14 februarie 2014

Aleşii PDL au părăsit şedinţa CL, lăsând elevii şi studenţii fără abonamente subvenţionate
·        Consilierii democrat-liberali s-au supărat că nu le-a trecut un amendament, iar pentru că nu mai exista cvorum, hotărârea pentru subvenţionarea călătoriilor cu autobuzele TPL a fost amânată.
·        Primarul Ion Lungu a recomandat plenului să ia considerare amendamentul PDL, însă, în acelaşi timp, a atras atenţia asupra consecinţelor unui eventual vot nefavorabil asupra proiectului de hotărâre.  
După o oră de discuţii pe marginea proiectului de hotărâre privind acordarea de facilităţi pentru transportul public local din municipiul Suceava, aleşii PDL au părăsit, ieri, şedinţa extraordinară a Consiliului Local. Aceştia au recurs la acest gest ca urmare a faptului că unul dintre amendamentele făcute prin vocea consilierului democrat-liberal Lucian Harşovschi nu a trecut de votul plenului. Este vorba despre cel referitor la stabilirea valorii abonamentului pentru studenţi la 20 de lei pe lună, şi nu la nivelul de 30 de lei, lunar, aşa cum prevedea iniţiativa legislativă. „Ţinând cont că domnul primar a spus clar că există sume de bani şi propunerea este sustenabilă, iar domnul secretar a dat viza de legalitate, şi ţinând cont că, dumneavoastră, domnilor consilieri de la USL, v-aţi opus numai pentru faptul că este un amendament propus de PDL, în momentul de faţă cei de la PDL părăsesc sala”, a pus în vedere Lucian Harşovschi. Colegul său de partid, Neculai Barbă, a reproşat celor de la USL că - după ce consilierii PDL se angajaseră să treacă întregul proiect de hotărâre -, cei de la PNL şi PSD nu şi-au ţinut promisiunea de a vota amendamentul democrat liberalilor. „Nu putem vota sub ameninţarea şantajului”, a arătat viceprimarul PNL, Ovidiu Doroftei.  Întrucât, după plecarea celor 8 aleşi PDL, în sala mai rămăseseră doar 10 consilieri USL, neexistând cvorumul legal de jumătate plus unul din totalul celor 23 de aleşi, şedinţa a fost declarată închisă.

O nouă dezbatere va avea loc pe 27 ianuarie cu prilejul întrunirii ordinare lunare a Consiliului Local. Până atunci, din cauza amânării luării unei decizii, elevii şi studenţii din municipiul Suceava vor continua să plătească contravaloarea întreagă a călătoriei cu autobuzele societăţii de transport public TPL. De altfel, şeful administraţiei locale, Ion Lungu, a recomandat plenului să ia considerare amendamentul PDL, însă, în acelaşi timp, a atras atenţia asupra consecinţelor unui eventual vot nefavorabil asupra proiectului de hotărâre. „Ne îndreptăm înspre o luptă a orgoliilor şi ar fi păcat să nu aprobăm, astăzi, proiectul de hotărâre. Foarte multă lume o aşteaptă, părinţii sunându-mă să întrebe despre abonamentele pentru elevi şi studenţi”,  a precizat edilul-şef Ion Lungu. Proiectul de hotărâre privind acordarea de facilităţi pentru transportul public local din municipiul Suceava prevede o reducere de 50% a abonamentului pentru pensionari, acesta având, acum, valoarea integrală de 66 de lei pentru toate liniile de transport ale TPL. Elevii suceveni ar urma să scoată din buzunar doar 15 lei pe lună, pe durata întregului an calendaristic, iar persoanele cu venit sub 200 de lei pe membru de familie vor plăti 33 de lei pe lună.