificarea de buget. Decizia achiziţionării unui sistem de vot electronic survine numeroaselor situaţii în care au fost reclamate numărătoarea incorectă a opţiunilor sau deturnarea rezultatului exprimării aleşilor judeţeni.    
După reevaluări:
Mondernizări de peste 3 milioane de lei la piaţa agroalimentară Burdujeni

·        Încă din campania electorală din 2012, primarul Ion Lungu a făcut promisiuni de acoperire a pieţei cu pricina, acestea fiind înnoite la alegerile locale în 2016. 

Proiectul de acoperire şi modernizare a Pieţei Burdujeni din municipiul Suceava revine în actualitate, investiţia aprobată în urmă cu 3 ani fiind reevaluată.  În şedinţă ordinară, consilierii locali vor trebui să aprobe un alt studiu de fezabilitate şi  noi indicatori tehnico-economici. Astfel, conform acestora din urmă, valoarea totală a investiţiei este dimensionată la 3,1 milioane de lei (fără TVA).  Primii indicatori tehnico-economici au fost stabiliţi în 2013, însă documentaţia a fost supusă modificărilor, în sensul adaptării la noile cerinţe legislative privind creşterea gradului de siguranţă la foc a construcţiilor. Documentaţia tehnică modificată a fost transmisă înspre avizare Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina”  în cursul anului 2016, exigenţele mărite vizând detecţia, semnalizarea şi stingerea incendiilor, dar şi rezistenţa la foc a materialelor folosite, toate acestea inducând costuri suplimentare. Noua investiţie, presupunând construirea unei clădiri cu parter, se va desfăşura pe parcursul anilor 2017 şi 2018, cu alocare de 500.000 de lei în prima etapă şi o alta de 2 milioane de lei, într-o a doua.  Soluţia tehnică urmăreşte realizarea unui sistem de închideri cu panouri  şi tâmplărie termopan, prevăzută fiind inclusiv amenajarea de instalaţii de încălzire şi de răcire-ventilare. Piaţa agroalimentară Burdujeni funcţionează în zona „Cuza Vodă III”, la această dată comercializarea legumelor şi fructelor făcându-se în aer liber sau la tarabe cu copertine pe structură uşoară. Primarul Ion Lungu a făcut  promisiuni de modernizare a pieţei Burdujeni încă din campania electorală din 2012, acestea fiind înnoite cu prilejul alegerile locale în 2016.  
Laboratorul zonal de restaurare riscă degradarea
·        Până la venirea iernii, la obiectivul în reabilitare aparţinând Muzeului Bucovinei sunt necesare dotări şi lucrări de 409.466 de lei.      
Consiliul Judeţean Suceava va aloca peste 400.000 de lei pentru efectuarea  unor intervenţii de urgenţă la Laboratorul zonal de restaurare. În acest sens, invocat este memoriul Muzeului Bucovinei din care reiese necesitatea asigurării sursei de finanţare pentru unele dotări destinate obiectivului cu pricina. Astfel, pe fondul apropierii sezonului rece, imperative sunt lucrări de înfiinţare a unui branşament electric şi de montarea a unei firide, amenajarea instalaţiilor termotehnice, precum şi de montare a instalaţiei de aer comprimat, echipamentelor de ventilare şi climatizare, dar şi a ascensorului pentru marfă.   „Valoarea acestor dotări, fără de care apare riscul de gradării investiţiei în sezonul rece, este de 409.466 de lei”, se subliniază în fundamentarea compartimentului specializat al executivului judeţean. Potrivit memoriului Muzeului Bucovinei, Laboratorul face obiectul unor lucrări de reabilitare, începute încă din anul 2008 cu finanţare asigurată de Ministerul Culturii, în cadrul Programului Naţional de Restaurare.  „Investiţia are ca termen de finalizare data de 30 noiembrie 2016, iar în cazul în care se realizează achiziţia dotărilor până la această dată, finanţarea manoperei şi montajului pentru acestea va fi asigurată de Ministerul Culturii”, se reliefează în raportul compartimentului de specialitatea al Consiliului Judeţean.    
Consiliul Judeţean suprimă cheltuieli în valoare de 393.451 de lei aferente lucrărilor de la Punctul de belvedere „Skywalk” şi de 360.000 de lei, prevăzute pentru reabilitarea curţii interioare a Palatului Administrativ. Din total suma 619.766 de lei urmează a fi orientată înspre Laboratorul zonal de restaurare şi achiziţionarea unui sistem de vot electronic, diferenţa de 133.985 de lei luând calea Fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean. 

26 septembrie 2016

 Misiuni de prevenire  şi combatere a migraţiei ilegale la frontiera de nord a României
·        Un elicopter din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie execută misiuni de supraveghere aeriană, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte.

