11 februarie 2014

Unul din zece suceveni ia parte la adunările asociaţiilor de proprietari
·        Locuitorii Sucevei cred că „preşedinţii şi contabilii de la asociaţii sunt subordonaţii primarului, care dă un telefon, iar aceştia îi rezolvă problemele”, arată edilul-şef, Ion Lungu.
Sucevenii nu înţeleg importanţa participării la adunările  generale de dări de seamă şi alegeri ale asociaţiilor de proprietari. Afirmaţia aparţine primarului municipiului Suceava, Ion Lungu, care, ieri, într-o întâlnire cu diriguitorii acestor structuri, a apreciat că locuitorii reşedinţei de judeţ continuă să creadă că „preşedinţii şi contabilii de la asociaţii sunt subordonaţii primarului, care dă un telefon, iar aceştia îi rezolvă problemele”. „Oamenii nu înţeleg că ei decid, că trebuie să-i alegă pe cei care cred că sunt cei mai vrednici să îi reprezinte. Ei trebuie să stabilească salariile la administratori, contabili şi cenzori, tot ei trăgându-i la răspundere. Însă, sucevenii continuă să vină tot la Primărie”, precizează şeful municipalităţii.
Lungu susţine că, în ciuda  campaniei de informare, făcută atât prin intermediul asociaţiilor, cât şi al mass media, locuitorii reşedinţei de judeţ continuă să dea dovadă de lipsă de simţ civic, neimplicându-se în viaţa comunităţii din care face parte.

Până în prezent, au ţinut adunările generale 6 asociaţii de proprietari, media de participare a sucevenilor arondaţi acestora fiind de 10%. „Anul trecut, cu tot efortul mediatic, media de participare la acestea care sunt foarte importante -  a fost de circa 15%. De aceea, populaţia trebuie sensibilizată să ia parte la adunările generale”, a explicat primarul Ion Lungu. Conform Legii nr. 230/2007 privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, în perioada 1 februarie-31 martie, toate cele 106 asociaţii de proprietari din municipiul Suceava sunt obligate să organizeze şi să ţină adunările generale pentru reconfirmarea vechii conduceri sau alegerea uneia noi. Adunările generale sunt statutare cu participarea a 50% + 1 din numărul membrilor acesteia, lucru care „nu se întâmplă aproape niciodată”. Motiv pentru care  a doua întrunire este ţinută cu numărul proprietarilor care s-au arătat interesaţi să fie prezenţi.