21 februarie 2014

Prelucrarea lemnului şi construcţiile, în topul accidentelor de muncă
·        Anul trecut, 8 suceveni şi-au pierdut viaţa în evenimente legate de serviciu, cu 2 mai mulţi comparativ cu anul 2012, însă cu mult sub nivelul din 2011, când accidentaţi mortal au fost 18 lucrători.
În judeţul Suceava, accidentele de muncă urmează o tendinţă de diminuarea numerică. Cel puţin aşa rezultă dintr-o informarea a Inspectoratului Teritorial de Muncă, potrivit căreia, anul trecut s-au înregistrat 58 de accidentaţi, faţă de 67 în 2012 şi 87 în 2011. În schimb, pe parcursul anului trecut, 8 suceveni şi-au pierdut viaţa în evenimente legate de serviciu, cu 2 mai mulţi comparativ cu anul 2012, însă cu mult sub nivelul din 2011, când accidentaţi mortal au fost 18 lucrători. Cei mai mulţi accidentaţi au fost înregistraţi în industria prelucrării lemnului; construcţii; transporturi şi exploatarea forestieră. În urma controalelor efectuate la angajatorii cu risc crescut de accidentare au fost constatate o serie de neconformităţi pentru care s-au dispus măsuri cu termene de remediere.

Principalele abateri depistate se leagă de neevaluarea riscurilor pentru securitatea şi sănătatea în muncă; lipsa instrucţiunilor proprii pentru aplicarea reglementărilor de securitate; neefectuarea controlului medical la angajare, cât şi a celui periodic. Pe de altă parte, s-a constat că nu sunt respectate reglementările legale privind amenajarea locurilor de muncă pentru lucrul la înălţime; că lucrătorii nu poartă salopete şi căşti de protecţie, săpăturile şi demolările fiind executate fără luarea măsurilor corespunzătoare de protejare a muncitorilor. „În acţiunile de control, inspectorii de muncă folosesc o dublă abordare care vizează, pe de o parte, controlul respectării cerinţelor legale, iar pe de altă parte, îndrumarea pentru realizarea de către angajatori a măsurilor de securitate şi sănătate în scopul îmbunătăţirii continue a condiţiilor de muncă”, a declarat inspectorul şef, Romeo Butnariu.  În 2013, cei 14 inspectori de muncă din cadrul Serviciului „Control securitate şi sănătate în muncă” au avut 1.516 de acţiuni de control, în urma cărora s-au stabilit 2.309 măsuri de remediere. Lucrătorii ITM au constat 1.930 de sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 557.500 lei. Pentru abateri grave de la legislaţie, în 5 cazuri s-a luat măsura complementară a sistării a activităţii.