Polițiști de frontieră suceveni din cadrul ITPF Sighetu Marmaţiei şi lucrători din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău desfăşoară activităţi specifice în zona de responsabilitate a Poliţiei de Frontieră Suceava, informează instituţia suceveană potrivit căreia, acţiunile au ca scop creşterea gradului de siguranţă la frontiera de nord a României, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, a infracţionalităţii transfrontaliere precum şi  asigurarea respectării ordinii şi liniştii publice. Conform sursei citate, echipajele de la sol beneficiază de sprijinul unui elicopter din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie, care execută misiuni de supraveghere aeriană în zona de competenţă, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte. În baza unui plan comun de cooperare, verificate vor fi inclusiv căile de acces spre şi dinspre frontieră, starea semnelor de frontieră şi a mijloacelor de control, precum si schimbările de configurație a terenului din zona adiacentă frontierei de stat.  Misiunile executate vor avea un caracter de prevenire şi combatere a infracţionalităţii transfrontaliere precum şi de asigurare a unui climat de normalitate, siguranţă şi linişte publică pentru cetăţeni. 
Axă rutieră strategică Suceava-Iaşi
·        Între autorităţile judeţene sucevene şi ieşene a fost încheiat un acord pentru modernizarea drumurilor naţionale şi judeţene de pe raza a 20 de unităţi administrativ-teritoriale din cele două judeţe vecine, municipiul Suceava exprimându-se pentru susţinerea proiectului.
Consiliul Local Suceava este chemat să se exprime asupra susţinerii modernizării axei rutiere strategice Suceava-Iaşi. Este vorba despre un proiect de anvergură, care va fi promovat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 6-„Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională şi locală”, Prioritatea de investiţii 6.1 „Stimularea mobilităţii regionale prin conectarea nodurilor secundare şi terţiare la infrastructura TEN-T”. În acest sens, conform ghidului solicitantului, Sucevei îi revine inclusiv sarcina certificării porţiunilor de drum de pe raza municipiului, cuprinse în proiect, respectiv a unor tronsoane ţinând de DJ 209C; Bulevardul „1 Decembrie 1918”, Bulevardul „1 mai”, strada „Ştefan cel Mare”, strada „Ana Ipătescu” şi DJ 208 A, pentru care Consiliul Local, în şedinţă ordinară, trebuie să-şi asume obligaţia susţinerii funcţionalităţii acestora, astfel încât continuitatea traseului să fie asigurată. Judeţul Suceava şi judeţul Iaşi au încheiat un  acord de asociere în vederea realizării proiectului strategic „Regiunea Nord Est–Axa strategică rutieră 1 Iaşi-Suceava”, scopul fiind dezvoltarea infrastructurii rutiere care asigură conectivitatea directă sau indirectă cu reţeaua transeuropeană de transport TEN-T, prin intermediul drumurilor naţionale sau drumurilor judeţene, a 20 de unităţi administrativ-teritoriale, respectiv comune, oraşe şi municipii din cele două judeţe vecine.  Proiectul de investiţie a fost prins pe lista de priorităţi a Planului de Dezvoltare Regională 2014-2020 şi aprobat de Consiliul de Dezvoltare Regională Nord Est. Reamintim că, în iunie 2014, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, s-a întâlnit cu omologul său ieşean, Cristian Adomniţei, în vederea promovării de către cele două autorităţi judeţene a unui proiect comun de infrastructură rutieră. La acea dată, cele două părţi hotărau să acceseze o finanţare europeană nerambursabilă în cadrul Programului Operaţional Regional, bani care urmau să fie cheltuiţi pentru modernizarea arterelor judeţene care leagă municipiul Iaşi de judeţul Suceava. În Suceava este vorba traseul Dolhasca-Dărmăneşti, pe un total de circa 80 km. După intrarea în judeţul Suceava, pe lângă faptul că drumul judeţean Dolhasca-Suceava va deveni o alternativă la drumul naţional, respectiva arteră de rang judeţean va asigura accesul şi de cealaltă parte a municipiului Suceava, pe traseul Moara, Drăgoieşti, Zahareşti, Stroieşti, continuând, mai apoi, cu Vîlcele, Costîna, Todireşti şi Dărmeneşti. Actualul preşedintele al Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur a avut, recent, o întâlnire cu oficiali ai Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Est, printre subiectele abordate fiind şi cel privind materializarea proiectului ambiţios de realizare a unei legături rutiere de calitate între Suceava şi Iaşi, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 6-Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională şi locală. 
„Let́s Do It, Romania!”:
Acţiune de ecologizare în Fânețele seculare Frumoasa
·        17 saci de gunoaie au adunat voluntarii APM şi Primăriei Moara, în Rezervaţie locuitorii comunei aruncând periodic deşeuri. 
La finele săptămânii, Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava şi Primăria comunei Moara au desfăşurat o acţiune de ecologizare în zona Rezervaţiei naturale Fânețele seculare Frumoasa din comuna Moara. Vasile Oşean, director executiv al APM informează că activitatea face parte din campania naţională de colectare selectivă a deşeurilor „Let́s Do It, Romania!”, cei 20 de voluntari ai APM şi administraţiei locale a comunei Moara adunând 17 saci de gunoaie. Oşean arată că gunoaiele provin de la proprietarii terenurilor şi caselor din preajma Fânețelor seculare Frumoasa, care periodic aruncă deşeurile în zona Rezervației. „Menţionăm că în cursul acestui an au mai fost organizate câteva acţiuni de curăţenie, însă abandonarea deşeurilor în zona respectivă a continuat. Dorim ca, cetăţenii care au gospodăriile şi terenurile agricole în zona ariilor naturale protejate, să înţeleagă faptul că abandonarea deşeurilor în rezervaţii distruge specii valoroase pentru biodiversitate, atrăgând după sine şi dispariţia insectelor care polenizează culturile, iar ploile care spală aceste deşeuri contaminează solul, apa freatică care afectează apoi calitatea produselor agricole și mai departe sănătatea noastră”, trage un semnal de atenţionare Vasile Oşean, directorul executiv al APM. Acţiunea,  desfăşurată în cadrul proiectului de voluntariat al Asociaţiei “Viitorul în zori”, a fost coordonată de Iluță Cocriş, şef al Serviciului „Calitatea factorilor de Mediu al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava şi Ioan Blîndu, viceprimarul comunei Moara.
Autorităţile sucevene dau 10.000 de lei pentru participarea lui Sebastian Paulenco la expediţia românească de pe Everest

