25 februarie 2014

Oferte speciale pentru angajatorii absolvenţilor cu studii din superioare din promoţia 2013
·        La bursa locurilor de muncă de pe 21 martie, agenţii economici care încheie contracte de stagiu vor primi câte 750 de lei pe lună pentru fiecare absolvent.
·        În 6 luni, angajatorul poate „experimenta” dacă absolventul corespunde exigenţelor şi să încheie cu acesta un contract de muncă pe o perioadă nedeterminată.  
Pe 21 martie, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă va organiza o bursă specială pentru absolvenţii de studii superioare. Directorul executiv Mirela Adomnicăi a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că martie este ultima lună în care absolvenţii respectivi mai beneficiază de indemnizaţie de şomaj, expirând perioada de 6 luni în care au primit, lunar, un ajutor financiar de câte 250 de lei. „Vrem să intermediem comunicarea dintre angajatori şi absolvenţi, întrucât, din experienţele anteriore am realizat că aşteptările sunt diferite şi de o parte şi de cealaltă. De aceea, le vom pune faţă în faţă, absolvenţii să povestească ceea ce aşteptă ei de la viitorul loc de muncă, iar angajatorii să aibă posibilitatea să prezinte care sunt aşteptările lor”, evidenţiază Adomnicăi. 
Pe de altă parte, acest târg de forţă de muncă survine unei noutăţi în materie, adică Legii nr. 35 din 10 decembrie 2013, care intră în vigoare de pe 12 martie, şi care reprezintă o oportunitate pentru absolvenţii din ultima promoţie, în sensul că actul normativ oferă facilităţi angajatorilor care încadrează tineri din această categorie. Este vorba despre aceea că angajatorul unui absolvent de studii superioare, pe lângă contractul de muncă va încheia şi un contract de stagiu pe o perioadă de 6 luni. Stagiarul va avea un mentor din rândul angajaţilor cu vechime, iar după intervalul menţionat, în urma evaluării în faţa unei comisii, absolventul care trece testele se va alege un certificat care îi atestă o vechime de 6 luni în specialitate. Pe parcursul jumătăţii de an amintite, firma angajatoare primeşte câte 750 de lei pe lună pentru fiecare absolvent, însă acesta poate negocia, cu angajatorul, un salariu mai mare. „Legea doreşte să faciliteze tranziţia din sistemul de educaţie către piaţa muncii a acestor absolvenţi, inclusiv fără pauza de 6 luni care este perioada de şomaj. Legea permite ca acele 6 luni în care este efectuată perioada de stagiu, în baza unui contract anexă la contractul colectiv de muncă, să fie echivalate ca vechime în muncă”, arată directorul executiv al AJOFM, adăugând că angajatorul poate „experimenta fără efort financiar prea mare” dacă absolventul corespunde  exigenţelor şi să încheie cu acesta un contract de muncă pe o perioadă nedeterminată.  
Nu în cele din urmă, Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţii  de studii superioare vine pe fondul posibilităţii de încheiere a convenţiilor care încurajează agenţii economici care angajează absolvenţi ai promoţiei 2013.  Astfel, angajatorii în cauză vor avea parte de un sprijin de 500 de lei până la 750 de lei pe lună, timp de 1 an, în măsura în care menţin raporturile de muncă 18 luni de la data încheierii  contractului individual de muncă. Mirela Adomnicăi precizează că bugetul AJOFM permite încheierea a circa 200 de convenţii, în evidenţele instituţiei existând 122 de absolvenţi de studii superioare din promoţia 2013 care ar putea face obiectul prevederilor legale amintite. Cei mai mulţi, circa 40%, sunt absolvenţi cu studii economice, de management, marketing, de administraţie publică ori kinetoterapie, majoritatea provenind de la Universitatea „Ştefan cel Mare Suceava.