19 februarie 2014

Primăria Suceava a reuşit să vândă primul apartament ANL
·        „Am vândut o primă locuinţă, dar mai avem solicitări, în lucru fiind şi alte dosare”, anunţat primarul Ion Lungu.
Primăria Suceava a reuşit să vândă prima locuinţă ANL, cu 326 de euro pe metrul pătrat, aşa cum a fost acesta a fost impus de la nivel central.  Este vorba despre un apartament cu 2 camere de pe Bulevardul „1 Decembrie 1918”, preţul de vânzare fiind de 22.870 de euro(inclusiv TVA), la care se adaugă contravaloarea terenului cotă indiviză, de 2.436 de lei(fără TVA). Potrivit legii nr.152/1998, locuinţele pentru tineri destinate închirierii se pot vinde titularilor contractelor de închiriere, numai la solicitarea acestora, după expirarea a minim 1 an de închiriere neîntreruptă către acelaşi beneficiar sau către persoana către care s-a continuat închirierea, în condiţiile legii, fără ca vânzarea să fie condiţionată de vârsta solicitantului. „Am vândut o primă locuinţă, dar mai avem solicitări, în lucru fiind şi alte dosare. În măsura în care vindem locuinţe, ni se vor întoarce nişte bani şi vom putea continua investiţiile”, a iterat primarul Sucevei. De altfel, astăzi, Lungu este în Bucureşti, unde, la Agenţia Naţională pentru Locuinţe, va avea discuţii pe această temă. De mai mulţi ani, municipalitatea suceveană are aprobate investiţii pentru 80 de unităţi de locuit, acestea urmând să fie construite în zona Staţiunii de Cercetări şi Dezvoltare Agricolă, pe Bulevardul  „1 Decembrie 1918”.  Avantajul  este că în zonă există deja utilităţile necesare, reţele respective fiind amenajate atunci când s-au ridicat primele blocuri ANL, cât şi cele sociale. După efectuarea tranzacţiei, Primăria s-a ales cu un comision de 1%  din valoarea acesteia, deci cu 229 de euro.
În decembrie 2013, Consiliul Local a aprobat vânzarea a 21 de unităţi de locuit situate în cartierele Obcini şi Priveghetorii, acesta din urmă, aflându-se în preajma Gării Burdujeni. Potrivit Regulamntului, titularul contractului sau membrii familiei acestuia nu trebuie să aibă în proprietate o altă locuinţă, iar venitul mediu brut pe membru de familie, la data vânzării, nu va depăşi cu 100% salariul mediu pe economie. Locuinţele dobândite pe calea amintită nu vor putea fi înstrăinate decât după o perioadă de 5 ani de la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare. Sumele obţinute din vânzarea apartamentelor şi garsonierelor ANL sunt destinate exclusiv construirii de locuinţe, un comision de 1% din preţul de vânzare a acestora făcându-se venit la bugetul local.