Municipiul Suceava s-ar putea asocia Asociaţia Club Sportiv Montan „Himalaya” Suceava, scopul demersului fiind finanţarea şi realizarea în comun a acţiunilor de interes local cuprinse în proiectul „Participarea la expediţia românească, Himalaya 2016”. Expediţia se va desfăşura în Parcul naţional Sagarmatha, Regiunea Everest, la graniţa dintre Nepal şi Tibet, Consiliul Local Suceava urmând să hotărască, în şedinţă ordinară, dacă alocă pentru susţinerea financiară a participării cu suma de 10.000 de lei.  Clubul Montan Român s-a adresat, în acest sens, autorităţilor locale sucevene, la expediţie urmând a lua parte, alături de alţi 4 participanţi, şi Sebastian Paulenco, sportiv legitimat la Asociaţiei Club Sportiv Montan. „Himalaya” Suceava. Expediţia se va desfăşura în intervalul 5 octmbrie-27 decembrie 2016, la aceasta Sebastian Paulenco propunându-şi să se califice în vederea cooptării în echipa care, în 2017, va avea ca ţintă cucerirea Everestului, în stil sportiv, respectiv fără oxigen suplimentar. Compartimentul de specialitate al Primăriei consideră că asocierea este oportună, având în vedere importanţa reprezentării activităţii sportive sucevene pe plan naţional, dar şi internaţional. Sebastian Paulenco este singurul alpinist  de gen din judeţul Suceava şi află cea de a patra participare consecutivă în echipa românească de alpinism de extremă altitudine condusă de Constantin Lăcătuşu, primul român care a escaladat Everestul.  
Până la sfârşitul anului, 
Încălzire în Piaţa Mare
·        Investiţia de 570.000 de lei va fi gata până la finele anului şi include un sistem de două panouri termice solare, 4 ventilo-convectoare şi 6 perdele de aer cald.
Comercianţii din Piaţa Mare a municipiului Suceava nu vor mai tremura de frig în sezonul rece, iar pe durata verii nu se vor mai sufoca de căldură. Aceasta potrivit unui proiect de hotărâre de Consiliul Local pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiţiei în încălzirea şi ventilarea Pieţei agraolimentare centrale. Valoarea acesteia se ridică la 570.000 de lei, iar potrivit autorităţilor locale, va fi încheiată până la sfârşitul anului.  Pentru început, lucrările vizează Corpul B al Pieţei Mari, destinată comercializării mărfurilor cu specific agroalimentar de către producătorii particulari şi agenţii economici. Clădirea nu dispune de instalaţii de încălzire şi de ventilare, temperatura din incintă fiind aproximativ egală cu cea exterioară, fapt care aduce serioase deservicii activităţii desfăşurate, mai ales în timpul iernii sau al zilelor caniculare de vară.  Prin echiparea cu instalaţii de încălzire, pe durata iernii, la temperaturi exterioare de – 25 de grade Celsius, în interior va fi asigurată o temperatură de  + grade Celsius. În timpul verii, la temperaturi atmosferice de până la 33 de grade Celsius, în incinta Corpului B, temperatura va fi cu 5 grade mai mică. „Realizarea acestor temperaturi va asigura condiţii optime pentru dinamizarea activităţii comerciale între producător şi consumator, cu impact pozitiv asupra mediului de afaceri şi al predictibilităţii veniturilor obţinute de Direcţia Administraţie Pieţelor”, se arată în documentaţiei de susţinere a proiectului de hotărâre. Conform acesteia din urmă,  montate vor fi, printre altele, un sistem de două panouri termice solare, echipat cu câte 20 de tuburi vidate; un boiler de 100 de litri; 4 corpuri de încălzire formate din ventilo-convectoare, cât şi 6 perdele de aer cald. Piaţa Mare a fost reabilitată recent, prin intervenţii de înlocuire a acoperişului şi modernizărilor din interior, primarul Ion Lungu anunţând că unul dintre cele două tronsoane va încălzit prin branşarea la reţeaua de termoficare a municipiului Suceava. 
Criterii de repartizare a locuinţelor cu chirie pentru tineri
·        Solicitanţii cu dosare depuse vor primi o locuinţă doar dacă, în următoarele 36 de luni de după împlinirea vârstei de 35 de ani, vor exista unităţi de locuit disponibile.  
Consiliul Local Suceava va aproba criteriile pentru stabilirea ordinii de prioritate la soluţionarea cererilor de repartizare, pentru tineri, a unei locuinţe cu chirie din fondul locativ de stat. O hotărâre în acest sens va fi analizată în şedinţa ordinară a deliberativului, cea mai importantă fiind prevederea conform căreia titularul cererii de închiriere trebuie să fie major, în vârstă de până la 35 de ani la data depunerii dosarului, repartizarea locuinţei putând interveni nu mai târziu de 36 de luni de la împlinirea vârstei amintite.  „Pentru a evita unele interpretări şi nemulţumiri privind modul de stabilire a punctajelor în dosarele de locuinţă ale solicitanţilor, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a elaborat criterii de acces la locuinţă şi criterii de ierarhizare prin punctaj pentru stabilirea ordinii de prioritate în soluţionarea cererilor şi repartizarea locuinţelor pentru tineri destinate închirierii” se precizează în expunerea de motive la proiectul de hotărâre.  Pentru a primi o locuinţă cu chirie, titularul, cât şi ceilalţi membri ai familiei, nu trebuie să deţină sau să fi deţinut o altă locuinţă proprietate şi să nu fie beneficiarul cu chirie, a unei locuinţe proprietate de stat, în municipiul Suceava sau la o distanţă mai mare de 10 km faţă de acesta. Obligatoriu este ca titularul cererii de locuinţă să-şi desfăşoare activitatea în municipiul Suceava sau în localităţi limitrofe situate la maxim 10 km de reşedinţa de judeţ. Solicitanţii care îşi desfăşoară activitatea în afara  municipiului vor face dovadă că, de cel puţin 1 an, au domiciliul în Suceava. Repartizarea locuinţelor se face în limita fondului disponibil, luându-se în considerare atât locuinţele libere, cât şi cele care urmează a fi finalizate în baza programului de construire de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii. Lista de priorităţi se stabileşte în fiecare an, în baza unor criterii stabilite prin punctaj care iau în calcul situaţia locativă; starea civilă; starea de sănătate actuală; vechimea cererii solicitantului şi nivelul de studii sau de pregătire profesională. În calcul sunt luate, de asemenea, situaţiile locative deosebite şi venitul mediu brut lunar pe membru de familie. În cazul locuinţelor destinate în mod exclusiv tinerilor specialişti din învăţământ şi celor din sănătate vor fi propuse şi adoptate criterii specifice, în completarea celor cadru.   

