18 februarie 2014

În 2013, prin OJPDRP,
În mediul rural sucevean, plăţi de 38 de milioane de euro
·        Suceava  se „laudă” cu cele mai mari fonduri de dezvoltare rurală absorbite la nivelul celor 6 judeţe ale Regiunii de Dezvoltare Nord Est.    
Plăţi de 38 de milioane de euro, au fost făcute, în 2013, în judeţul Suceava, graţie proiectelor depuse prin intermediul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Suceava, informează directorul executiv Mihai Moraru, precizând că acesta este cel mai ridicat nivel înregistrat între judeţele din Regiunea de Dezvoltare Nord Est. Pe parcursul anului anterior, lucrătorii instituţiei sucevene au „instrumentat” 2.054 de cereri de plată, cele mai multe dintre acestea, adică 1.649, provenind de la beneficiarii Măsurii 1.4.1 „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă”, după care urmează cele de la persoanele care au accesat Măsura 1.1.2 „Instalarea tinerilor fermieri”, respectiv 106 de cereri de rambursare. Urmează, în ordine, cele de 113 de solicitări de rambursare din cadrul Măsurii 3.2.2 „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale”; 64  aferente Măsurii 3.1.3 „Încurajarea activităţii turistice”; 34 pentru Măsura 3.1.2 „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi” şi 26 la Măsura 4.3.1.2 „Funcţionarea Grupului de Acţiune Locală, dobândirea de competenţe şi animarea teritoriului”.  Alte 31 cereri de plată au fost depuse de către sucevenii care au accesat fonduri prin intermediul Măsurii 1.2.5 „Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea  şi adaptarea agriculturii şi silviculturii”.                
„Aceste cereri de plată s-au concretizat în plăţi efective de peste 38 de milioane de euro, exceptând taxa pe valoarea adăugată, suma plătită fiind cea mai mare din Regiunea de Nord Est”, a declarat şeful OJPDRP Suceava. Mihai Morar mai subliniat că, tot în 2013, pe componenta de verificare a cererilor de finanţare, primite şi analizate, sub aspectul conformităţii şi eligibilităţii, au fost 173 de asemenea cereri. Totodată, lucrătorii specializaţi ai instituţiei au întocmite 320 de acte adiţionale şi au operat 504 de modificări în contracte. Nu în cele din urmă, la OJPDRP Suceava s-au recepţionate verificate 151 de dosare de achiziţie, precum şi 68 de proiecte