11 februarie 2014

Termica debranşează scările de bloc cu datorii mai vechi de 90 de zile  
·        „Cu toate scuzele faţă de cei care au plătit, vom fi nevoiţi să debranşăm”, a avertizat administratorul special Ovidiu Dumitrescu.
·        Datoria medie la încălzire este de 970 de lei de fiecare familie, însă există suceveni care au restanţe şi de zeci de mii de lei.
Societatea de termoficare în insolvenţă Termica Suceava  va trece la sistarea  furnizării apei calde şi căldurii în scările de bloc în care există proprietari cu facturi nechitate mai vechi de 3 luni. Administratorul special Ovidiu Dumitrescu a atenţionat ieri, în cadrul şedinţei cu şefii de asociaţii de proprietari, de la sediul Primăriei, că  din noiembrie şi până la această dată, Termica a acumulat debite de 10 milioane de lei către producătorul Bioenergy, şi că acestea nu pot fi onorate din cauza consumatorilor rău-platnici. „Nu vom avea încotro, şi pentru nu compromite foarte repede întreaga activitate şi întregul sistem de transport şi distribuţie, vom fi nevoiţi să luăm măsuri de debranşare. Vom identifica situaţia concretă de la nivelul fiecărei scări, iar acolo unde, potrivit condiţiilor din contract, vechimea debitului este mai mare de 90 de zile, cu toate scuzele faţă de cei care au plătit, vom fi nevoiţi să debranşăm”, a avertizat Dumitrescu, Şeful de la Termica a pus în vedere că asupra deciziei nu se va reveni, la fel ca altădată, după ce s-a negociat un grafic de eşalonare care, până la urmă, nici măcar nu a fost respectat. Administratorul special spune că nici măcar legea penală nu obligă la vânzarea unei mărfi fără ca aceasta să fie plătită, accentuând că, dacă nu se va recurge la măsuri de constrângere la plată, într-un viitor mai apropiat  Bioenergy va putea decide să nu mai livreze să agent termic.
·        „Nici primarul, nici Consiliul Local, nu pot să mai facă minuni”, a precizat edilul-şef Ion Lungu.

Oficialul Termica a mai pus în vedere că este necesar ca mentalitatea racordaţilor la sistemul centralizat  să se schimbe, mai ales că, la fel ca şi producţia, până în noul sezon de încălzire şi transportul şi distribuirea agentului termic va ajunge tot la o firmă privată. „Este o situaţie grea, de aceea trebuie să schimbăm mentalitatea consumatorilor de  energie termică în sistem centralizat, gândindu-se că, probabil, până la sfârşitul acestuia an, şi activitatea de transport şi distribuţie va fi efectuată de un operator privat”, a explicat administratorul special Ovidiu Dumitrescu.  Primarul Ion Lungu a făcut cunoscut că datoria medie de fiecare apartament  este de 970  de lei, însă există suceveni care au restanţe şi de zeci de mii de lei. „Lucrurile nu sunt deloc bune. Noi ar trebui să încasăm măcar factura lunii curente, iar oamenii ar trebui să înţeleagă că, dacă mai vor să rămână la sistemul centralizat, trebuie să plătească. Nu văd altă soluţie, pentru că nici primarul, nici Consiliul Local, nu pot să mai facă minuni. Nu mă pot pronunţa când se va întâmpla, însă, dacă nu se plăti, cu siguranţă, într-o zi nu se va mai furniza apă caldă şi căldură”, a precizat edilul-şef. Ion Lungu a reliefat că populaţia achită doar puţin peste jumătate din contravaloarea facturii curente, în condiţiile în care tariful local de referinţă este menţinut la 185 de lei pe gigacalorie, iar diferenţa de 82 de lei este completată de la bugetul local. Astfel, datoria către Termica a crescut de la circa 18,6 milioane de lei în noiembrie 2013, la 19,8 milioane de lei, în luna ianuarie 2014.