24 septembrie 2016

Opt accidentaţi la ciocnirea dintre un autoturism şi o ambulanţă
Un grav accident rutier s-a produs vineri după amiază, în satul Călugăreni, comuna Adîncata. Un autoturism, în care se aflau patru persoane a intrat pe contrasens într-o curbă deosebit de periculoasă, izbindu-se frontal de o ambulanţă SMURD aflată în misiune.  Impactul a fost deosebit de violent, în urma acestuia au rezultat mai multe victime. La faţa locului, s-au deplasat militarii de la Detaşamentul de Pompieri Suceava, cu patru autospeciale (o ambulanţă de terapie intensivă mobilă, o autospecială de descarcerare, o autospecială de transport persoane şi victime multiple şi o autospecială de stingere cu apă şi spumă echipată cu utilaje de descarcerare), dar şi două ambulanţe de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Suceava. Până la sosirea salvatorilor, colonelul Radu Ţipişcă, şeful Serviciului „Prevenire” din cadrul ISU Suceava, care se deplasa în drum spre domiciliu, a acordat primul ajutor medical victimelor. Ulterior s-a constatat că numărul victimelor accidentului a fost de opt, nouă fiind numărul persoanelor implicate în accident. Pompierii militari au luat măsurile specifice de siguranţă, concomitent cu operaţiunile de acordare a primului ajutor medical. Toate victimele se aflau în stare de conştienţă, au fost transportate la UPU Suceava fiind supuse la investigaţii medicale amănunţite. Personalul de pe ambulanţa SMURD au suferit răni uşoare fiind investigaţi la UPU Suceava.

