Inspectorii sanitari au
suspendat activitatea a două unităţi alimentare
·
Amenzile date au
însumat peste 56.000 de lei, acţiunile
de inspecţie fiind completate cu 387 de acţiuni de îndrumare şi consultanţă.
Serviciul de control în sănătatea
publică al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava a aplicat, anul trecut 442 de
sancţiuni contravenţionale, dintre care 396 de avertismente, informează dr.
Ludovic Abiţei, directorul executiv al instituţiei, care arată că valoarea
celor 44 de amenzi date de inspectorii sanitari suceveni se ridică la 56.400 de
lei, în timp ce două unităţi alimentare din sectorul serviciilor alegându-se cu
activitatea suspendată. Astfel, printre neconformităţile constatate de către lucrătorii
specializaţi se numără cele legate de modul
în care sunt desfăşurate cursurile obligatorii de instruire cu privire la
noţiunile fundamentale de igienă; nerespectarea periodicităţii de efectuare a
examenelor medicale de verificare a stării de sănătate a angajaţilor; recepţionarea
de produse alimentare care nu prezintă documente însoţitoare privind calitatea,
dar şi lipsa certificatului de calitate însoţitor pentru unele mărfuri alimentare.
Totodată, lucrătorii DSP au depistat nereguli ce ţin de neasigurarea apei calde
curente; condiţiile igienico-sanitare necorespunzătoare; neîncadrarea în
parametrii normali ai apei potabile curente; eficienţa redusă a operaţiunilor
de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare; neînregistrarea temperaturii din spaţiile
frigorifice etc. Potrivit directorului executiv al DSP, acţiunile de inspecţie
desfăşurate au fost completate cu 387 de
acţiuni de îndrumare şi consultanţă, acestea fiind axate pe respectarea
normelor de igienă şi asigurarea unor condiţii corespunzătoare de funcţionare.
„În majoritatea
cazurilor, s-a constatat că sunt respectate condiţiile de funcţionare de ordin
igienico-sanitar, atât sub aspectul asigurării spaţiilor necesare desfăşurării
activităţilor autorizate, cât şi sub cel al dotării, asigurării unor servicii
funcţionale corespunzătoare şi deservirii acestora de către personalul instruit
cu privire la noţiunile fundamentale de igienă şi examinat periodica, conform
prevederilor legale în vigoare”, a
declarat dr. Ludovic Abiţei.