04 februarie 2014

Suspiciuni de fals în dosarele de pensionare
·       Juriştii Casei Judeţene de Pensii au formulat 17 plângeri penale privind existenţa suspiciunilor de fals în înscrisurile solicitanţilor de drepturi de pensie.
Anul trecut, Casa Judeţeană de Pensii Suceava a avut calitate procesuală în 184 dosare aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, se arată în raportul privind activitatea în anul 2013, potrivit căruia dintre cele 76 dosare soluţionate, 71 au fot favorabile instituţiei sucevene. Aceeaşi informare relevă că pe parcursul anului recent încheiat juriştii Casei Judeţene de Pensii au  formulat 17 plângeri penale, obiectul acestora făcându-l posibile infracţiuni de fals în dosarele depuse pentru ieşirea la pensie.  „Au fost formulate 17 plângeri penale privitor la existenţa suspiciunilor de fals a înscrisurilor depuse de solicitanţii de drepturi de pensie”, se subliniază în raportul CJP.
·        Peste 670 de persoane sunt executate silit, pentru că au primit necuvenit  drepturi de pensii. 

Pe de altă parte, în intervalul 1 ianuarie - 31  decembrie 2013, lucrătorii CJP au aplicat măsuri de executare silită pentru  o serie întreagă de debite din pensii. Astfel, pe numele persoanele care nu mai au calitatea de pensionar s-au întocmit 678 dosare.  Astfel, până la sfârşitul anul trecut, recuperate integral au fost sumele datorate de 535 de persoane care au încasat în mod necuvenit drepturi de pensii. Informarea instituţiei sucevene evidenţiază că, la finele lui 2013, la Serviciul juridic al Casei Judeţene de Pensii figurau pe lista neagră încă 143 debitori, pentru aceştia continuându-se măsurile de executare silită  prevăzute de Codul de procedură  fiscală, raportat la prevederile Legii nr.263/2010. Conform CJP, până la această dată nu se înregistrează debite prescrise.