23 septembrie 2016

Puncte termice reparate în plin sezon rece 
·        Şase firme s-au înscris la licitaţie, iar dacă nu vor exista contestaţii, lucrările efective vor începe din octombrie, sucevenii arondaţi urmând  a sta în frig.
·        Banii de la bugetul de stat au venit cu întârziere, de luni, 26 septembrie, Thermoent făcând probe pentru furnizarea încălzirii centralizate.  

Nu mai puţin de 6 oferte au fost depuse pentru adjudecarea prin licitaţie a lucrărilor de modernizare a 3 puncte termice din municipiul Suceava. În competiţiei au intrat Con Bucovina Suceava, Construcţii Consis Bucureşti, Electronic Botoşani, Conest Iaşi, Energomontaj Bucureşti, Izoterm Suceava Tehnoterm Iaşi, ultimele 3 firme fiind lider de asociere. Primarul Ion Lungu spune că Guvernul a dat drumul la bani cu întârziere şi că speră ca după desemnarea prin licitaţie a constructorului să nu apară contestaţiile. „Sunt 6 oferte depuse şi am solicitat celor de la Achiziţii să urgenteze demersurile, pentru că se apropie sezonul rece”, a spus Lungu.  În cauză este lotul nr. 1, respectiv reţelele aferente punctului termic „Zamca IV” şi modernizarea Punctului termic „Parc”, cu o valoare estimată de 9,5 milioane de lei, la care se adaugă lotul nr. 2, cu reţele secundare care deservesc Punctul termic „Obcini IV”, cu alocări prevăzute fiind de 10,69 de milioane de lei. Pentru modernizare sistemului de transport şi distribuţie, în cadrul Programului „Termoficare 2006-2020” municipiul Suceava a primit suma de 8,37 de milioane de lei, diferenţa fiind suportată din bugetul local. Iniţial, de la Centru solicitată a fost suma de 10,5 milioane de lei, însă s-a făcut promisiunea că aceasta va fi suplimentată odată cu cheltuirea fondurilor deja disponibilizate. 
Ca urmare a răcirii bruşte a vremii, începând cu 26 septembrie Thermoent va intra în probe pentru furnizarea încălzirii în sistem centralizat. Chiar dacă la licitaţiile menţionate nu vor exista contestaţii, lucrările efective vor începe din octombrie, ceea ce înseamnă că sucevenii arondaţi punctelor termice amintite vor trebuia să stea în frig o bună bucată de timp. În urmă cu mai mulţi ani, din cauză că alocările guvernamentale au ajuns în Suceava pe final de an,  autorităţile nu au mai putut face modernizările necesare, banii întorcându-se la bugetul de stat. Până acum, în Suceava, cu bani de la bugetul de stat, au fost reabilitate au fost 18 puncte termice din cele 49 existente, adică aproximativ 40% din total; conducte secundare în lungime de 62 km, din totalul de 152 km(36,7 %), în timp ce reţelele principale au fost înlocuite în proporţie de 28,6% din total.  
Pentru Sărbătorile de iarnă,
Primăria înlocuieşte căsuţele vechi şi inestetice de pe esplanada Casei Culturii    
·        „Vom achiziţiona 25 de căsuţe de lemn noi, întrucât cele vechi sunt putrede şi nu mai rezită la transportat şi montat în mod repetat”, anunţă primarul Ion Lungu, menţionând că la bătaie este scoasă suma de 158.000 de lei.
·        Pentru procurarea de ornamente şi instalaţii luminoase, în acest an de la bugetul local va fi alocat un minim de 100.000 de lei.
Primăria municipiului Suceava intră în pregătirile specifice perioadei pregătitoare Sărbătorilor de iarnă. Autorităţile din reşedinţa de judeţ deja au primit de la Consiliul Judeţean o adresă prin care se cere schiţa programului manifestărilor din intervalul 1 decembrie 2016-15 ianuarie 2017. Primarul Ion Lungu a declarat că, în primul rând, înlocuite vor fi cele 25 de căsuţe de pe esplanada Casei Culturii,  destinate comercianţilor participanţi la Târgul „Crăciun în Bucovina”, cele vechi fiind inestetice şi deteriorate.  „Într-o primă fază vom achiziţiona 25 de căsuţe de lemn noi, întrucât cele vechi sunt putrede şi nu mai rezită la transportat şi montat în mod repetat. Vrem să le facem mai moderne, mai finisate, iar în aceste zile urmează să ne hotărâm asupra modelului pe care îl vom promova, astfel încât pe 1 decembrie să avem aceste noi căsuţe”, a reliefat şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu, menţionând  că acestea vor fi racordate la energia electrică şi alte utilităţi. În scopul dotării cu respectivele amenajări va fi ţinută licitaţie, suma scoasă la bătaie fiind de 158.000 de lei,  Primarul a mai precizat că în vederea procurării de noi ornamente şi instalaţii luminoase, în acest an de la bugetul local va fi alocat un minim de 100.000 de lei. „De fiecare dată ne-am actualizat stocul de ornamente pentru Sărbătorile de iarnă, de la an la an extinzându-ne şi în alte zone şi cartiere”, a punctat Lungu.  Anul trecut, primarul independent Sucevei, Ion Lungu, a propus Consiliului Local alocarea sumei de 250.000 de lei pentru achiziţionarea de ornamente şi instalaţii luminoase, edilul-şef motivând că există un deficit de iluminat ornamental în  cartierele „George Enescu”, Obcini şi Zamca. La acea dată, în primă fază, actualii colegi liberali ai lui Ion Lungu,  prin vocea viceprimarului Lucian Harşovschi, s-au împotrivit demersului, propunând ca banii respectivi să meargă la Fondul de rezervă al bugetului.  
Invitat la o întâlnire pe tema fondurilor europene: 

