12 februarie 2014

Circa 7.000 de suceveni ar putea circula la jumătate de preţ sau gratuit cu autobuzele TPL   
·        Pentru a se putea materializa acest deziderat, firma de transport public local va beneficia, în total, de subvenţii de 1 milion de euro.
·        În 10 ani, TPL, ACET şi Termica au primit subvenţii de 45 de milioane de euro, primarul Lungu, făcând apel la conducerea acestora să nu mai stea cu mâna întinsă la Primărie.          
Consiliul Local al municipiului Suceava  se va întruni vineri în şedinţă extraordinară pentru dezbate proiectul de hotărâre privind subvenţionarea activităţii firmei de transport public local de călători TPL. Cu acest prilej va fi supusă aprobării propunerea de susţinere financiară a abonamentelor reduse cu 50% pentru pensionari şi sucevenii cu venit mai mic de 200 de lei pe membru de familie. Acesta ar însemna ca beneficiarii amintiţi să achite doar 33 de lei pe lună, în loc de 66 de lei, cât costă în prezent un abonament. De asemenea, elevii şi studenţii vor achita vor scoate din buzunar doar 15 lei, lunar, diferenţa fiind suportată din bugetul local, cât şi de societatea de transport de călători. La aceştia se adaugă şi beneficiarii  de gratuităţi prin legi speciale, precum persoane cu handicap, eroi ai Revoluţiei, foşti deţinuţi politici, veterani etc, în aşa fel încât de facilităţii la călătoriile pe mijloacele TPL se vor bucura circa 7.000 de suceveni.  Primarul Ion Lungu crede că, prin acordarea de reducerea de 50%, numărul călătorilor va creşte, întrucât  vor exista mulţi locuitori ai reşedinţei de judeţ care vor dori să profite de această oportunitate. „Sunt convins că veniturile de la TPL şi eficienţa de acolo vor creşte, pentru că una este să una este să meargă autobuzul  cu câţiva oameni care plătesc la preţ întreg şi alta este să se mai adauge încă 10 cu plata la jumătate, ceea ce este un avantaj”, a iterat Lungu, adăugând că, în 2014, TPL va primi de la buget subvenţii de circa 1 milion de euro.       
·        „Managerul trebuie să vină cu  idei, în aşa fel încât să-şi poată eficientiza activitatea”, este de părere Lungu.
Edilul şef a precizat că, de la an la an, numărul celor care au apelat la mijloacele de transport ale TPL a fost în continuă creştere.  Astfel,  în 2010 au apelat la transportul în comun din reşedinţa de judeţ 6,435 milioane de călători, în 2011 - 6,678 milioane, în 2012 - 7,016 milioane, în 2013 ajungându-se la 7,116 milioane de călători. Pe de altă parte, primarul a pus în evidenţa administratorului unic de la TPL, Darie Romaniuc, cât şi celorlalţi şefi ai societăţilor la care acţionar este municipalitatea să vină cu propriile programe de rentabilizare a activităţii. „Atrag atenţia domnului Romaniuc, cât şi celorlalţi, de la unităţile din subordine, pentru că nu am pe văzut pe nimeni să vină cu un plan de organizarea şi eficientizare, în afara Primăriei. Toţi vin pe spatele Primăriei şi, probabil, aici am şi eu o vină, că am luat în seamă aceste unităţi”, relevă şeful administraţiei locale sucevene. Lungu spune că, în cei ani în care a fost la cârma destinelor Sucevei, înspre societatea de apă şi canalizare ACET, firma de termoficare Termica şi cea de transport în comun TPL au fost îndreptate 45 de milioane de euro, accentuând că acestea ar trebui să facă şi ele propriile eforturi.
„O să stabilim nişte criterii de performanţă, pentru că, cel mai uşor este să suni la Primărie, la primar, să-ţi dea bani. Însă, şi managerul trebuie să vină cu nişte idei, în aşa fel încât să-şi poată eficientiza activitatea”, a conchis primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.