18 februarie 2014

O sută de firme sucevene, amendate pentru întreţinerea muncii la negru 
·        La societăţile sancţionate lucrau la negru 164 de persoane depistate fără forme legale de angajare, dintre care 83  de femei.
·        Inspectorii de muncă au depistat două infracţiuni pentru primirea la muncă a mai mult de 5 persoane fără încheierea contractului individual în formă scrisă.

În anul 2013, lucrătorii Serviciului  „Control  relaţii de muncă” au făcut 3.623 de controale, „călcate” de către aceştia fiind nu mai puţin de 3.333 de unităţi, anunţă şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Romeo Butnariu, precizând că, urmare a controalelor, sancţionaţi au fost 839 de angajatori, iar valoarea amenzilor a însumat 2,29 de milioane de lei. „Obiectivul prioritar pentru inspectorii de muncă l-a constituit depistarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale, desfăşurată  atât prin activităţi de control planificate, cât şi prin acţiuni  inopinate pe timp de zi şi noapte, în anumite zone sau pe profil de activităţi”, declară Butnariu,  Inspectorul şef arată că, pe durata anului trecut, a fost derulată o campanie privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată în domenii în care era susceptibilă utilizarea frecventă a acesteia, precum şi a muncii tinerilor şi copiilor.  Vizate au fost construcţiile, industria textilă, prestările de servicii, industria alimentară, cea de panificaţie, industria lemnului, comerţul, paza, precum şi transportul rutier de marfă şi persoane. Luate la verificat, de asemenea, au fost unităţile care desfăşoară activităţi în staţiuni montane şi pe litoral, cele de fabricare a băuturilor alcoolice şi răcoritoare lor, grădiniţele cu program prelungit, dar şi unităţile cu activitate pe timpul nopţii, cum ar fi barurile, discotecile, jocurile de noroc, punctele de comerţ cu program non-stop şi staţiile de distribuire a carburantului. Romeo Butnariu spune că inspectorii de muncă au depistat şi amendat 98 angajatori, constatate fiind două infracţiuni pentru primirea la muncă a mai mult de 5 persoane fără încheierea contractului individual în formă scrisă, conform  noului Cod al muncii. La firmele sancţionate lucrau la negru, 164 de persoane depistate fără forme legale de angajare, dintre care 83 de femei.