Primarul Ion Lungu reclamă comisarului european Corina Creţu întârzieri în lansarea ghidurilor POR şi POIM   
·        „Sper să fie şi ceva util, în sensul de învăţa ceva şi de a se debloca cât mai repede aceste documente legate de fondurile europene”, a arătat edilul-şef sucevean.
·        Pentru programare europeană 2014-2020, autorităţile sucevene aveau un portofoliu de propuneri de proiecte în valoare de circa 158 de milioane de euro.

La invitaţia comisarului european pentru Dezvoltare Regională, Corina Creţu, primarul Sucevei, Ion Lungu, va participa, pe 3 şi 4 octombrie, la Palatul Parlamentului, la manifestarea cu tema „Oraşul meu în noastră Europa”. Pe lângă primari din România, la întâlnirea dedicată  gestionării şi implementării proiectelor europene pentru dezvoltare urbană participanţi sunt şi edili reprezentanţi ai administraţilor urbane  europene din Sofia (Bulgaria), Bordeaux (Franţa) şi Mannheim (Germania).      „Noi avem Strategia pentru Dezvoltare Urbană care nu este pusă în practică, pentru că vedem cum se mişcă fondurile europene. Vom solicita şi sperăm ca în urma acestor discuţii să se accelereze lansarea ghidurilor specifice pentru accesarea fondurilor europene. În mod special ne interesează axele Programului Operaţional Regional, dar şi ale Programului Operaţional Infrastructură Mare. Mă onorează această invitaţie, dar sper să fie şi ceva util, în sensul de învăţa ceva şi de a se debloca cât mai repede aceste documente legate de fondurile europene”, a explicat edilul-şef. Conform lui Ion Lungu, Strategia Integrată pentru Dezvoltare Urbană (SIDU) este un document programatic care  vizează şi corelează priorităţile municipiului Suceava în perioada 2016-2021, prevederile privind dezvoltarea durabilă integrată; dezvoltarea reţelei de transport; îmbunătăţirea competitivităţii IMM; dezvoltarea turismului la nivel naţional; dezvoltarea patrimoniului natural şi politicile de mediu; eficienţa utilizării resurselor regenerabile; îmbunătăţirea platformei sistemului de educaţie; îmbunătăţirea capacităţii administrative; dezvoltarea economică, reabilitarea şi modernizarea infrastructurii de transport şi a celei  de protecţia mediului. Strategia Integrată pentru Dezvoltare Urbană este însoţită de planul  de acţiune, portofoliul de proiecte, precum şi lista cu proiectele prioritare. Cu altă ocazie, Ion Lungu declara că autorităţile locale din municipiul Suceava au, pentru programare europeană 2014-2020, un portofoliu de propuneri de proiecte în valoare de circa 158 de milioane de euro. 
Cluster regional inovativ de bioeconomie Suceava-Botoşani
·        Printre altele, proiectul are ca obiective sprijinirea antreprenorilor mici şi mijlocii şi promovarea de proiecte de investiţii cu fonduri nerambursabile în domeniul producţiei agrolimentare.
Municipiul Suceava se va asocia cu Consiliul Judeţean Suceava în vederea constituirii clusterului regional inovativ de bioeconomie Suceava-Botoşani.  Un proiect de hotărâre în acest sens va fi pus pe masa dezbateri a Consiliului Local, ţinta finală a  noii structuri fiind, potrivit primarului Ion Lungu, crearea de noi locuri de muncă. „Este o problemă care ne preocupă, însă Primăria nu poate înfiinţeze locuri de muncă, ci să creeze condiţii pentru acestea. Astfel, în nou asociere vom intra noi, Consiliul Judeţean Suceava, cei de la Botoşani, Universitatea Suceava, în aşa fel încât să dezvoltăm o serie de capacităţi în acest domeniu al bioeconomiei, al producţiei agroalimentare”, a precizat şeful administraţiei locale.

 Ion Lungu reliefează că structura regională de tip cluster  are ca, printre altele, obiective sprijinirea antreprenorilor mici şi mijlocii, promovarea de proiecte de investiţii cu fonduri nerambursabile şi susţinerea integrată a marketingului. Preşedintele Consiliului Judeţean Gheorghe Flutur declara, recent, că au avansat demersurile în ceea ce priveşte proiectul de înfiinţare clusterului de industrie alimentară Suceava-Botoşani, care să cuprindă, pe lângă producători, procesatori, autorităţile administraţie publice, Facultatea de Industria Alimentară a Universităţii "Ştefan cel Mare", şi cele două camere de comerţ şi industrie le celorlalte două judeţe. „Sper ca, în cele din urmă, vom putea ca, în această zonă a noastră, cu potenţialul agroalimentar pe care îl avem, să putem promova acest cluster pe bioeconomie, pentru a crea noi capacităţi de producţie şi locuri de muncă”, a conchis Ion Lungu, primarul Sucevei.             

22 septembrie 2016

13 percheziţii la contrabandişti cu ţigări şi alcool
Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava au desfăşurat, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, 13 percheziţii pe raza  municipiului Suceava, fiind vizate mai multe persoane cu preocupări infracţionale în sfera contrabandei cu ţigarete şi alcool de provenienţă extracomunitară. Cu prilejul activităţilor investigatoare şi de cercetare penală desfăşurate, poliţiştii au conexat mai multe dosare privind fapte de contrabandă aflate în lucru, pentru documentarea activităţii infracţionale fiind solicitate şi emise de către Judecătorie 13 autorizaţii de percheziţie, obiectul acestora făcându-l fiind atât persoane fizice cât şi unităţi economice din Suceava.  Peste 50 de poliţişti din structurile de poliţie judiciară din cadrul IPJ Suceava, sprijiniţi de luptători din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale, dar şi jandarmi, au pus în executare 3 mandate de percheziţie la societăţi comerciale şi 10 pentru persoane fizice, acestea din urmă fiind conduse pentru audieri, la sediul IPJ Suceava. după efectuarea percheziţiilor, ridicate au fost peste 23.600 bucăţi ţigarete; 300 litri alcool; sume de bani în lei şi valută, cu o valoare de 22.000 lei; 9 telefoane mobile; cartele Sim, precum şi documente şi înscrisuri cu valoare de probe în cauză. Cercetările sunt continuate de către poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice-Biroul de Combatere a Fraudelor Vamale pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale şi a participaţiei persoanelor implicate. 
Nimeni nu vrea să se angajeze la compartimentul de licitaţii al Primăriei Suceava
·        Salariul de pornire este minim 1.500 de lei pe lună, însă, din cauza responsabilităţii enorme şi cantităţii mare de muncă, până acum nu s-a arătat vreun amator pentru cele 3 locuri vacante.  
·        „Avem un volum foarte mare de lucru, având în vedere că există licitaţii contestate, pentru care tot timpul trebuie să oferim clarificări, lămuriri”, a reliefat edilul-şef Ion Lungu.

Primăria Suceava a anunţat concursuri pentru ocuparea  3 posturi vacante la Compartimentul „Achiziţii publice”, cel specializat în organizarea licitaţiilor publice, însă, până acum, nimeni nu a depus dosare pentru a intra în competiţie.  În funcţie de gradul de debutant, consilier sau consilier superior, într-o primă fază salariile acestora variază între 1.500 de lei şi 2.000 de lei pe lună, dar ca urmare a responsabilităţii ridicate şi cantităţii mare de muncă, se pare că ofertele financiare în cauză nu sunt tentante. „Am organizat concursuri pentru ocuparea unor posturi la achiziţii publice, dar lumea nu se prezintă. Avem locuri vacante, însă nici măcar nu au venit să se înscrie la concurs, pentru că este un volum imens de muncă şi o responsabilitate enormă”, a precizat Ion Lungu, menţionând că oferta este valabilă pentru economişti, jurişti, dar şi pentru ingineri. Această situaţie este cu atât mai îngrijorătoare cu cât personalul Compartimentului „Achiziţii publice” este suprasolicitat, trebuind să lucreze suplimentar din cauza contestaţiilor multiple făcute la licitaţiile organizate de administraţia locală pentru demararea şi materializarea unor proiecte cu finanţări, locale, guvernamentale şi europene. Cu puţin timp în urmă, primarul Ion Lungu făcea cunoscut că, din cauza contestării licitaţiilor, Suceava are blocate 7 proiecte a căror valoare se ridică la 10 milioane de euro. Şeful executivului local sucevean evidenţia că, în ciuda aşteptărilor mari, noile proceduri  de achiziţie electronică sunt anevoioase şi greu de pus în practică. „Avem un volum foarte mare de lucru, având în vedere că există licitaţii contestate, pentru care tot timpul trebuie să oferim clarificări, lămuriri”, a reliefat edilul-şef Ion Lungu.  Guvernul României a aprobat o hotărâre care  a modificat şi completat HG nr. 925/2006 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achiziţie publică din OUG nr. 34/2006. La  recomandarea Comisiei Europene, noile prevederi îşi propuneau să soluţioneze unele probleme ridicate în practica achiziţiilor publice şi, totodată, să elimine piedicile ivite în activitatea autorităţilor contractante.  Însă, din părerile aproape unanime exprimate până  acum, noua legislaţie mai mult a îngreunat lucrurile. 

21 septembrie 2016

Primăria Suceava vrea să atragă 50 de milioane de euro, finanţări nerambursabile pentru reabilitarea termoficării  
·        „Vrem ca jumătate din banii pentru reabilitarea reţelelor termice să o atragem din fonduri guvernamentale, iar cealaltă jumătate să provină din fonduri europene”, a declarat primarul Ion Lungu.   
Ion Lungu, primarul municipiului Suceava a avut întrevederi cu oficialii Ministerului Proiectelor Europene şi cei ai Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în urma discuţiilor fonduri de zeci de milioane de euro urmând fi atrase şi cheltuite pentru reabilitarea sistemului se transport şi distribuire a agentului termic, cât şi a punctelor termice de pe raza reşedinţei de judeţ. Lungu a precizat că, având o centrală de producere a energiei termice pe biomasă, iniţial Suceava putea avea acces mai facil la fonduri europene, însă lucrurile   s-au schimbat odată cu publicarea ghidului solicitantului aferent Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM).  „Iniţial am avut o axă separată, însă s-a tot schimbat strategia în ceea ce priveşte energia verde. În 2014, în faza de proiect era o axă separată pentru  energie curată şi eficienţă energetică, Primăria Suceava fiind avantajată de faptul că aceasta era destinată centralelor termice pe biomasă şi biogaz, inclusiv producţie, transport şi distribuţie. Însă, atunci când a ieşit ghidul definitiv, au fost puşi toţi la un loc, în axa privind creşterea eficienţei energetice la nivelul sistemelor de termoficare. Deci nu mai avem axă separată pe biomasă şi biogaz, ceea ce înseamnă că trebuie să concurăm cu toate oraşele din România, care au proiecte pe reabilitare termică. Tocmai de aceea, am avut o discuţie la Autoritatea de Management din cadrul POIM şi am primit asigurări că ni se vor da bani”,  a reliefat edilul-şef sucevean. 
Lungu apreciază că prin proiectul depus în cadrul axei amintite a Programului Operaţional Infrastructură Mare, Primăria Suceava va atrage o finanţare nerambursabilă de 25 de milioane de euro. Încă 25 de milioane de euro ar urma să vină în Suceava în baza Programului guvernamental „Termoficare 2006-2020”, primarul Ion Lungu semnând, în acest sens, un acord cadru cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Astfel, conform acestui din urmă acord, cu finanţarea de la POIM, cât şi cu participare de la bugetul local, în sistemul centralizat de termoficare din Suceava vor fi investite sumele de 18 milioane de euro în 2017; 21,6 milioane de euro în 2018; 25,92 de milioane de euro în 2019 şi 31,1 de milioane de euro în 2020, totalul ridicându-se la 96,62 de miloane de euro . „În concluzie, vrem ca jumătate din banii pentru reabilitarea reţelelor termice să o atragem din fonduri guvernamentale, iar cealaltă jumătate să provină din fonduri europene. Sper în continuare să putem moderniza acest sistem de transport şi distribuţie, să-l putem clarifica din punct de vedere patrimonial cu cei de la Termica”, a conchis Ion Lungu, primarul Sucevei, potrivit căruia reţele de transport şi distribuţie din capitaal de judeţ au fost deja reabilitate în proporţie de 35%.